Sunday, 23 December 2012

Capture Screen To Video



Ada keje plak..mcm mana nak capture video ni.... cari2 google. Mudah2 saja.....
Evaluateee mana yg sesuai dgn keperluan kita. Yg best, ni free, boleh capture Audio & Video. Setting mudah plak. Enjoy!!


Tuesday, 11 December 2012

12.12.12....

Maka cukup2 sudah d penghujung tahun 2012, tarikh yg amat menarik ini bkn sahaja 12.12.12 TETAPI juga usia yg mencapai suatu angka yg amat bermakna.

Malah dpt hadiah menarik selari dgn cita rasa or lebih tepat cara  saya berfikir ketika ini. Semoga memberi idea dan suntikan semangat utk terus mengapai sesuatu d impikan utk mengubah persekitaran.


Semoga senantiasa d rahmati Illahi, jln yg pasti berliku insaallah kita akan melalui dgn tabah, Insaallah.

Saturday, 8 December 2012

Di ambang...

Perjalananku pantas berlalu... tup tup udah mencapai usia matang dalam kamus kehidupan seorang manusia. Pelbagai ranjau dalam kehidupan telah ku tempuhi, Alhamdulillah, bersyukur ke hadrat Illahi kerna masih menghirup udara ciptaannya.

Zaman Sekolah

Banyak kenangan yang mengajar aku untuk meneruskan impian dan harapan. Dari sorang budak kampung yang ingin mengenggam angan2 utk belajar ke menara gading. 

Sejak dari bermula sekolah setiap kita mempunyai cita2, untuk mngapai impian. Di sekolah rendah memang aku mempunyai ramai teman2 dari pelbagai bangsa. Manakan tidak bersekolah ketika itu di Sekolah Inggeris. Alhamdulillah berkat tunjuk ajar dr abah, aku berjaya meneruskan pelajaran k Sekolah Berasrama Penuh.


Di sini kehidupan mengurus diri dan disiplin terhadap masa menjadi ilmu yang teramat berguna. Memanglah mengejar ilmu itu sebagai tumpuan utama pada ketika itu tetapi pengalaman tinggal di asrama hanya yg pernah melaluinya saja adakalanya menyebabkan kita ketawa sendirian.




Zaman U

Zaman ini semakin mencabar, 2+4 tahun amat menakutkan. Apakan tidaknya, pada awal semester di U ada saja 1 paper yg terpaksa di repeat. Apabila di congak, sempat ke aku graduate on time.....

Namun selepas latihan praktikal, semua berjalan dgn licin sekali. Mungkin recharge selepas berehat menyebabkan aku terus memecut.

Alhamdulillah, aku dpt graduate on the dot.








Zaman bekerja

Zaman ini memberi aku peluang utk melihat bumi Malaysia, terutama KL. Pelbagai warna kehidupan yg terpampang di depan mata. Bagaimana kita ingin mewarnai kehidupan ini.

Ketika itu minda masih begitu tertutup utk melihat perspektif yg lebih besar. Bkn mcm sekarang kecil2 sudah melancong ke mana2, dulu mana ada AirAsia ni.

Saya masih ingat, pada ketika umur 28thn aku baru pertama kali ke luar negara... iaitu tetangga kita Indonesia. Hampir 1 minggu di sana, sedikit memberi gambaran di mana letaknya negara Malaysia.

Segalanya berubah tatkala aku berpeluang ke Deutschland. Hampir 17bln di sana, menguji ketabahan tatkala meninggalkan family di Malaysia. Aku begitu teruja melihat negara Europe..... yg pernah ingin ku kunjugi tatkala lepas SPM. Namun atas perkara yg tidak dpt dielakkan aku redha utk belajar di negara sendiri.
File:Globe.svg
Hasil perjalananku ke Deutshland dan negara sekitar, aku mula melihat perspektif dunia dgn cabaran yg berbeda.

Oleh itu hasil perancangan yg tersusun, maka kami sekeluarga peluang berkelana di bumi UK. Ini memberi peluang anak2 membuka minda lebih awal dlm mencari hala tujuan di masa hdapan.

Insaallah, kini merancang utk mencipta peluang utk dikongsi oleh org lain pula agar dpt melihat bumi ciptaan Illahi.


Alhamdulillah, semoga di beri kesihatan yang baik di negara bertuah ini. Insaallah.


Sunday, 18 November 2012

Natrah...


