Monday, 5 September 2011

Flexible Time....

Masa itu emas kata pepatah Melayu, Masa lebih tajam pedang..... pada pandangan org Arab. Dalam islam setiap masa yg dilalui pasti akan dihisaf kelak, jadi memang amat berharga nilai masa dlm kehidupan.

Dlm sehari cuma ade 24jam or 1440minit or 86400saat. Itu x boleh di ubah lagi, setiap insan perlu melaluinya. Sama sedar ataupun tidak itu adalah yang perlu kita lalui tiap hari selagi nafas bernyawa.

Semasa dlm perjalanan menghantar wife ke opis kami sempat berbual mengenai Flexible Time. Bukan apa, ini pengalaman bekerja dia bjeja d negara org putih. PAsti tentu pelbagai  cara kerja yg boleh kita follow...... dia rasa amat selesa walaupun dtg keje jam 10am. Bagaimana mereka handle time sebegini rupa. Kalau d Msia pasti kecoh bos dah mencari2 or tercari2. Lebih baik duduk dlm bilik even x produktif agar senang org cari. Kadang2 yg jadi bos2 tu pun blajar kat negara org putih juga. Dasar kerajaan menghantar pelajar/pekerja ke luar negara tu bukan aje baru bermula, but since merdeka. But kenapa kita masih sering ketinggalan dlm pembangunan minda utk melakukan perubahan. Nak tunggu OrangPutih mai bg tau juga.....

Sekarang ni zaman teknologi, handphone dah canggih manggih. Bdak skolah pun pakai BB or iPhone..... internet dah semakin laju. Kenapa lagi kita perlu start keje 8.30-5.30ptg. Memang d Putrajaya ade wujud waktu anjal, itu satu cubaan yg bagus. But jika yg tidak melibatkan services kpd org ramai, kenapa perlu masih rigid mengenai masa.

Lihat impak rigid time ini, kalu nak masuk KL alahai jam giler. Dulu opis aku terletak hampir 40km dr rumah, tahu ajela ingin merentasi MRR2 ke WangsaMaju. Jika masuk 8.30am kena la p awal2 pagi, kadang tu 7am dah mula gerak. Tapi aku tak pernah ikut smua bende tu, yg penting keje tip-top. Dulu bos aku ex-Navy, jika ikut askar punya time must be punctual. Pentingnya bg depa....... so kalu deal dgn dia org ni mesti la on time jika tidak, telinga or even muka merah menyala kena cucuh betul2......

Hampir 8th berulang alik dgn my own time, rasanya tak pernah kena complain plak. Selalunya jam 9am baru aku gerak dr rumah. 9.45am dah smpai......... biasale tu 100km/h, jln clear sikit aje jam kat Pandan Indah. Masuk aje terus start keje, tak ade la nak p minum pagi lagipun semua dah settle kat rumah. Boleh save minyak, duit breakfast dan yg penting kesihatan serta iman maintain. Sebab apa tu, bila  traffic jam ramai yg cilok2.... betui k idak. So mulut pun ringan je kan, hati pun panas darah pun naik. Last2, semua terasa kesannya....


Beza kadang tu just 1jam, but yg dtg awal p pekena roti canai dulu. 9.30am baru nak start keje..... kadang borak2 sampai jam 10am. Yg penting masuk opis jam 8.30am, keje siap or not belakang kira. Itu budaya mana tu. Aku balik setelah 8jam bekerja, kira la ye. Itu yg penting, TRUST & RESPONSIBLITY.

Berbalik kpd perbualan dgn wife, kat Msia 2 unsur ini TRUST & RESPONSIBLITY masih jauh dlm kehidupan masyarakat. Itu sebab payah kita nak implement Flexible Time. Mat2 Salleh ni base on trust, self judgement about time they need to work. Jika masuk lambat, balik pun lambat la kan, or accumulate total of time per week seperti semasa bkerja dgn Mat2 German. Let say 35hours per week.... so pandai2 le adjust. Jika dah cukup, Friday x perlu dtg keje.... apamacam best ke idak.

