Monday, 22 August 2011

Tour Scotland Day1-Part1

Hajat di hati ingin bertemu lelaki berskirt yang berkain TarTan sambil mendengar alunan BigPipe dengan memerhatikan keindahan alam semulajadi yang hilly tapi amat berbeza dgn tanahair disebabkan faktor kedudukan geografi yang lebih ke utara. Bila cuaca berbeza maka hutan serta gunung-ganang berbeza begitu juga dengan perangai manusia. Sepanjang perjalananKu itu yg menjadi pemerhatian dalam mengerak sisa2 sebelum meneruskan perjalanan pulang ke TanahMelayu. Banyak sepatutnya dapat ku pelajari atau di ajar oleh mereka, namun banyak juga patut kita memperluaskan dakwah yang tanpa sempadan dalam way of life.

Perjalanan bermula dari
Day1:Oxford->Lancaster->Glasgow
Day2:Glasgow->Loch Lomond
Day3:Loch Lomond->Fort William->Inverness->Perth
Day4:Perth->St. Andrew-Edinburgh
Day5:Edinburgh->Stonehaven->Aberdeen->New Castle
Day6:New Castle->Hull->Oxford
yang memakan masa selama 6D5N.


 Day1:
Kami bermula pagi dan sampai ke Lancaster sekitar jam 1pm. Dalam 4.5 jam juga driving. Alhamdulillah cuaca amat menarik. Ada la singgah kejap di services utk merehat badan. Passenger semua biasale sodap tido semua, tinggal drebar layan radio&pemandangan.

Smpai aje Lancaster cari souvenir & makanan. Jumpa restoran halal yg besar juga nama Sultan. So emak dia pun pergi la membeli ..... after terpusing2 mencari tadi. Tiba2 anak yg ke-3 nak k tandas plak, so hantar abang yg sulung teman dia. Selepas tunjuk restoran tu, maka mereka pun pergi. Aku cuma parking kat loading area. Maka tak boleh nak just tinggal kereta begitu saja. Tiba2 anak yg ke2 nak juga ke tandas, dia sebenarnya baru bangun tidor. Lepas explain ke mana arah nak pergi, aku pun lepaskan dia. Sebenarnya kalau boleh nak tunggu anak yg sulung balik dulu but bila call wife tak berjawab2. Dah nak marah ni.... dah le lapar, panas sikit plak tu. So dijadikan cite aku pun lepas la dia. Sambil memerhati dr dlm keta kerana yg ke4 dok tidor  rasanya. 

Aliff anak ke2 ni yg baru bangun tidor terus aje berjalan ke traffic light utk cross jalan. Namun ia terus berlari menonong bahasa utara... kira meluru aje cross jln. Woi!!! jerit aku dlm keta.... dia dah salah jln. Tunggu kat 5 minit dia x patah balik, adoi bdak ni... org dah explain dia x faham la tu. Aku jadi kelam kabut sikit at last dokong anak ke4 bergerak mencari Aliff. Risau sungguh aku ni, memang la dia tau baca but dlm poket 1 sen pun x ade. Handphone pun x ade. Dgn pantas aku meluru cross jalan, sampa aje depan Restoran terpacul dia dr arah bertentangan..... apa lagi kena lecture 1 round. Emm!!! itu kadang2 x nak lepas dia org even dlm situasi getir nak ke tandas. Rupa2nya handphone wife x dpt sebab signal very weak... alahai mcm2 dah terfikir dlm kotak minda aku ni. Itu baru 1/2 journey day kelam kabut. Apa2 pun kena lebih berhati2.... dgn askar yg ramai ni..

Dapat  aje nasi beriani kami singgah d park. Memang lapar driver ni. Lepas makan kami singgah k rumah teman d Lancaster, Jaa' nama pendek. Ini hikmahnya berpersatuan dan berkawan, tarak sombong punye. Org2 Melayu ni banyak bende lagi boleh buat but kalu nak limit kan kpd siapa lebih benar or lebih berharta, maka x ke mana kita. Banyak lagi yang boleh kita dok dan diskuss bersama2. Betul ke idak......

Jaa' ni wife dia yg belajar, but dia ambil inisetif sendiri self sponsor buat Master. Dengar cite nak habis dah..baguih tu. Seronok dengar cite dia keje utk support belajar. Yg paling menarik dia jaga student lumpuh kat University of Lancaster. Katanya jika jaga mlm utk bantu student tu dpt la GBP60. Peh!!! boleh tahan, katanya semangat sungguh pelajar tu walaupun dirinya serba kekurangan. In fact nak pakai baju pun x boleh, semua kena bantu. Itu kadang2 kena muhasabah diri yg punyai segala-galanya namun masih berdolak-dalih.

Setelah siap menjamah hidangan ikan Termenung  & kari ayam bersama Dir kami meneruskan perjalanan. Dir & Jaa' ni kwn dr darjah5. Tengok bagaimana erti persahabatan. Rupanya Dir ni dah 5-6 thn bekerja di Lancaster, kebetulan wife masing2 org negeri d bawah bayu, maka lagi rapatle.

Lancaster ni famous sebab ade Lake Districts... but ade org bagi tau Loch Lomond jauh lebih hebat. But nanti nak juge ronda2. Bil pelajar Malaysia d Lancaster sudah berkurangan especially bagi yg d sponsor oleh gomen. Beberapa kerat aje kata Jaa' yg tinggal.

Bercerita tanpa gambar x best kan... mari jelajah



Berhenti berehat jap, ke WC. Ramai yg memakai pakaian Arnab dlm bas ni..

Sudah di atas M6... nak smpai dah

Banyak pula motor2 besar...




Udah smpai Lancaster...


Restoran sultan kat sini....berdebar bila teringat cite

Lepak makan kat sini, semua dah lapar



 





Udah smpai rumah Jaa' kat cornner tu aje...cantek view. Kami di atas bukit, yang jauh tu Lake Districts. Rupanya dia org baru pindah rumah. Sewanya peh!!! dlm GBP500, but boleh buat solat raya kat guess area.

Ni wife Dir bagi, tarikan wanita di Glasgow. Kebetulan dia study d sana dulu.
Bonnpack Scotland




Selepas aje berehat d rumah Jaa, kami mula meneruskan perjalanan semula ke Glasgow dlm 3 jam. Nanti kita terus bercerita.

1 comment:

  1. If you need your ex-girlfriend or ex-boyfriend to come crawling back to you on their knees (even if they're dating somebody else now) you need to watch this video
    right away...

    (VIDEO) Have your ex CRAWLING back to you...?

    ReplyDelete