Petikan drp blog http://nadra-natrah.blogspot.com/. Semasa di UK, memang ingin menulis mengenai kisah ini... namun kesempatan ini kita sama2 membaca... history about Nadra. Semoga menjadi pengajaran.... tatkala kita tiada kesepakatan..



Sinopsis

Nadra was born on 24 March 1937 to a Dutch family living in Thjimahi, near Bandung, Indonesia. Her father, Adrianus Petrus Hertogh, came to Java in the 1920s as a sergeant in the Royal Netherlands Indies Army. He married Adeline Hunter, a Eurasian of Scottish-Malay descent brought up in Indonesia, in the early 1930s.

When World War II broke out, Sergeant Hertogh was captured by the Imperial Japanese Army and sent to a POW holding facility in Japan, where he was kept till 1945.

Meanwhile, Adeline Hertogh stayed with her mother, Nor Louise (muslim), and her five children, among whom Maria was the third and youngest daughter. On December 29, 1942, Mrs. Hertogh gave birth to her sixth child, a boy. Three days later, Maria went to stay with Aminah binte Mohammad, a 42-year-old malay woman and a close friend of Nor Louise.

This controversial transfer of custody, reversed in a Singaporean court eight years later, was the centre and opening episode of the tragic riots that were to come.

Nadra's Words...

Nadra's ex husband (Mansor Adabi) used to say sadly: " Until today, everyone has written that Aminah (Nadra's foster mother) was a maid servant. Justice Brown, who presided Nadra's case,mentioned that Aminah should be described as belonging to the bourgeosie or middle class. He then mentioned Han Suyin, the renown author, who corresponded with him. 'In one of her book, Mortal Flower, Aminah was described as a maid servant.

Nadra told the Dutch newspaper that she never wanted to come back to Holland. Her foster mother, Aminah, was not a servant. She said:

She was a Japanese language teacher. She helped my mother to a great deal during the Japanese occupation. My mother gave my brother Benny and myself to Aminah. Aminah sent Benny back as she could not look after him. Aminah also gave my mother a sewing machine. My mother lied that Aminah took me and ran away. My grandmother knew the truth. I had been with Aminah for a long time and when little Karen was born. I went home to see him, even I even slept at home that night. Mother came every month to Aminah's house and then she would comb my hair.

The truth revealed by Nadra (Maria Hertogh) suprised everyone. One newspaper reported:

How we welcome the news. We reported everything. We reported a happily laughing Maria returning home...We reported...hundreds of people broke through the police cordon...We reported how maternal love triumphed...but failed to report that Maria was totally miserable.


The Truth Background of Aminah (Nadra's foster mother)


Aminah binti Mohamed came from a respected Malay family in Kemaman, Terengganu in the East Coast o Peninsular Malaya (Malaysia since 16th September 1963). In 1919, at the age of nineteen, Aminah married one Abdul Rani fom Perak who was then the private secretary to the Sultan of Terengganu. Soon after their marriage, the couple moved to Tokyo and lived there for nearly ten years during which time they both became fluent in the Japanese language. Because they had no children of their own, Aminah adopted a Japanese girl and brought her to her hometown Kemaman. They named her Kamariah. A few years after their return from Japan to Malaya, Abdul Rani died.

Aminah, the widow, then re-married one Maarof bin Haji Abdul, a jeweller in Bandung. As a businessman, Maarof used to travel widely in the South-East Asian region and in one such travel with her husband, Aminah met Nor Louise (Nadra's grandmother) in Singapore. Consequently, their relationship grew and they became very close friends.

They visited one another frequently and Nor Louise used to take Aminah to her daughter, Adelaide (Nadra's mother)'s house. During these visits, they confided in each other their aspirations and their problems as well. Louise sympathised with Aminah for not having any children and suggested that she adopt a child but Aminah was not enthusiastic about it as she had already adopted a Japanese child.

From there, they become close friend untill Japanese occupation in which Adelaide asked Aminah if she would like to have one of her children.

The story started here and went on till real life drama about the two women who fought for the Custody of a thirteen-year old girl (Nadra) happened a few years later.




Natrah escorted by police in Singapore

Natrah escorted by police in Singapore


Poor Nadra..firmly hug to her loving foster mother Aminah before be departed away forever

Poor Nadra..firmly hug to her loving foster mother Aminah before be departed away forever 

Keris taming sari

lirik lagu keris taming sari

Simbolik....

