Wednesday, 11 April 2012

Spain-@Sevilla

Sevilla

Perjalananku diteruskan ke bandar Sevilla yg mempunyai penduduk sekitar 1.5 juta orang dan merupakan bandar ke-4 terbesar di Sepanyol. Memang haru biru aku bila memandu di bandar ini dgn laluan bas adakalnya d tepi dan kadang tu di tengah hinggakan hampir di sondol kereta kami. But alhamdulillah semua selamat.



Ladang Zaitun


Ladang Solar


Sinaran bercahaya dr tower tu...

Memasuki bandar Seville


Plaza d Espana menjadi tempat singgah kami sambil terus menuju ke pusat bandar. Nasib parkir percuma, itu yg kadang lewat utk pastikan percuma. Bandar ini mempunyai tram yg meluncur d permukaan sesuai dgn bil penduduk yg agak ramai. Aseos d sini automatik, malangnya tidak terurus hinggakan tiada water. Alahai bumi Sevilla

Menjadi kebiasaan kami memutar aje d bandar utk melihat rekabentuk bangunan sambil melihat manusia di situ. Mencari aiskrim di mall yg agak besar utk dimamah oleh Danish. Tiba2 dtg si anak kecil berdiri semasa kami menagihkan aiskrim kpd anak2 yg lain. Brdiri tercegAt d situ..

Kami meneruskan memutar di kota sambil seniman jalanan yg mengabadikan seni mengubah tin minuman kepada perhiasan yg amat kreatif. Walaupun bila d lihat dr cara berpakaian seperti tidak terurus Namun yg menjadi terperanjat beliau terus mengatakan kami dr Malaysia. Wow hebat org Malaysia d kenali may b ramai pengunjung ye.


Melintasi Plaza d Espana.... depannya taman

Plaza d Espana




Sewa basikal sevilla

Taxi Sevilla



Ada suatu ketika semasa kami berjalan kaki menuju ke pusat bandar Sevilla, satu family meminta isteri saya mengambil gambar mereka. Yg lelaki kemas berkot labuh, sementara isteri berkening tebal. Mereka mengaku islam dan katanya dr UAE-dubai. Selepas bertanya kami dr mana dtg dan sebagainya kemudian meminta aku menunjukkan wang Msia utk d lihat oleh anak beliau. Apabila kami katanya dtg dr UK dia pun blah2..... Tiba2 meminta kami tunjukkan wang 20pound. Aku terasa tidak selesa sebigini, sorry i only have euros. Then dia kata inside, aku mula x faham. Rupanya d suruh ambil dlm porch aku. I keep my passport here, inside&behind. Weh! No no no, kurang sopan si Pak Arab ni. I told u i dont have. Sambil berlagak menjawab, money no problem for me. How come u dont have 20£,.. pelbagai cara yg kurang sungguh sopan. I just use card! Then terus blah. Berhati2 bila mengembara jgn mudah terpedaya.

Dekat kws ini arab nak minta tengok duit 



Terus berjalan memasuki kota Sevilla, mana langkah yg perlu diatur ni. Tourist Information....

Mencari arah ke tourist info

Dia tau kami dtg dr mana


Church d tengah kota


souvenir

Cafe De Indias ...famous kat Sevilla



Boleh tiru.... pasu dgn bunga biru


Paela beku


Senja hampir melabuhkan tirai dan malam akan tiba. Kami pun bergegas untuk ke parkir. Perjalanan masih nun jauh lagi. Oh ?Malaga


Sekitar city centre, hati2 tram






Sekitar Plaza d Espana sewaktu senja, menarik juga yek!.... sebab tadi ingat sekejap aje Sevilla. Berposing apabila melewati Plaza d Espana. Cantik juga walaupun di waktu malam. Kami meneruskan perjalanan k Hostel terakhir yg akan kami diami selama 2 mlm yg membawa banyak juga cerita menarik dlm liputAn perjalananku. Malaga destinasi seterusnya yg terletak 220km dan mengambil masa 150minit.







Cantek tulisan ala jepun Sevilla stadium


Akhir kata antara tempat2 yg menarik d lawati:
Seville Cathedral and Giralda,
Plaza de España in the Maria Luisa Park,
Metropol Parasol -bangunan kayu baru siap
the Isabel II ("Triana") bridge 
The Torre del Oro.


Hola!hola

1 comment:

  1. Quantum Binary Signals

    Get professional trading signals delivered to your mobile phone daily.

    Follow our signals today & gain up to 270% a day.

    ReplyDelete