Monday, 12 September 2011

Syoknya membaca

Penuhkan masa lapang sebelum kesibukan menjelma....so apa lagi. Kini hampir menamatkan siri buku about Alan Sugar billionare England. Nama aje Sugar but bkn taukeh gula mcm Robert Kuok. 

Kat Msia kita dok lihat Apprentice Donald Trum, not sure dah d bawa k versi UK. Kalau d sini kira Alan Sugar le personaliti aka taukehnya. Org Yahudi yg asalnya miskin dan dilahirkan area Totteham...kira slum area le. Alah tempat yg baru2 ni riot tu...... memang area org susah dr dulu. Ramai Jew berkampung kat situ..


Alan Sugar

Buku sekitar 609pages, peh!! tebal gile ni. Thanks to my wife kena terbeli buku ni. Actually banyak dia beli buku2 ni. Sebab dia tahu saya ni suka membaca ehem!!!. In fact ade sale kalu cakap mesti x percaya buku published on 2010. Still baru...

Bila keluarga x ade wang lebih, maka apa yg dia nak pun kena usaha sendiri. So bermulalah kehidupan kreatif beliau. Sejak dr umur 9th dah pandai cari duit dgn jual bunga api hasil drp innovasi beliau mendpt tar jln yg terbuang begitu saja. But bila bdak2 yg lebih tua nampak potensi biz tu, maka dia org potong line. So dr kecik dia dah tau setiap biz x akan dpt sustain bcoz of competitions(baik or kotor) & dia mula venture into new biz.

In fact dia x masuk U pun d sebabkan nak cepat kerja & boleh dpt wang utk support family. So by 17thn dah jadi salesman.... then by 20++ dah berkahwin dgn Ann. Kalu nampaka dia punye latarbelakang tu memang kena usaha kuat, What u see is what u get itu kata2nya.

Bermula dgn biz Hi-Fi yg pd awalnya jadi salesman dan meet many client then sampai dpt deal beli produk dr Far East(kira dr timur la...Jepun, HK, Taiwan, Korea) jadi dealer. Then dah pandai design dia own produk brand Amstrad.

The best abou him is a gamble who have his own gut to decide. So banyak decision beliau pasti org2 teknikal akan menjerit kerana dia always commit without any technical know how, just beleive.

So org2 teknikal kena baca at least tahu apa itu BiZ sebab it requires so many skills. Kalu tidak payah le kan nak challenge org lain.

Infact EU actually pun ade protection bahawa nak bawa masuk produk dr Far East ade kuota, kira macm kena apply AP le, sebab nak protect manufacturer seperti Philips, Borsch, Siemens etc dlm indutry consumer produk. So Mat Salleh pun ni tau sebab overhead & manufacturing cost memang x leh beat Jepun sekitar tahun 80-an. So Alan ni gune advantage utk rebrand produk Far East dgn nama Amstrad dan yg paling penting PRICe must be less jika compare balik dgn price drp Far East. Manufacture2 ni pun kadang2 produce barang2 utk Sony, Aiwa, National.... but pandai dia tekan harga. Itu pd awal biz beliau.

"
So tengok EU pun ade protect industry dia, kita bile PROTON kena support ramai yg condemn. Mana boleh....kena protect juga, sebab teknologi enjin PROTON tu boleh buat TANK or other vehicle. Cuba lihat TANK dulu from Deutschland, pakai enjin apa Mybach ukt PAnzerIII. So rujuk http://en.wikipedia.org/wiki/Maybach. Tau kan My bach tu keta apa, bos I dulu ade 1 bijik, brape RM juta..

But yg aku cadang marketing kena kreatif & pricing kena baguihla kan. Pancung mana kos2 mengarut or kroni yg sampai bila2 nak kena bantu. Cukup la 5-10thn, then mesti berdiakri & kompetitif.

Satu lagi jika EU sendiri protect pada produk, bg aku x salah wujudnya HAK Keistimewaan Org2 Melayu..... itu sapa yg buat semasa rangka Perlembagaan dan semua kaum setuju kan. Tu la sejarah x bg taau...masa tu ade 800K pendatang asing Cina, India, etc yg dtg bekerja dlm bijih timah & ladang d Tanah Melayu. Nak merdeka ni.... so org tempatan pun x mau depa ni kan.... but British kata hampa nak merdeka kena accept pendatang ni. British hang ambik la, hampa yg bawa masuk mereka ni...depa pun x mau bawa balik ke England or UK. So kena meeting M, C & I... jika nak merdeka. Sebab nak cepat punye pasal Merdeka..... sanggup terima depa ni utk berkongsi bukan saya tanah, budaya BUT juga hasil kekayaan yg Allah berikan kpd TanahMelayu yg beragama Islam ni. So la ni dok persoal balik.... so betul kena rewrite sejarah start drp skolah rendah lagi ni. Aku rasa ini ade relation dgn apa yg ade tertulis dlm buku Alan Sugar..... kita mesti protect our own benefit, biaq la org complaints.
"
Menarik lagi bila dia beli Totteham Hospur aka Spurs...so banyak le character u dpt tau pasal pemain2 bola ni mcm Jurgen Klinsman, Terry Venable, Osie Ardilas, Teddy Seringham. Pening juga bila manage kelab ni... aha. But Alex Ferguson very successful guy le kan... no objection even now i sokong MCFC.

Yg menyebabkan dia jadi TOP sebab masuk APPRENTICE UK...you are fired. Banyak skill yg dia dpt semasa kena belasah or membelasah media or even kena soal dgn barrister semasa d Spurs. Siapa tahu kan...skill yg kita dpt dlm perjalanan hidup akan di guna di masa hadapan.

Finally, dia menjual Amstrad kpd BSKYB sebab itu yg terbaik...nak tau kena baca & menghayati perjalanan yg bernama Alan Sugar.

So banyak yg boleh pelajari & ambil teladan sebagai seorang bizman ni, malah juga utk pasangan. Nanti partner x faham kehidupan seorang bizman...payah le, 1-3thn dah nak pungut hasil. U need time...but not too long... selamat membaca

2 comments:

  1. bang, kat sini jugak byk kedai2 yg jual barangan dr china. murah2... ada gak yg sampai jual ngan org2nya sekali... he3.

    :)

    ReplyDelete
  2. QUANTUM BINARY SIGNALS

    Get professional trading signals sent to your mobile phone daily.

    Start following our signals today and make up to 270% per day.

    ReplyDelete