Tajuk Lirik/Lagu: Inspirasi Taming Sari
Artis/Penyanyi: Wings
Ini kisah
Keris taming sari
Lambang satria
Seorang laksmana
Melaka
Seandainya
Taming sari tiada
Lemah dia
Menentang musuhnya
Yang derhaka
Tapi kini tiada lagi
Taming sari sudah hilang dari mata
Namun jangan dilupa
Taming sari tetap di hati
Untuk semangat terus berjuang
Melayu takkan hilang
Melayu takkan hilang
(Korus)

Hidupkanlah bangsa kita
Kekalkanlah kata-kata laksmana
Meskipun tanpa jasadnya
Namun taming sari masih ada
Pada orang kita
Bersemat Tuhan yang satu
Kita takkan mati
Semasa hidup
Bangun semua
Tajamkan kerismu
Dalam hati
Jadikan Hang Tuah
Inspirasi


Adakah relevan lirik ini dlm situasi terkini samada di dalam or luar negara. Renung2kan...


Wednesday, 7 November 2012

Grand Design

Lama sungguh x mencoret di blog. Sarang labah2 pun dah penuh. Yelah sudah hampir 6bln.... pulang ke tanahair tercinta.

Obama pun dah re-elected for 2nd term..... Election kita bila pula kan!!!!

Rindu juga pada UK, especially Oxford. Yg best bandar ilmu tersebut terlalu banyak talk drp tokoh2 besar dunia Erdogan lah, Tun M, YAM Dr. Raja Nazrin serta banyak tokoh dgn pelbagai topik. Buka minda....

Rindu juga dgn kwn2 melepak. Yela kadang tu boring, sambil dpt idea baru. Suasana sedemikian menyebabkan kita happy dan terkenang tempat yg telah d diami selama 21bln.

Rindu juga kepada program2 TV menarik..... especially GRAND Design. Even though saya bkn sorang arkitek tapi program ini menunjukkan tahap passion&pesistent rakayat UK membina rumah impian&idaman dgn pelbagai rintangan yg tak pernah aku terfikir. Higgakan kadang2 tu ada yg siap selama 3-4 thn, ada yg membuat sendiri dgn wife, separuh di upah dgn pelbagai konsep namun PULUS bknlah halangan.



Alhamdulillah dgn TM UNIFI kita boleh langgan channel BBC lifestyle.............. menarik. Tadi sempat melayan program tersebut mengisahkan sepasang couple dgn 2 org anak sangguh menempuh pelbagai kesulitan utk mendptkan rumah impian. Tatkala winter masih blum siap, malah memakan 3thn utk sempurna, sehinggalah apabila stranger yg melihat program tersebut memberi pinjaman kewangan. Menakjubkan......, tetapi lokasi  menghadap Lake District terlalu cantik. "Every penny is worth it" ... kata si Suami.

Di Malaysia, may b org mengelar kita gila sebab menyiksa keluarga sedemikian rupa dlm hanya cuaca hujan panas sahaja. Tapi lihat program sedemikian menunjukkan daya juang Mat Salleh... They believe their capability to deliver. Awesome!!!! 

Saturday, 8 September 2012

Bingikisan Raya


Sambutan Aidil Fitri membawa erti kemenangan selepas sebulan berpuasa d bulan Ramadhan. Banyak iktibar yg boleh di pelajari semasa d bln Ramadhan. 






Alhamdulillah sepanjang Ramadhan hanya sekali k pasar Utk membeli juadah berbuka puasa. Memang terlalu banyak juadah yg di jual dan begitu menarik. Maaf le kpd penjual, sebab tak dpt membantu melariskan jualan mereka. Bkn apa 2x berpuasa d UK mengajar kami utk menghargai nilai makanan. Di Msia semasa 
Ramadhan memang terlalu mewah, sehingga membazir. Itu yg patut kita renungi dan perbaiki. May b patut d buat banci berapa expenses sepanjang bln yg mulia ini. Di tambah lagi dgn sambutan 1 bln beraya.

 





 
Trend beraya d Msia masih tidak berubah. Lebuhraya sesak d mana2,  tradisi berkunjung terus d amalkan. Malah budaya ini juga turut di bawa tatkala masyarakat islam malaysia menetap dan beraya d luar negara.

 




 

Anak2 pasti gembira bermain bersama sanak saudara dan yg paling d sukai ialah mendapat duit raya. Itu pengalaman & kenangan yg akan senantiasa d ingati oleh mereka dan seterusnya membawa tradisi ini.

Cuma kita perlu jgn lupa agar segala yg d lakukan tidak bertentangan dgn ajaran agama.

