Apa ke tajuk ni.... pelik bebenor. Apa ke bahasa plak ni. Mengarut sungguh... La mai baca habis dulu, ini penting utk industri makanan tau ke idak.
Jika blogger yg mengikut tulisan yg amat x berapa ni... BUT penuh informasi pasti teringat pasal industri cendol yg diusahakan kami. Lebih2 la sikit no, buat 2-3 kali dah jadi industri. But betui2 kat kpg ni mana nak dpt cendol kan melainkan u all kena buat le sendiri.
http://badrul-perjalananku.blogspot.com/2011/08/cendol.html
Dlm pembuatan cendol tempoh hari, 2x menjadi giler sebab makan la la tu(bahasa utara) or selalu(kelate).... kena blaajr ni dialet tempatan. Nanti nak jumpe org lelaki berskirt tartan aka scottish and ireland dgn ascent dia berbeza mcm cakap ALAN Sugar...ade impression u all dtg dr kpg or kota.
Sebab production cendol dan proses makan tu cepat, maka bentuk cendol tu kekal seperti dlm gambar blog. But ade 1x yg di simpan dlm fridge nak bagi sejuk dlm 1 hari maka ia menjadi hancuq or tinggal air hijau aje. Alahai cendol ku......
So baru teringat ini angkara tiada CHUNA aka CA(OH)2 aka bahasa mudah air kapur. Itu peranan air kapur utk bg maintain bentuk cendol.........
Ingat nak order kpd para researcher kimia agar dia buat kat lab....apa macam good idea tak. Campur kalsium & yg lain jadi le air kapur kot.
So jika org kpg nak beli boleh cuba kedai ni, may be kedai lain pun banyak but d sini yg kami beli.
Mirchi Oxford
381 Cowley Road
Oxford
OX4 2BS
T: 01865 236264
F: 01793 433916
381 Cowley Road
Oxford
OX4 2BS
T: 01865 236264
F: 01793 433916
Dah ade CHUNA ni boleh la buat bkn aje cendol, mcm2 kuih or kegunaa lain le kan. Selamat Mencuba!!!
No comments:
Post a Comment