Monday, 7 November 2011

Coretan dari Oslo

Bumi Oslo sebenar telah dikejutkan dgn serangan oleh seorang pemuda yg menembak mati sekumpulan remaja dari sebuah partai politik di Norway. Ia terjadi di sebuah pulau yg menjadi kecoh kerana bilangan yg mati begitu ramai. Ini terjadi semasa kami berada di Scotland, alamak cite Scotland belum habis sirinya.

Banyak andaian awal yg mengaitkan dgn islam. Namun pembunuh tersebut merupakan seorang kristian yg mengatakan dia melakukan sedemikian utk kepentingan di masa depan. Maksud tersirat di atas tindakan beliau.

Hasil pembacaan, Norway merupakan negara Eropah pertama yg mengiktiraf Palestin sebagai sebuah negara baru-baru ini. Ini secara tidak langsung memberi impak yg besar kpd Israel. Dalam kita tidak sedar, negara Norway merupakan negara yg suka kedamaian. Umpama Perjanjian Oslo utk manafaat Palestin.

Negara Norway yg open dan membenarkan rakyat bebas bersuara adalah juga negara yg paling atas dlm Indeks Rasuah. (Score 10 paling baik berbanding 1)


http://www.transparency.org/policy_research/surveys_indices/cpi/2010/results




Sepanjang memutar2  seharian di Oslo City, dapat kurasakan memang ramai masyrakat Arab dan muslim di Oslo. Kedai2 halal begitu mudah dan tak jauh dr pusat kota rayanya. Ini rasaku berlainan dgn Stockholm 8thn dulu yg aku terpaksa k Gamla Stan utk mencari restoran halal. Namun di Oslo berlanar, namun aku nampak kewarasan dlm mengaitkan tragedi pembunuhan lalu.

Jika terlalu kasar utk aku lontarkan bahawa, hasil campur tangan barat dlm negara2 islam seperti Palestine, Iraq, Afgan dan dll telah menyebabkan berlaku penghijrahan ramai org islam ke bumi asing terutama negara2 org Putih yg kaya utk mencari rezeki. Ini juga secara tidak langsung merupakan suatu cara syiar islam berkembang dlm konteks lain. Jika ingin hanya meramaikan org islam di bumi org kafir ini amat sukar, namun bila terpaksa umat islam bertebaran menyelamatkan diri dan meneruskan akidah di bumi asing. Kerna islam itu bkn hanya utk di Arab, ia patut tersebar di seantario dunia. 


Ini suatu aspek yg dpt kulihat begitu ramai muslim di Oslo. Dan semua org sedia maklum yg kebiasaannya keluarga islam mempunyai ramai anak dan ini merupakan suatu bentuk bom demografi yg boleh dikaitkan dgn kes pembunuhan tersebut. Kerna kerisauan org kristien totok disebabkan momokan Yahudi yg amat terganggu dgn sokongan Norway terhadap Palestine. Paling ramai warga Pakistan, somalia, Turkey dan Kurdish. Sebab kami makan d kedai Kurdish yg katanya Turkey. Sebenarnya Kurdish tidak bernegara dan lahirnya Salahuddin Al-Ayubi yg membebaskan Baitul Muqqadis suatu ketika dulu.



Kedai ini kami ulang 2 hari kerna lokasi dengan tram&bus stop serta keenakan masakannya



Amirrul menanti dengan kesabaran



Area ni merupakan kws ramai Islam, hanya 2 minit dr masjid Grønland





Itu sebenarnya yg ingin ku perjelaskan hasil perjalananku ke Oslo. Sebab begitu ramainya umat islam di Oslo dengan kedai halal serta restoran dan masjid hasil drp demand yg wujud. Boleh dikatakan idak perlu risau jika tercampak ke Bumi Oslo. Kerna hanya 8 minit berjalan dr Sentral Bus Station dah terjumpa Masjid berkubah yg boleh memuatkan sekitar 500orang.






Islam itu indah, insaallah ia akan berkembang subur ke bumi Eropah.

2 comments:

  1. Dzulkifley Mohd. Said14 June 2012 at 08:25

    Salam.

    You're right, Abang Badrul. 2 days kat Oslo, banyak nampak umat2 Islam, mainly from Northern Africa & Turkey. Kedai2 halal pun ada 2,3 jumpa, kat area Central Station & Hausmann's Gate. Cuma masjid sy tak perasan sngt. Terkejut pun ada, tak sangka bersepah2 jumpa org Islam, banyak kali. Drebar teksi kitaorang pun Muslim, drpd Morocco. Dia kenal sngt rakyat & negara M'sia, imej kita memang top di mata mrk. Alham-dulillah, semoga mekar subur berkembang syiar Islam di bumi Scandinavia..

    ReplyDelete
  2. Quantum Binary Signals

    Professional trading signals sent to your mobile phone daily.

    Start following our signals today & profit up to 270% per day.

    ReplyDelete