Friday, 29 July 2011

New Marston Primary School Sport Day 2011-video

N3 video aliff berlari 100m, 2nd place for Year4.

video


video



New Marston Primary School Sport Day 2011

Summer holiday kian menjelma, seperti kebiasaaan skolah akan mengadakan sport day. Menarik juga utk attend ni, sebab di Malaysia aku alhamdulillah tak pernah terlepas. Lagipun dgn anak2 lelaki yg aktif bersukan ni at least beri semangat kepada mereka. 

Sport Day utk Chenney School iaitu Secondary School dah terlepas. Kepingin juga nak tengok. Tup tup katanya dah habis, depa buat mostly indoor tournaments. Tidak macam kat Msia, dgn parents dtg penuh memenuhi padang. But anak sulung bg tau je simple je, x ade decorate rumah sukan apa2 pun. Kalau masa d Seratas tu, dah kira semalaman sibuk menghias rumah sukan utk menang. Kat sini simple je..... But Amirrul dpt bawa balik 2 medal for 1st place 100m & long jump. Dia ni memang sprinter, so banyak mat salleh dah nampak talent dia. So kira glamour juge d Chenney School.

Berbalik ke Primary School ni, Aliff & Muhammad plak. Namun hari sport day bertembung plak dgn pelbagai tugas2 yg perlu disettlekan utk berpindah, so tak sempat nak tengok smpai habis. Seperti d ramalkan sport day dia memang simple, menang pun x ade hadiah. Apa lagi mari kita visit;

Terlewat smpai, acara Muhammad dah habis. Tanya2 kat dia ....dia buat don't know. Rupanya balik rumah dia cite kalah, sebab awal2 slippery. Frust giler dia, he want to be the fastest runner in foundation year



Parents yg hadir 




Jamal & Aliff .Beat Jamal...

Simple giler  setup 






Aliff 2nd place with Dylon, for Year4. But no medal....




Mineral water provided by school

Around 30 minutes only manage to spend time at New Marston Primary School. But the experienced gain about the British School Sport Day are most valuable. Even though not so interesting to compared to TanahMelayu Sport events, BuT how they able to  produce among the world class athletes.....cuba renung2kan


Thursday, 21 July 2011

Leceister

Ziarah menziarahi sudah menjadi budaya kita org Melayu. N3 kali ini ke Leceister yg terletak 90minit dr Oxford utk menziarahi Penghulu di sana.


Kali ini kami bertolak agak lewat dalam jam 12tgh, memandangkan kesibukan mengemas rumah utk berpindah ke teratak baru. Apa nak buat jodoh dgn landlord sampai kat situ je, itulah pengalaman mengenali org Islam di sini yang boleh dikatakan doggie......

Jadi perjalanan hanya berkisar ke tempat seperti berikut:-
1-Coreal d  Falcon Cash&carry 82A, syston Street West, LE1 2JU
2- University of Leicester
3-Leicester Tigers-rugby Stadium
4-Ke rumah penghulu Leicester
[Ini yang lama sikit]

Mari kita lihat...





Dah smpai besar juga city centre dia....




Coreal
Katanya kedai ni jharga boleh tahan, wife compare dgn POPAT London lebih murah kat sini. Ramai sungguh kaum India, Pakistan.....eheheh Melayu kami je kot. Tau ajela bila banyak ASIAN, persekitaran menjadi kotor dan parking x tentu hala. Kenapa jadi begini...... memang sampah bersepah....




Falcon..kedai India, dlm pun berterabur..


Tapi bila masuk Sainbury's ni terasa berlainan sedikit, mcm d Mumbai plak. Ramai sungguh kaum India di sini, may be area ni dia dah control. Mat Salleh lari ke mana. Bila bertanya kepada Penghulu Leicester & kwn2 dia, ketawa besar dia org. Memang betul le, itu kesan penghijrahan manusai dr antara benua. Namun adakah mereka ini mempunyai kerakyatan sebagaimana Tanah Melayu yg mana British dulu menyuruh kita mengambil pendatang asing seramai 800K ini di ambil sebagai warganegara TanahMelayu. Suruh balik depa tak mau, British pun x nak bawa balik. So itu yg harga yg amat mahal terpaksa kita bayar selepas 50thn merdeka, tapi adakah generasi anak2 kita boleh baca dlm buku sejarah. Begitu juga anak2 pendatang ni, mesti tau sejarah. Seperti International Slavery Museum di Liverpool yang mengajar hamba abdi generasi kini tahu dr mana asal usul mereka sehingga kini ada yg menjadi terbilang & juga President.....renungkan



Ramai sungguh org India 







University of Leicester


Saja nak tengok Uni, ade slogan One Leicester. Jika PM tengok...mesti dia suka. Siapa copy siapa...




