Tuesday, 15 February 2011

Caerdydd Part1

29 Jan 2011 kami ke luar negara satu keluarga menaiki mobil. Wah!!! hebat tu satu keluarga, betulla ke bumi Cardiff-Wales. Namun ia masih di United Kingdom....ahhh...tak jauh pun dalam 2 jam dari Oxford. Namun kali ini ada tugas sikit di sebelah petang. Jadi kali ini gerak awal, 8.30am dan 10.30am sudah sampai.

Bumi Wales ini rupanya mempunyai bahasa sendiri, tidak pernah aku terbaca. Ilmu manusia hanya sedikit dan kita perlu menimba ilmu dr kecil sehingga liang lahat.

Setelah siap sedia, apa lagi terus aje minta AWEK kami tunjukkan jalan......
Berdasarkan google maps ade 3 option yang boleh dilalui:-
  1. M4
  2. Toward Swindon then M4
  3. Jln kampung menyusuri Witney, Cheltenham...
Tempat yang ingin di lawati, Cardiff Castle, Millinieum Stadium, Cardiff Bay dll

Ready to start our journey


Ikut jln ke Swindon, kemudian ikut highway M4

Kalau dlm tank ade indicator ini...chevrons

Dah di atas M4..awas ade peronda polis tengah tembak speed trap

Aksi kejar-mengejar dgn Mrs. Bean......



Naik jambatan utk ke Cardiff...macam jambatan Pulalu Pinang




Sebijik Penang Bridge.....


Cresso i Gymru.....selamat dtg ke Wales


1st ever toll paid while in UK, GBP 5.70

Baca2 cepat tol kat depan........bahasa Welsh


One of the biggest Hotel beside the highway to Cardiff

Year 2002, but still canteekkkk... 5Series tu





Dah masuk city centre, mencari nearest parking




Burger King.....


On my right is Cardiff Castle






Parking just opposite Millinieum Stadium...senang nak jalan ke tourist information centre

Mencari tourist information centre......


High Commission ade makan kat sini...kot


Cardiff Market betul2 di City Centre


Tourist Information Centre.....sini dapat sehelai map free..payah nak dapat





Tandas pun kena ada bahasa Welsh...respect sama gomen Wales







Kat sini banyak perkataan ARCADE...




Cardiff Castle


Singgah membel souvenir, just depan Cardiff Castle






Posing depan pintu masuk Cardiff Castle





Beli tiket ke Cardiff Castle belakang ni






Depan Millinieum stadium Gat 3



Another angle of Millineum Stadium
Iranian Kebab... sos dia sedap


Solat dekat Student Union Cardiff University. Cantik Masjid dia tengah renovate 3 tingkat


School of Mathematics Cardiff

Setakat ini Part1 ronda-ronda Cardiff. Part2 akan menyusul sekitar Cardiff Bay....

Bye Da




5 comments:

  1. thanks folo d'lla..
    cardiff..small area..kami kat pontypridd..hehe

    ReplyDelete
  2. Kalau nak datang jalan2 di cardiff lagi, bagitau la.. boleh husband saya bawa perkena Nasi Kambing dekat2 cardiff tu.

    ReplyDelete
  3. I just won a FREE BURGER KING GIFTCARD, claim for yourself, this promotion is open...

    ReplyDelete
  4. Quantum Binary Signals

    Professional trading signals sent to your cell phone daily.

    Start following our signals right now & profit up to 270% per day.

    ReplyDelete