Saturday, 8 September 2012

Bingikisan Raya


Sambutan Aidil Fitri membawa erti kemenangan selepas sebulan berpuasa d bulan Ramadhan. Banyak iktibar yg boleh di pelajari semasa d bln Ramadhan. 


Alhamdulillah sepanjang Ramadhan hanya sekali k pasar Utk membeli juadah berbuka puasa. Memang terlalu banyak juadah yg di jual dan begitu menarik. Maaf le kpd penjual, sebab tak dpt membantu melariskan jualan mereka. Bkn apa 2x berpuasa d UK mengajar kami utk menghargai nilai makanan. Di Msia semasa 
Ramadhan memang terlalu mewah, sehingga membazir. Itu yg patut kita renungi dan perbaiki. May b patut d buat banci berapa expenses sepanjang bln yg mulia ini. Di tambah lagi dgn sambutan 1 bln beraya.

 

 
Trend beraya d Msia masih tidak berubah. Lebuhraya sesak d mana2,  tradisi berkunjung terus d amalkan. Malah budaya ini juga turut di bawa tatkala masyarakat islam malaysia menetap dan beraya d luar negara.

 
 

Anak2 pasti gembira bermain bersama sanak saudara dan yg paling d sukai ialah mendapat duit raya. Itu pengalaman & kenangan yg akan senantiasa d ingati oleh mereka dan seterusnya membawa tradisi ini.

Cuma kita perlu jgn lupa agar segala yg d lakukan tidak bertentangan dgn ajaran agama.

 

Selamat Hari Raya & Maaf Zahir Batin .... kan sebulan beraya,

No comments:

Post a Comment