Monday, 12 September 2011

Insurance di UK

Ini industri yang bnyk betul buat untung, x kira d mana jua disebabkan oleh polisi d sesebuah negara yang mewajibkan mesti mempunyai insurance. Tak sure may be ade juga yg x perlu ade insurance utk keta, rumah, life.... third world country may be kot.

Utk warga Malaysia di UK samada pelajar or pekerja pasti insurance ini x dpt lari, mesti kena ambil. Antara insurance2 yg menjadi topic perbincangan ialah; kereta, travelling, family, rumah

Kereta
Ini wajib bg yg ingin memandu, x ade insurance maka x boleh bawa keta d jln raya. Namun harga insurance ini akan bergantung kepada umur pemandu(below 21thn kot...pasti lebih mahal), jenis lesen memandu yg ada, umur kereta, cc enjin kereta.

Actually ni perkara 1st yg aku tanya semasa adik XXX membantu kami semasa kami dtg ke UK. Kebetulan dia berkereta, brape insurance ni.... pakai lesen apa. Ada tips apa2 ke. Biasale dlm kehidupan yg d tempuhi mcm2 regulations ade. Semua kena ikut kan, but pasti ade back door mcm hackers le..black or white. As long at end mesti comply dgn undang2 kan...

Yg aku ingin share ialah jenis lesen memandu yg kita ada. Lesen memandu Malaysia hanya sah boleh di guna selama 1 thn selepas masuk ke UK. Then bg yg tinggal lebih drp itu, maka perlu mengambil lesen UK utk mendapatkan advantages bukan sahaja insurance keta but mudah utk memandu dan menyewa kereta d Europe. Lesen International boleh aje..... but layanan HARGA x sama. In fact jika ingin memandu ke Europe anda boleh mengambil insurance juga utk per trip or annual basic, but dgn lesen memandu UK for sure HARGA lebih murah. Di antara lesen memandu yg  ade:-

DirectLine
 http://www.directline.com/
(Yg selalu dgunakan sebab harga berpatutan)

Admiral
http://www.admiral.com/

Elephant
http://www.elephant.co.uk/

TheAA
http://www.theaa.com
AVIVA
http://www.aviva.co.uk/
(Ade sponsor Premier League team.....)

Just boleh beli online, sendiri create policy ni base on trust. But for sure, jika beli dgn menggunakan Lesen Memandu UK harga lebih murah.

Ade juga company ni cover dgn brekdown service, kena tambah sikit la...dlm GBP20-50 bergantung kpd apa yang kita pilih.Boleh juga beli breakdown services coverage bila memandu k luar UK

In fact utk lesen keta ni boleh juga ambil short term insurance base on daily or weekly or monthly. Sila goggle SHORT TERM CAR INSURANCE..
http://www.dayinsure.com/
http://www.aviva.co.uk/short-term-car-insurance/
https://www.tempcover.com/Short-term-car-insurance.aspx

Apa plak guna ni....Cth:
Jika ade kwn nak pinjam or sewa keta kita, boleh aje bg. But incase apa2 berlaku....HOW.
So boleh la beli insurance ini utk cover sepanjang org lain gunakan.
Aku pernah gunakan insurance AVIVA utk hantar keta ke Belgium...so beli aje utk 1 day dlm GBP20. Ok tak. So insurance yg kita beli x akan di claim in case jika hendak d pakai. Utk guna weekly or monthly but jika banyak kena....compare2 le..sebab sikit mahal.

Ade mention tadi jika ingin memandu ke luar UK, ade insurance yg x cover  maka boleh juga guna short term insurance ni or purchase additional coverage drp existing insurance.

But now kena ingat, law baru setiap keta mesti ade insurance walaupun x tak pakai or simpan dlm garage. http://www.bbc.co.uk/news/business-13508147

Unless kena hantar k DVLA. If you’re the registered keeper of a vehicle that's not being taxed and is kept off the road you must make a SORN (Statutory Off Road Notification)

Travelling
Bg yg suka mengembara mcm kami elok beli utk d guna d luar UK. Jika masuk hospital  boleh pakai, hilang luggage, tertinggal flight.....etc

Ade juga pelik sebab coverage smpai GBP10M, so tengok2 apa yg kita perlu & penting:-
  • Medical, let say kena msuk hospital.... itu yg sebab kami beli...
(Kat UK NHS dah cover)
  • Stranded dlm perjalanan..kena sewa hotel lain

Ada juga yg cover dlm UK jika journey dah keluar drp rumah kita dah booking hotel more than 2N. In fact ade yg bg facilities ini bila dah keluar dr rumah more than certain miles. Cth nak k ScotLand

Harga boleh thn juga, kami ber6 just dlm GBP50....
mana nak tengok sila compare guna  http://www.moneysupermarket.com/

 Pasal Insuran rumah & yg lain. x boleh nak share experince sebab x ade rezeki lg nak beli rumah or boat kat sini. Harap dapat sikit2 membantu, nak dpt price bargain kena pandai compare or minum Cyai dgn kami yek

7 comments:

  1. byk nye jenis2 insurans tuh.! tu la pasal org kat uk byk yg jln kaki.
    mamat meysia yg kena tumbuk masa riot itu haripun jln kaki jugak aku nampak... :)

    ReplyDelete
  2. No la dia kayuh basikal.... but x sure insurance gomen cover k masa riot

    ReplyDelete
  3. Salam encik. Nak tanya. Kereta jenis apa yang encik guna? Berapa harga insurance yang encik bayar? :-)

    ReplyDelete
  4. Salam, ok sgt tu £200, macamana nak dapat rate macam tu boleh share disini

    ReplyDelete
  5. http://www.cheapbreakdowncoveruk.co.uk/short-term-breakdown-cover.html

    ReplyDelete
  6. Quantum Binary Signals

    Professional trading signals sent to your cell phone daily.

    Start following our signals right now & earn up to 270% daily.

    ReplyDelete