 

Selamat Hari Raya & Maaf Zahir Batin .... kan sebulan beraya,

Soksek PerjalananKu-Part1


N3 mengimbau apa yg berlaku di kotak pemikiran di usia selepas tamat pangajian d menara gading.

Perjalananku ingin soksek berkongsi or bercerita pengalaman hidup. Kadangkala bnyk yg boleh d kongsi utk generasi muda supaya mereka lebih aware kehidupan yg akan mereka harungi. Aku ni dulu mula bekerja join dgn org yg sekitar umur 15thn lebih berusia drp ku. So bnyk le dikongsikan pengalaman mereka dlm deal dgn anak2 yg bersekolah. Ada juga citer lucu yg smpai sekarang aku ingat dan takut2 terjadi kpd anak2. Mungkin pael aku suka mendengar citer mereka menjadi guideline utk mewarnai kehidupan.



Antara citer lucu ialah kisah anak ini  d waktu sekolah rendah. Tau ajela anak2 d sekolah rendah ini cuba memahami persekitaran sekolah, arahan guru dan peraturan sekolah. Kira alam persekolahan la, faham2 aje..... Masa kita darjah 1 entah mcm mana. Nak d jadikan cerita cikgu bgtau next week jgn ada lg yg pakai seluar pendek(pelajar lelaki) dan berselipar ke sekolah.



Maka apabila tiba hAri persekolahan baru tiba, si anak ni pun memakai seluar pendek&berselipar. Apa lg kena berdiri d depan lah pd hari itu. Balik ke rumah senyP je buat don't know. Kebetulan adik dia pun sama sekolah, berceritalah kpd si ibu. Riuh sekejap, cerita itu d panjangkan smpai la kpd sayA.  Emm!, bila dah ada anak ke sekolah situasi ini senantiasa d kenang apatah lg melayan anak2 yg baru menjejak kaki ke sekolah. Dia confuse! Dan boleh menjadi perbalahan dgn cikgu. Situasi ini dpt d atasi sedikit dgn hand out kpd parents. But kadang2 anak2 tu terlupa dan bg tau, so kenalah selalu mengemas beg mereka. In fact d UK pun bnyk betul handout d berikan, tak terkira. Tapi since parents kena hantAr dan ambil dr sekolah(wajib bg 8-9thn k bwh) maka cikgu senantiasa mengingatkan parents. Kat sini jumpa cikgu may b masa nak ambil report card aje kot.


Tadi citer pasal kenangan sekolah...




Now pasal Ustaz2 yg banyak buat master or visiting fellow d obersea. Memang ini menjadi perbincangan kwn2 yg berumur 40thn pd ketika itu. Apa bagusnya mempelajari islam d sana. Lebih baik d Arab leh. Apabila dpt berpeluang k UK dan berinteraksi dgn ustaz2 yg menjadi fellow d OCIS Oxford, baru dpt gambarAn sebenar. Memang islam bermula d tanah arab, tetapi perkembangannya telah seantario dunia. Jika d tanah Arab muslim majoriti tetapi dr segi pengamalannya(way of life) itu terlalu kurang. Bila d barat muslim itu Minoriti dan islam itu tetap berkembang walau terdapat kekangan. Malah kehidupan barat ada yg sebenarnya itu d copy dr dunia islam, seperti penetapan tanda harga, pemulangan barangan, cara berinteraksi dgn pengguna, trust dan lain-lain lagi. Ada yg boleh kita pelajari. Malah hasil pelbagai diskusi ilmiah d mlm hari, islam d universiti ternama seperti al-azhar memang hebat dgn penulisan2 baru, namun ia tidak dpt memberi impak utk menyelesaikan pemasalahan umat. Cth, kebersihan, kesepakatan PErniagaan , budaya menetapi waktu, budaya berdiskusi secara ilmiah, budaya  beratur menaiki bas dan pelbagai lg isu tentang hubungAn dgn manusia.

Masih tidak dpt d selesaikan, tetapi nilai pusat2 pengajian islam d barat lebih menerapkan nilai ilmu itu utk digunakan menyelesaikan persoalan bkn sahaja sesama manusia tetapi begitu juga dgn pencipta.

Ada banyak juga kebaikan bila semasa muda kita telah bergaul dgn org yg lebih berusia. Insaallah saya akan menyambung cetusan minda lampau yg telah dpt di jawab Ketika ini. Bye2.

                                            

Saturday, 11 August 2012

Berniaga Perlu

N3 kali ini terpaksa ditulis juga, kerana minda begitu meminta agar disiarkan. Nanti ada org katakan belaan pula, tetapi otak ini ingin begitu sekali dishare apa yg di kotak pemikiran.

