Thursday, 21 July 2011

Leceister

Ziarah menziarahi sudah menjadi budaya kita org Melayu. N3 kali ini ke Leceister yg terletak 90minit dr Oxford utk menziarahi Penghulu di sana.


Kali ini kami bertolak agak lewat dalam jam 12tgh, memandangkan kesibukan mengemas rumah utk berpindah ke teratak baru. Apa nak buat jodoh dgn landlord sampai kat situ je, itulah pengalaman mengenali org Islam di sini yang boleh dikatakan doggie......

Jadi perjalanan hanya berkisar ke tempat seperti berikut:-
1-Coreal d  Falcon Cash&carry 82A, syston Street West, LE1 2JU
2- University of Leicester
3-Leicester Tigers-rugby Stadium
4-Ke rumah penghulu Leicester
[Ini yang lama sikit]

Mari kita lihat...





Dah smpai besar juga city centre dia....




Coreal
Katanya kedai ni jharga boleh tahan, wife compare dgn POPAT London lebih murah kat sini. Ramai sungguh kaum India, Pakistan.....eheheh Melayu kami je kot. Tau ajela bila banyak ASIAN, persekitaran menjadi kotor dan parking x tentu hala. Kenapa jadi begini...... memang sampah bersepah....




Falcon..kedai India, dlm pun berterabur..


Tapi bila masuk Sainbury's ni terasa berlainan sedikit, mcm d Mumbai plak. Ramai sungguh kaum India di sini, may be area ni dia dah control. Mat Salleh lari ke mana. Bila bertanya kepada Penghulu Leicester & kwn2 dia, ketawa besar dia org. Memang betul le, itu kesan penghijrahan manusai dr antara benua. Namun adakah mereka ini mempunyai kerakyatan sebagaimana Tanah Melayu yg mana British dulu menyuruh kita mengambil pendatang asing seramai 800K ini di ambil sebagai warganegara TanahMelayu. Suruh balik depa tak mau, British pun x nak bawa balik. So itu yg harga yg amat mahal terpaksa kita bayar selepas 50thn merdeka, tapi adakah generasi anak2 kita boleh baca dlm buku sejarah. Begitu juga anak2 pendatang ni, mesti tau sejarah. Seperti International Slavery Museum di Liverpool yang mengajar hamba abdi generasi kini tahu dr mana asal usul mereka sehingga kini ada yg menjadi terbilang & juga President.....renungkan



Ramai sungguh org India 







University of Leicester


Saja nak tengok Uni, ade slogan One Leicester. Jika PM tengok...mesti dia suka. Siapa copy siapa...




Stadium Rugby Leicester TIGERS






Jam 8mlm, but terang benderang-summer


Seterusnya singgah ke rumah Penghulu Leicester, tapi lupa plak nak bergambar. May b satu kebetulan, siap langkah kanan banyak betul makanan terhidang. Tahniah konvo 1 day earlier, so nanti kau jadi sifu Embedded Real Time. Borak2 sambil berguru, jam 11mlm baru pulang. Biasa le....balik singgah services utk melelapkan mato. Smpai rumah jam 3am boleh terus solat subuh....Tk OnE Leicester

1 comment:

  1. QUANTUM BINARY SIGNALS

    Professional trading signals delivered to your cell phone daily.

    Start following our trades right now & gain up to 270% a day.

    ReplyDelete