Time yg aku organise ni memang best, sebab bnyk keje aku dpt buat dgn self drive. Jika ade important meeting jam 8am, kena la mai awalkan. Kadang tu 11pm pun masih d kantor. Time nak hantar tender kadang tu 1-2 hari x dapat tidor. Smpai ade satu masa dpt pinangan dr bos department lain. 
U x nak join team kita orang ke!!!!!. Projek u pun dah habis pun.
Emmm, menarik but saya tak berminat. Boleh terus aje reject mcm tu....

Sebab yg x best kena dtg awal keje, itu aku terus aje reject.

But dipendekkan cite, at last aku join juge group bos ni. But pd awal keje memang tension sikit sebab jam 8am dah panggil meeting. Kebetulan rumah dia just 15minit drp opis baru kami d Shah Alam. Beberapa kali aku terlepas juga, sebab no notice. Pagi2 aje panggil meeting..... itu bos yg blajar smpai nun jauh d negara Uncle Sam. Banyak kali aku kena smash juge, but since dia mengharapkan aku to complete the project so aku must take this advantages la kan. Itu tips i bg... But bile projek dah start, dia dah nampak outcome even 2-3 bln baru join his group. Kadang tu terserempak d opis pd hari minggu sebab aku ade dateline to meet. Itu namanya self drive.....

Yg lebih menarik bila kami kena pindah semula k WangsaMaju. Apa lagi dia kena dtg awal le 8.30am, yg paling best dia cakap..... 
"Buat apa i nak tersangkut dlm traffic jam pagi2. I even don't need to come to office at all...... i boleh buat keje dr rumah dgn kain pelikat lagi."
Aha tu part statement yg paling best. Dulu kau tiau aku yek!!! baru tau langit tinggi rendah.

Flexible time memang patut d laksanakan, malah utk University. Bg la lecture2 tu gain knowledge kat luar. Sebab industry begitu pantas bergerak, in fact lecture2 diberi kebebasan utk manage their own time as long jgn d abaikan TRUST & RESPONSIBLITY. Terutama young2 lecturer ni utk attach dgn industry, so boleh gain as many experinces outside University. Bcoz whatever we all gain masa blajar is totally not enough, kita perlu not only exposure but hands-on experince. Nanti marah plak depa ni, but that's reality. Kat obersea ni lecturer or researcher attach dgn big2 company to explore new method or technologies. But kat tanahair just dok berlegar2 dlm Uni kan. Itu yg keluar polisi lecturer kena attach dgn industry recently..... bcoz kita x nak just follow book. Sperti kata Alan Sugar dlm buku beliau What You See Is What You Get(page 267)
In Harvard Business School Manual- 

"They advice that before anyone embarks upon large-scale of production of any item, they should test the market with sophisticated market research technique. Then, and only then should they sample the amrket by making a small production run to see how the products are accepted."

Sebab dia order utk buat PC 100K tanpa ikut normal flow, which just base on his beleive...

Namun perubahan Flexible Time suppose to be more simpler d tanahair since majoriti org islam yg masih lagi kuat dgn pegangan agama. Then TRUST & RESPONSIBLITY itu pun ISLAM, sebab Islam itu Way of Life. But kita masih terbawa2 janji Melayu, dan adakala d negara Mat Salleh masih x boleh nak manage time.

Nanti ade rezeki insallah Flexible Time will be implemented @ABC Ltd. Renung2 kan...

6 comments:

  1. tak sabar nak tunggu @ABC Ltd. tu..

    ReplyDelete
  2. Currently aku keje flexible time, sbb sekarang dah x de org nak jaga anak aku bila depa balik sekolah. So CEO bg aku balik pukul 3.00pm dan work from home after 3pm. Yg penting output dia ckp.

    ReplyDelete
  3. EG: Thanks for ur comment, nanti balik kau kena smpai 8.30am. Kalau tidak KPI drop giler2, even though kau deliver on time.

    ReplyDelete
  4. Kat Msia kena masuk awal ke, kalau lambat KPI jatuh even tho deliver keje on time? Tak masuk akal ni...undang2 planet mana depa pakai, kalau masuk awal keje x deliver KPI tetap naik?

    ReplyDelete
  5. EG: HR x kire tu. Aku miss nak dpt naik level 2x dlm 1thn. Last2 dpt 2x dlm 10thn. Insaallah terbaik

    ReplyDelete
  6. There is a chance you are qualified to receive a Apple iPhone 7.

    ReplyDelete