Zaman telah banyak berubah, dulu amat sukar utk melihat kedai2 bangsaku(ana bkn Asssabyiah) di segenap pelusuk kws ku ini, iaitu BBB. Tapi kini limpahan Putrajaya telah menyebabkan pembangunan yg menyendatkan jln keluar masuk utk ke lebuhraya. Teramat banyak betul kws perumahan yg menyebabkan banyak kedai2 dibina selari dgn pertambahan penduduk. Dari dulu sekitar 1996 tidak banyak kedai2 bangsa lain di buka di BBB. Tapi sejak dua menjak ini, mereka telah memasuki kws ini, tapi secara total bangsa Melayu masih menguasai bilangan kedai di sini. But dari segi sales, aku tak pasti...

BBB ini merupakan kws middle class Melayu yg kebanyakannya bekerja sekitar Klang Valley. Alhamdulillah antara kws menarik yg tepat utk kami diami sejak pertama kali berhijrah ke kota 16thn lalu. Hinggakan sekarang ramai kwn2 sekuliah or seasrama juga tinggal di sini, malah keluarga isteri(akak2) pun menetap di sini.

Landmark BBB.. kompleks PKNS

Telah terpahat stail aku bahawa dari dulu(sejak mempunyai wang di kocek) akan membeli di kedai sebangsa. Ini kerana semasa kecik begitu payah utk melihat kedai2 itu di kampung halaman. Adale..... kedai Pak Haji di tepi2 jalan namun tidak banyak barang, hanya yg terlalu asas. So bila suatu kws itu mempunyai kedai sebangsa itu menjadi pilihan.

Namun pemerhatian demi pemerhatian melihatkan bangsaku perlukan anjakan cara berniaga. Org2 cina yg dulu menguasai Networking pernigaan ini pun, pada pandangan aku mengalami kesan globalisasi. Yg mana, perniaga2 alaf baru tidak perlu lagi melalui jaringan mereka utk mendapat bekalan. Mereka juga perlu berubah utk survival......


Globalisasi

Apa yg ingin aku ketengahkan teknik or skill berniaga utk melayan pelanggan amat kurang diterapkan oleh majikan Melayu kepada pekerja. Lot of skills dr segi ini. Ini yg selalu aku bergaduh dgn isteri(perang idea je..) mengenai perniagaan org Melayu. Aku tidak tahu adakah sebab darah Baba Nyoya yg mengalir dlm beliau menyebabkan beliau kadang2 anti Melayu berniaga disebabkan faktor di atas.

Selepas pulang dr UK, percambahan kedai Melayu ini lagi amat ketara. Terkejut betui!!!
Orang Melayu sudah banyak modal, merata2 kedai Melayu.....

Berbalik kepada teknik melayan pelanggan, kedai2 bangsaku begitu malas or tidak di ajar menyapa pelanggan. Sebagai contoh kedai runcit di Sek3, dari masuk sampai keluar tak nak pandang pun kita yg masuk. Tapi bila kedai cina yg bertentangan, terkejut kita....

Penjual: Bang!, nak cari apa.....
Pembeli: Starter lampu.....aja
Penjual: Ikut saya. 
Perlahan2 ikut dibelakang...

Penjual: Ada dua jenis bang!, kalau ada apa2 boleh tanya saya.
Pembeli: Superb......

Walaupun penjual tu hanya warga Indon yg mencari nafkah di bumi kita


Cerita kedua

Masuk dlm kedai buku, ingin mencari pembalut buku...
Ada 2 wanita bertudung di kaunter

Pembeli: Kat mana saya nak cari pembalut buku
Penjual: Dari kaunter aje, kat situ....... sambil menunding jari
Pembeli: Ini utk sekolah rendah ke...
Penjual: Dia tulis kat plastik tu
Pembeli: Ada yg kertas tebal sikit...
Penjual: Cuba abang check kat bawah2 tu... bercakap dari kaunter
Pembeli: Tk!!.. terus blah tak beli apa2 pun
Penjual juga org Indon


Cerita ketiga

Kedai buku Pustaka..... Top kedai buku Cina di BBB
Pekerja berbaju biru berkeliaran..

Pembeli: Kat mana saya nak cari pembalut buku
Penjual:En, ikut saya. Yg ini ada 2 jenis.
Pembeli: Mana satu utk sekolah rendah....
Penjual: Yg ini .... sambil melayan pertanyaan berterusan
Pembeli: Saya ambil yg ini.

