Thursday, 21 February 2013

Listen! Listen! And Listen… Enough is enough. Cukup! Cukup!

Dah berabuk.... PerjalananKu... sebab tak berkesempatan melancong. So tak banyak nak citer. But lately dpt berborak2 dgn kwn2 yg bukan lagi sebangsa. Dari situ dapat lihat pemikiran mereka apatah lagi election semakin hampir... ini sedikit sedutan hasil perbincangan bersama mereka. Jika tarak percaya, is up to you guys. But whoever knows me very well, minta fikir-fikirkan..... Indeed the next posting would be more interesting. Yg pasti mereka dah firm dan berani tanya you undi sapa.




2 hari lepas sempat berborak2 dgn sorang Uncle ni. Nampak fit, selalu di qym. Kali ni adalah peluang berborak bermula dr latarbelakang peribadi sehingga ke politik. Memang hebat komen2 dia, sikit2 nak jadi mcm Singaporah.  Sini banyak corruptionlah, semua sentiment condem saja.

But bila katanya2 yg diucapkan menyetuh:-


  • Why so many government servant? – Dia pun keje gomen

  • Loook, we have so many GLCs?

  • Complaint about program astronaut Negara.

I cuba mencelah, kadang2 org kebiasaan tak Nampak or faham what leaders are doing.
Aku pun cakap, pernah lihat dokumenteri di BBC channel about Iron Lady- Margaret Hilda Thatcher did in late 70 to transform UK from cheap labour industry to higher income country. Habis semua industry tekstil, shipbuilding closing down… sebab katanya “Industri mcm ni negara2 yg mempunyai labour cost yg murah pasti akan take over the business”. So bermulah transformasi ekonomi yg lebih high income seperti services, financial ,etc…. then  blah2..

But rakyat UK pd masa itu mogok, riot dan bermacam2 yg berlaku yg threaten the government of the Day. As we all realise the reality is there. If UK still maintain its economic model as in early 50s or 60s. For sure, lebih cepat depa bungkus.

 
Uncle ni pun tukar topic lain plak… dia cakap I agree to disagree.
So hasil isu yg dikupaskan sudah Nampak jelas apa yg dikejar oleh suku2 tertentu. Corruption, transparency itu Cuma….. pada kulit. Tapi sebenarnya ia lebih bermotif utk di kuasai oleh mereka saja.

GLCs…. Hugo Ch├ívez bila berkuasa mejadikan  nationalizing various key industries. Why!!!.... depa ni nak open to public. Indeed dlm Forum IKIM di suatu ketika dulu, mensyorkan gomen memperkasakan lagi GLCs…. Kenapa. Cuma faham maksud tersirat….

Let’s focus how to improve the current situation and move forward. Jgn melalut le….. cakap berbelit2..dah.
So bg aku Nampak jelas topeng sebenar mereka ni, menunding kpd org lain cukup hebat. But kira undi pun boleh review balik…. After few weeks. Setahu gua apek2 sempua ni bab untung rugi cepat je kiraannya but….. ni smpai berminggu2… Logik la Bro. Cover line
Let’s the silent majority show their stand  Listen! Listen! And Listen… Enough is enough. Cukup! Cukup!

Kita kapankan dinasour politik2 ini…