Sunday, 10 July 2011

Melupuskan harta

N3 kali ini ingin bercerita bagaimana nak lupuskan harta....yg bukan duit tapi harta tak terpakai or yg hendak di buang. Di sini bukan saja suka2 boleh lupuskan dlm tong sampah kayu2, minyak enjin, tv, monitor komputer, garden waste aka rumput or dahan, ranting kayu.

So d sediakan tempat khas utk public membuang barang2 tersebut. Tujuan utama adalah utk menyelamatkan Alam Sekitar agar dapat di warisi oleh future generations. Baguih sungguh konsep ni, negara2 maju di Eropah mengambil berat dan berpandangan jauh terhadap alam. Bagaimana tanahair ku, yang majoriti beragama islam. Apakah program recyling kita sudah boleh gah or masih lagi Majlis Bandaran mengutip sampah dengan tangan serta lori sampah meninggalkan kesan bau di jalanan apabila hari sampah sarap di kutip. Minta pembaca komen hal ini.

Bukan apa, dahulu rumah aku hanya 15 minit dah boleh smpai depan Kompleks JPM. Tapi masih tiade perkidmatan mengutip sampah, kena bayar private operator yg dpt pungut dgn lori terbuka. Sistem perumahan kita yg berkosep taman2 perumahan pada pandangan aku lebih mudah dilaksanakan. Ini kerana susun atur kwn perumahan ini memudahkan lori2 sampah sampai ke lokasi rumah2 tersebut. Sepatutnya dilakukan Pilot project utk menyediakan setiap kws rumah dgn proper Tong Sampah.... betul tak. Nanti ada la kontraktor dpt supply bende ni, kitakan negara maju tiada masalah utk menghasilkan tong2 ini.

Berbalik kpd kawasan melupus harta tak terpakai boleh dilakukan d beberapa tempat, tapi aku sempat ke Redbridge Park and Ride, OX1 4XG  iaitu sekitar 20 minit dari rumah. Utk maklumat lanjut boleh layari...


Sempat snap keadaan di tapak lokasi:-


Overtake by Citroen Saya buang rumput kat sini, barkarung2 org buang 


 Metal

No comments:

Post a Comment