Pekerja tu ialah bangsaku yg bekerja di kedai Cina. Malah pernah juga warga Mynmmar yg fasih berbahasa Melayu melayan aku utk mencari buku sekolah rendah.


Cerita Empat

Penjual:Mau apa...
Pembeli: Nak cari XXX
Penjual: Ini baguih.... penerangan berterusan
PEmbeli: Angkat ini
Penjual: Ah Chong... lai ζ₯θΏ™ι‡Œ

Ah Chong: ζˆ‘
Sambil meluru datang kepada kami.

Suami-Isteri: Tengok, mcm mana PR mereka....LIHAT


Keep Climbing until......

Ini cerita2 berdasarkan pengalaman yg benar2 berlaku. Bkn ingin mengkritik sahaja, tetapi berniaga ada tekniknya. Bkn sahaja pump duit, hias kedai.... which bangsaku dah mahir TETAPI juga PR pelanggan juga perlu diterapkan kepada kepada pekerja2.

Sungguh amat berbeza, bila bekerja dgn org Cina. Ini yg perlu kita perhalusi. Malah ramai yg Melayu PR nya mesra pelanggan bila borak2 pernah bekerja dgn Cina or bangsa lain. PR mereka ini sungguh berbeza.... sebagai contaoh kedai aksesori SNR yg mempunyai 9 cawangan di Malaysia, di BBB saja ada 4-5.

Beberap tips jualan di UK,
  • Layanan penjual hanya berdasarkan 1 by 1. Lepas layan sorang habis..then the next customer. 
  • Greeting yg berterusan, Welcome, Thank you,sorry
  • Barang boleh ditukar ganti
  • Beratur or q bila order di restaurant
  • Berebut2 bila boxing day...

 
Moga2 apa yg dicurahkan ini meringankan sedikit minda yg terlalu ligat berfikir utk melihat bangsaku berdiri sama tinggi malah lebih dlm pelbagai aspek perniagaan. Kini bangsaku sudah ada yg membina kws perumahan sendiri walaupun dlm scale yg masih sederhana tetapi kita semakin mendepani era globalisasi.
Wassalam

Tuesday, 7 August 2012

Pen pun habis....

Bulan puasa ni ada saja nostalgia utk dikongsi bersama. Bila anak2 mula bersekolah dan memahami persekitaran, adalah telatah yg mencuit hati.

Semangat utk menyiapkan homework memang patut di puji. Begitu komited, namun adakalanya too committed tanpa mengira lokasi dan masa.

Selepas berbuka dan bersolat maghrib, maka adalah masa sedikit untuk menjengah  homework  anak2.

Datang pula si anak sorang lagi meminta untuk membantu mengisi borang Pergigian. Kadang2 letih juga cikgu2, setiap perkara kena isi borang. Parents pun boring juga, ... perlu ada sistem yg just extract drp database semasa mula2 mendaftar di awal persekolahan. Maka bermulalah perbualan...

Ayah: Tolong ambilkan pen
ANak: Ok
Ayah: Sambil mengisi form, alamak dakwat habis plak. 

Tolong ambilkan pen satu lagi

Anak1: Ni satu lagi pen

Ayah: Ok, terima kasih

Tiba2 ada pulak yang mencelah........

Anak2: Ayah ni!!!!! Pen pun boleh habis Jerawat ke......

Ayah&Anak1: Saling berpandangan!

Then ketawa........................

Ayah:bkn la . Jerawat tu kat muka org, mcm pada abg tu. Pen habis dakwat. Ink tu dipanggil Dakwat. Fahamke

Anak2: ok!, confuse sikit

Begitula almost setiap hari ada aje, teknik pembelajaran yg rasanya tidak akan dilupakan.

Selamat berbuka.

Tuesday, 31 July 2012

Squirrels aka.....

Ingin berkongsi sedikit cerita telatah anak-anak. Bkn apa, semoga kisah ini akan dapat beliau baca semula suatu hari nanti sebagai nostalgia.

Perbualan melibatkan si anak dan bapa.

Ayah: "Lagi sejam kita nak berbuka ni". Sambil melintasi surau Al-Um utk menuju ke rumah.

Anak: Um!!!

Ayah: "Lihat tu!!!". Squirrels.... chasing each other. So cute


Anak: Mana-mana!!!

Ayah: "Tu.... dua ekor yang kecil berkejar-kejaran"




Anak: Oh!! Ketupat             


Ayah: "Apa!!" say it again.........

