Wednesday, 3 August 2011

Transformasi Minda -P1

Nak berkongsi thought dlm N3 kali ni. Bukan apa dunia semakin tanpa sempadan iaitu ke arah globalisasi. Manusia semakin pandai  tak kira la berniaga or mereka cipta. Kali ini aku hanya ingin fokus terhadap pergurusan manusia dlm perniagaan sebab aku rasa boleh share experience. Jika nak story pasal berniaga, baru dok belajar2 & tak ade lagi yg boleh d banggakan. Boleh dikatakan masih belajar……sebab teori dgn praktikal jauh berbeza. Bak kata Duncan Banattyen iaitu salah seorang Dragon Den dlm buku beliau….. idea is idea, but as long you do not execute it will be there forever. If you execute then you will leaarn from the mistakes and if fortunate the sukcess.[ini petikan beliau dan ubah suai pandangan teman]

Kebanyakan company IT&technology d Msia masih berharap kpd projek kerajaan. Even though dah lebih 20-30thn masih x banyak perubahan yg dibanggakan. Lihat Korea…… yg boleh gah dgn Samsung, LG dan pelbagai lagi. Kenapa kita ketinggalan

Ambil cth:-

1-
Ruag AG-Switzeland, jika kita baca sejarah ia banyak mendapat kontrak drp Deutschland dlm projek2 military. Setelah beberapa tahun ia pula muncul sebagai competitor kpd syarikat Jerman tersebut. Banyak outsource projek yg dia dpt telah digunakan sebagai peluang utk gain experience dan membina keyakinan diri. Hasil drp itu mereka mencongkah apakah vision dlm masa yg sama menjaga staff  yg merupakan aset penting dlm knowledge economy. Bak kata Henry Ford; u can buy& take my machine BUT not my MaN.

2-
Sebuah syarikat Satelit Korea & Msia telah berguru d UK suatu ketika dulu pada masa yg sama. But selepas beberapa projek kita pula bekerjasama dgn mereka. Adakah otak org Korea lebih pandai sangat; or penyusunan sumber manusia kita dlm bidang teknologi tidak begitu attractive. Sehingga tidak berjaya mengekalkan pekerja utk terus bekerja dlm bidang tersebut.

3-
Pengalaman bekerja dgn syarikat teknologi di Msia dapat merumuskan kita tiada planning utk masa depan staff. Apa road map setiap pekerja dlm company, dlm erti kata lain is there any opportunity yg pekerja2 ini akan berpeluang mengemudi syarikat di masa hadapan. Itu memang payah nak di jawab in fact semasa bekerja saya pun x pasti masa hadapan dlm company. Yg penting gain as many experince for my future. Jawatan tu belakang kira, kalu fikir mesti cepat fed up, maka tidak fokus kpd personal planning. Bila situasi ini tidak berubah dan company pun asyik x fokus apa yg nak buat …. Bila Ade projek, semua nak dapat dan tiada fokus. Maka expertise company itu x dpt diwujudkan. Sikit2 solution beli dari luar; 1-2 kali ok le……. But jika sepanjang masa begini cuba kita fikirkan. Staff keluar masuk, x kira le…. Ade projek besar ramai masuk, then keluar or dikeluarkan bila x ade projek…….. so bagaimana kita nak bangga.

Tetapi Yg dpt dibanggakan ialah staf2 yg keluar ni boleh menjadi competitor dan lebih competitife dr segi price & solution…. Kerana setup lebih kecil & kebanyakannya buat sendiri…..
Kenapa tidak syarikat besar2 ini memayungi projek2 besar dan collabrate dgn syarikat2 tempatan dlm melahirkan solution instead of buying from obersea. Infact collabrate dgn bekas pekerja sendiri tidak menjatuhkan martabat kerana ini banyak berlaku di dunia Barat.

4-
Ingin berkongi cite dokumentari Britian di bawah Margaret Thatcher yang mengubah ekonomi negara daripada industri tenaga kerja yg ramai kepada services yang pada awalnya mendapat tentangan drp rakyat. Hasil perubahan berani beliau Britian mendapat high value economy. Ini kerana industri tekstil, pembuatan kapal dan manufacturing yg lain, lambat laun akan di selenggarakan oleh negara yg mempunyai kos labour yg rendah seperti sekarang Korea, India, China, etc. Pandangan jauh ke depan beliau terhadap servis industri seperti call centre, holiday hospital, banking sector and engineering telah mengubah kehidupan rakyat Britian agar lebih kompetetif. Dari situ company bergerak menjual services ke luar negara seperti Arkitek Buruj UAE yg merupakan rakyat Britian. Hasil kejayaan beliau maka banyak membuka pintu syarikat UK mendapat job dlm pembinaan Buruj. Yg keseluruhan mendapat 20%-30% kos pembinaan Al-Buruj. Namun bende seumpama ini payah berlaku kerana geo political yg menyebabkan lebih banyak risiko. Salah satu cara lain utk mengurangkan risiko ialah dengan membina rumah2 mewah di UK dan dijual kpd Pak2 Arab yg membelinya. Dr situ Arkitek, jurutera, services akan mendapat benefit drp program begitu. Ini yg terfikir jika Menara Wawasan yg ingin di bina mengambil kira konsep & tujuan yg sama. Tanpa perlu mengeluarkan modal dan sampingan drp itu mendapat keuntungan.

5-
Jika tahun 80an keluar U aje akan tertumpu k jawatan kerajaan. Tren ini berubah sedikit pada 90an yg tertumpu kpd kilang dan sektor swasta yg bercambah. Bila bergerak ke tahun 2000 lebih ramai graduan & rakyat yg berani  berubah ialah meneroka menjadi bizman. Dunia semakin global, tetapi minda rakyat perlu transformasi. Jika dulu harap bermula kerja dan pencen pada jabatan or company yg sama. Tetapi sekarang rakyat perlu sedar, post yg d pegang x akan kekal. May be 24jam akan terima notis berhenti samada yg bekerja gomen or swasta. Ini bukan saja d Msia, tetapi juga d Jepun. Dulu rakyat Jepun akan setia kpd 1 company seumur hidup, tapi sekarang saya rasa tidak lagi. Malah syarikat Jepun pun adakalnya gulung tikar…..walau 1 abad dulu ia gah. Antara cara biz Jepun berubah utk lebih kompetitif dgn negara jiran seperti Korea, Taiwan, China ialah dgn menggunakan online marketing utk menembusi pasaran antarabangsa, cara ini juga mengurangkan bil pekerja, kos operasi juga berkurang dan secara tidak langsung price more competitive.

Hasil 5 cite di atas kita:-
1-      Perlu Mengenal pekerja sendiri
2-      Eksploitasi pekerja berdasarkan kepakaran mereka
3-      Menghargai pekerja
4-  TAnggapan pekerja adalah aset yg perlu dihargai utk jatuh bangun suatu syarikat

So ini sedikit yg dpt di kongsi, kita mungkin terpaksa berguru or membeli dr org lain tapi itu semua hanya sementara. Perlu perancangan teliti dan sanggup mengambil risiko utk berjaya. Cau Cin cau

1 comment:

  1. Quantum Binary Signals

    Professional trading signals sent to your cell phone daily.

    Start following our signals NOW and profit up to 270% daily.

    ReplyDelete