Stadium Rugby Leicester TIGERS






Jam 8mlm, but terang benderang-summer


Seterusnya singgah ke rumah Penghulu Leicester, tapi lupa plak nak bergambar. May b satu kebetulan, siap langkah kanan banyak betul makanan terhidang. Tahniah konvo 1 day earlier, so nanti kau jadi sifu Embedded Real Time. Borak2 sambil berguru, jam 11mlm baru pulang. Biasa le....balik singgah services utk melelapkan mato. Smpai rumah jam 3am boleh terus solat subuh....Tk OnE Leicester

Monday, 11 July 2011

Perjalanan Solo Ke Brussels

Sepatutnya N3 ini dah lama di masukkan but sebab bulan MaY dulu sedikit sibuk. Perjalanan ini disebabkan tugas rasmi, x payah describe detail le. Since pengalaman memandu ke Paris dan Holland, jadi level of confident tu memang more than 50% which is better than yg lepas2.

Cuma ada juga yang terpaksa gamble seperti lampu keta terbakar, even berjalan d siang hari tetapi jika hujan wajib di ON kan. In fact requirement bila memandu di France perlu sediakan lampu spare, ni yg terpasang pun terbakar. Tawakal le...

Perjalanan mengambil masa 5jam, 2.5jam d England dan selebihnya di France & Belgium. Harinya cantik but pd awalnya hujan renyai2 dari Oxford ke Folkerstone.....tu yg sedikit berdebar2 kerna kena ON lampu yg sebelah aje menyala......

Speed limit d France 130kmph, Belgium 120kmph..... d Highway aje tau..

Mari teman saja dlm perjalanan solo ni...


Kan dah cakap hujan renyai2 




 Sejuk le kat UK ni....sempat snap sambil memandu. BAHAYA


Folkerstone....  


Naik train dlm EUrotunnel..12.42 




Kali ini berada d tingkat atas dlm train, slow2 masa nak naik ke atas 







185km je......Kl ->Muar..kot 


Smpai aje France, panas beb.. 


bila tengok ladang dia orang, teringat kampung yg sawah luas terbentang. But kenapa masih d tahap yg sama. Jika Europian kena tanam gandum just 4-6 months utk keep stock, kenapa kita yg 12bln boleh fully utilised masih terpaksa mengimport beras.... renung2kan





Kumpulan bermotor ni ramai....masa cuaca panas 





Kecik betui tram dia, space x ade..cute plak . Dah nak smpai ke destinasi






Perjalanan pulang dgn menaiki EuroStar dr Brussels Midi ke St. Pancras(London) dlm 2 jam....peh laju ni. St. Pancras di London ialah stesen utk menaiki EUROstar ke Paris, DisneyLand, Brussels....



Ramai org menunggu 





Dalam coach ni penuh, yg x best ade mamat mata sepet Jepun, China, Korea ke.... yg berbau terlampau2. Hinggakan Mat Salleh kat sebelah dia pun lari cari tempat lain. 




 Dah tiba St.Pancras station





Now dr St.Pancras mencari arah ke Victoria Station ikut Victoria Line. Kenapa plak ke situ, sebab ade bas k kampung ku Oxford. Tak cekap area London ni...


 5 stops away 


Dari Victoria Station tercari2 aku mana platform Oxford Bus di Victoria Bus Station, memusing2 juga. Finally nampak kaunter pertanyaan London Bus, so p la tanya. Kena sound plak, Do you know it's London Bus Station aka bus2 merah kat London. Jwb le...kalu tau..buat ape aku nak sibuk2 cross jln. Tau ajela, weekend jam 10mlm, most kaunter pertanyaan d Victoria Train Station dah tutup. 

Selepas dapat clue, berjalan mencari Oxford bus dlm suasana hujan renyai2. Jauh juge, finally jumpe.....GBP14 one way. OK..la.

Kat London ni org x mengisahkan org lain, jln laju giler. Teringat cite kwn ku yg dulu 1 thn d London terpaksa membawa anak2 ke sekolah dan membeli barang dapur dengan stroller....pehh...mencabar escalator punye la tinggi. Tahu aje la dgn bdak2. But masa aku d Munich suasana sama je, but single senang urus diri. Jln memang laju..... dah 10 thn berlalu....

At last jam 11.50mlm smpai di Oxford, nasib baik cross aje jln bas terakhir ke rumah aku tiba. Kalau idak kena le menapak...20minit. Itu pengalaman 1 day return trip Oxford-Brussels-Oxford.... perlu tahu apa nak buat, bila nak naik bas, costing.....baru perjalanan lancar. Alhamdulillah ke hadrat Illahi.