Anak:" Ketupat! la, ayah ni. Itupun tak tahu"

Ayah: Tercengang..... yang mana. Untuk mendapatkan kepastian

Anak: "Tu la".... yang main kejar-kejar tadi


Semua dalam kereta senyap seketika. Tiba-tiba....


Abang-Abang: Gelak terbahak-bahak!!!!

Ayah: Ketupat tu, kita makan dengan satay. Or semasa raya orang makan.

Anak: Kawan kata 2 ekor tu ketupat!!!

Ayah: "Bukan!!"... itu TUPAI or english call Squirrels

Anak: Oh! macam tu.

Ayah: Yeap....


Sedutan perbualan. Bila hampir 2 thn tidak bercampur dengan persekitaran, maka vocab Bahasa Melayu sekarang saban hari di isi. So bg lama yg di luar negara, they will more interesting story when you guys going back either for holidays or good. Share with us.

Friday, 27 July 2012

Mari Mencuba Memasang Pebble Wash

N3 menarik yg diambil dr blog

http://agrobiosolution.blogspot.com/2010/03/bagaimana-hendak-memasang-pebble.html


Bg yg bercadang-cadang sempena lebaran boleh mencuba, sambil melatih skill hands on. Jika di Eropah kerja-kerja sedemikian dilakukan sendiri sebagai hobi sambil menjimatkan ongkos.

Pastinya pada mula ada sedikit kekeliruan atau tidak menjadi, tapi insaallah ia akan menjadi hobi malahan mana tahu sumber income yg lumayan kelak.

Selamat mencuba!!


££££££££££££££££££££££££££££££££££££££££££££££££££££££££££££££££££££££££££££






PEBBLE WASH DIY- DO IT YOURSELF
ADVANTAGES OF PEBBLE WASH/ KELEBIHAN 'PEBBLE WASH'
  • Natural material, thus soothing to your eyes/ Bahan semulajadi dan lebih selesa di pandang.
  • Will not fade /Tidak akan pudar.
  • No need to apply paint forever./Tidak perlu dicat sampai bila bila.
  • Aesthetically beautiful./ Cantik.
  • Good for edging or contrast for flooring pattern. / Berguna untuk tepian dan corak didalam didalam rekabentuk lantai.

 

STEP NO. 1- IDENTIFY ELEMENT TO BE APPLIED WITH PEBBLE WASH 

LANGKAH NO. 1- MENGENALPASTI ELEMEN YANG HENDAK DIPASANG 'PEBBLE WASH'
  • Measure the surface area to determine the amount of pebble required for the works. Usually a bag of 25 kg pebbles can cover ten square square feet . If you are skill enough, then you can apply thinner pebble wash and you can cover more than one square meter area with a bag of pebbles. Apply cement rich rendering to the surface to the required shape.
  • Mengukur permukaan elemen untuk menentukan berapa banyak 'pebble' diperlukan, biasanya satu beg 'pebble' boleh digunakan untuk sepuluh kaki persegi. Jika anda sudah mahir, anda mungkin boleh pasang nipis sahaja dan anda boleh dapat menutup lebeh dari sepuluh kaki persegi untuk satu beg batu. Plasterkan mengikut bentuk yang di kehendaki mengunakan simen (lebihkan simen).
 
 

SUKATAN PLASTER/PLASTER MIX RATIO

'Plaster' kan struktur dengan sukatan campuran plaster seperti berikut;-
1 SIMEN (CEMENT): 3 PASIR HALUS (FINE SAND) : KAPUR(LIME)

Sukatan kapur adalah dicadangkan mengikut keperluan. Kapur membuat plaster likat dan cepat keras. Anda boleh mencuba mengikut kemahiran (skill) anda. Sekiranya anda memakai simen khas untuk plaster, kapur tidak perlu dicampur lagi. 


