Wednesday, 14 September 2011

Danish @ School

Minggu ke-2 persekolahan adalah satu lagi pengalaman baru dlm PerjalananKu. Isnin 12/9/2011 anak bongsu aku Danish telah dipanggil utk hadir ke sesi meeting bersama Cikgu dlm Foundation2( dulu dipanggil nursery). F2 ni utk anak2 yg berumur below 5thn, Danish hanya baru 3thn 7bln.

Sedikit cite pasal Danish; Dia memang petah sungguh berkata2 dlm Melayu, memang sungguh aktif dan bising mulutnya. Jika d rumah boleh d katakan King of The House, semua dia akan dictate org dlm rumah agar follow instruction dia. So selalunya memang menaikkan kemarahan, but pd umur begini dia x lg faham yg pasti dia tahu dia betul. So abg2 dia kena tolerate termasuk juga parents..

Bila d bawa ke New Marston Primary School jumpe teache dia senyap macam tikus but x nangis. So first day dah dpt main sand kat luar, aku tunggu aje jam 2-3ptg. Cikgu utk anak2 kecik ni cakap meamng lembut giler sebab nak attract anak2 ni. Danish x pandai le cakap org putih, sikit2 aje..sorry, please,mama, daddy ... so excited juga nak tengok outcome after April 2012.

Pd 13/9/2011 bermula la 1st day officially kat school. Initially masuk jam 12.45pm hingga 3.15pm. So pelbagai persoalan pasti tertanya:-

Pakaian
-Bebas aje, but jika main kat sand rules dia mesti pakai kasut boot willy or Phuah Chu Kang. Boleh bawa sendiri or pakai stock skolah. Kasut ni jika kena pijak memang sangat3 sakit ....
-Danish ni still pakai pampers, so masa inform cikgu dia kata bawa spare le...
-Kena spare baju, seluar & stokin..etc

Form
-Ade beberapa kena isi utk update City Council yg anak u bersekolah. Emergency contact number, ade sakit ke, allergy, makanan apa. etc
-Danish ni ade asthma, so kena bawa juge inhaler dia..
-Pasal makan, don't worry dah bgtau awal2 kata only HaLaL... no pork or any animal gelatin. Kat UK dia faham dan very sensitif pasal ni. But kat TanahMelayu .... dah mengaku warga negara pun x tau sensitiviti org Islam. Tu la nak skolah sendiri aje....x nak p sekolah bercampur.
-Jika yg x mampu boleh bgtau gomen bg makan school dinner b4 balik.
-Masa ni cikgu minta permission of signoff utk bawa p jln2
-Then jika minta signoff to allow anak d ambil photo..... pelik, takut ade buat biz kot

Transport
-Kena hantaq le... jika warga British boleh minta City Council sponsor, ini duit tax d belanjakan

Makanan
-Ade d sediakan susu & water serta rasisin, epal...semalam nampak atas meja

Yuran
Free..ye ke. Bg kami yg kena bayar cukai itu dah kira le. Bg bapak or emak yg blajar di UK, mereka x perlu bayar cukai But rasanya dah d masukkan dlm yuran pengajian. Tolak2 kira x free la kan...

Time
-Suppose 12.15-3.15pm, but awal2 ni start 12.45tgh bagi anak mkn kat rumah


Facilities
-Tandas utk bdk2 kecik
-Toys yg banyak pun...
-Ade play are kat luar..... gelongsor, garden, pondok
-Actually ade 2 session. Pagi 13 org kanak2 dgn 2 cikgu then petang pun lebih kurang sama

Register
-Kena register awal2 terus k skolah kita nak p. Jika ade kosong dia bg masuk...la. Sepatutnya

Kat skolah primary ni ade Golden Rules iaitu
  1. Be kind and helpful to everyone-buat baik
  2. Look,Listen&follow instruction
  3. Keep ur hand & feet to yourself- no kicking or hemtam org
So semalam aku tunggu until 1.30pm. Awal2 dia dok pegang seluar aku je sambil hisap jari. then after 10 minutes dia start main susun keta dlm rows. so cikgu pun dtg le..
Look Danish...
You arrange the car in rows...1,2,3,4,5

aku ketawa kecil aje..sambil muka Danish takut2...

He is planning something, coz he arranged the car base on categories.... he must planning something.

Actually kat rumah dia main Xbox or game keta dgn brother2 dia. So dia dah kenal mana keta sport. In fact jika kami mengembara nampak aje keta sport anak2 ni akan berebut cakap nama dia org.... keta Dedek keta Dedek... means dia nampak dulu keta sport tu & belong to him... itu Amirrul yg ajar...

Balik semalam cikgu berbisik he has dirty in his drypers...it's ok kata aku. Aha, 1st day dah buat jem.

So wait & see today..apa yg berlaku ye..sorry x sempat nak snap gambar curi2.. Wassalam

3 comments:

  1. anak aku yg youngest 3yr8mth... hasif namanya, sangat suka keta. tiap2 kali ke town, mesti mintak beli keta. mula2 beli yg bagus. tiap kali asyik nak keta, skrg aku beli yg singgit dua jeh...
    mgkn bebudak jantan thn2008 suka keta kot. :)

    ReplyDelete
  2. May b la 2008 parents dah start tengok Sepang,F1. tu terbawa2.tk

    ReplyDelete
  3. QUANTUM BINARY SIGNALS

    Get professional trading signals sent to your cell phone daily.

    Follow our signals right now and gain up to 270% daily.

    ReplyDelete