 

STEP NO. 2-PREPARATION OF PEBBLE WASH MIX LANGKAH NO.2- MEMBANCUH 'PEBBLE WASH'
  • Use only cement and pebble to make thick paste
  • Guna batu dan simen sahaja dan pekat
  •  
  • Ratio of 1 CEMENT :1 PEBBLE (By volume)
  • Sukatan 1 SIMEN : 1 BATU (Nisbah)




  • Let the cement absorb water and become very sticky
  • Biarkan simen betul betul menyerap air dan menjadi likat
 
 
 
STEP NO.3-APPLY CEMENT AND PEBBLE MIXTURE ALL OVER THE ELEMENT
LANGKAH NO.3- RATAKAN CAMPURAN BATU DAN SIMEN KE SEMUA PERMUKAAN ELEMENT YANG HENDAK DIPASANG PEBBLE WASH



  • INSTALL PEBBLE WASH MIX WHILST THE RENDERING STILL LOOK ' WET' BUT HARD ENOUGH TO WORK ON
  • PASANG CAPURAN BATU DAN SIMEN KEATAS PLASTER YANG SEDANG MENGERAS

 
 
  • COMPACTING AND SMOOTHING
  • MEMAMPATKAN DAN MELICINKAN 

 
  •  COMPACTING CAN BE DONE BY USING ROLLER AFTER MIXTURE START TO HARDEN.
  • KERJA KERJA MEMANPAT DAN MELICIN BOLEH DIBUAT DENGAN MENGUNAKAN ' ROLLER' SELEPAS CAMPURAN SUDAH MULA MENGGERAS



STEP NO.4-WASHING CEMENT ON TOP OF PEBBLE
LANGKAH NO.4- MENCUCI SIMEN PERMUKAAN BATU




USE SHOE BRUSH AND WATER, BRUSH GENTLY AT LEAST AFTER ONE HOUR
GUNA BERUS KASUT DAN AIR, BERUS DENGAN PERLAHAN SEKURANG KURANGNYA SELEPAS SATU JAM 


  • AFTER ONE DAY OR MORE, USE DILUTED SULPHURIC ACID AND ROLLER TO WASH LEFT OVER CEMENT ON TOP OF PEBBLE
  • SELEPAS SATU HARI ATAU LEBEH, GUNA ASID SULFURIC(50%-70% CAMPURAN AIR) DAN ROLLER UNTUK MENGELUARKAN SISA SIMEN ATAS BATU



RINSING OF ACID RESIDUE
MEMBASUH SISA ASID


STEP NO. 5. APPLY STONE SEALANT
LANGKAH NO. 5. SAPU 'STONE SEALANT' 




Recommended stone sealant brand/Jenis stone sealand yang baik: DOLPHIN BRAND 


 

INSTALLATION OF PEBBLES USING CLEAR BITUMEN AS ADHESIVE INSTEAD OF CEMENT
PEMASANGAN PEBBLES GUNA 'CLEAR BITUMEN' SEBAGAI GAM


I had received a lot of enquiries on installation of pebble using other adhesive instead of cement. Below are photographs of such installation in United Kingdom in the 80's and I was personally involved in the design. The binder used is a clear type of bitumen and the method of installation is the same as the installation of normal tarmac.

Banyak pertanyaan yang saya terima berkenaan pemasangan pebble menggunakan gam selain dari simen. Gambar dibawah ialah satu contoh satu projek disebuah sekolah di United kingdom pada tahun 80an yang mana saya juga terlibat dalam merekabentuknya. Gam jenis bitumen warna cerah/jernih telah dibancuh dengan batu (pebbles). Cara memasangnya adalah sama macam memasang jalan tar biasa.





Pebbles and clear bitumen mix was installed on top of binder course.
Campuran batu dan bitumen tanpa warna di pasang diatas slab 'binder course' (black tarmac base)




Compaction of pebble/bitumen mix using rollers and stamping plate.
Campuran yang telah dipasang di padatkan menggunakan 'compactor', 'roller' dan besi penebat. 



ENQUIRIES ABOUT SUZUKA PEBBLES/PERTANYAAN TENTANG SUZUKA PEBBLES
We also receive a lot of enquiries on how to install Suzuka Pebbles which comes in containers. According to our experience, product that comes in container usually required a bit of stirring before using. We suggest that those who intent to use the product, should first practice applying it on any concrete surface. As we our self had no experience using it, we can only guest on how to apply it. Try to apply , level, and compact it. When you are very confidence, then only you can apply it at the destined surface. Usually if adhesive are used as binders, it should also act as sealant, therefore no need to apply acid or sealant. Please inform us on the result so that we can share it with others.
Malay: Ramai yang bertanya cara pemasangan Suzuka Pebbles. Biasanya produk yang dibeli didalam tong besi atau plastic, boleh dipasang terus selepas digaul sedikit untuk membuat batu yang terkumpul sebati semula. Buat percubaan atas permukaan simen dibelakang rumah anda sebelum membuat pemasangan di tempat sebenar, pasang ratakan dan padatkan. Jangan lupa beritahu kami apabila anda Berjaya, supaya kita bolih ‘share’ dengan orang lain