Thursday, 30 June 2011

Britian On STRIKE

Hari ini Khamis, esok Jumaat la kan, BUT skolah bagi surat cuti. Ini bukan sebab bank holiday or teacher ade training BUT skolah tak boleh supply teacher.....wHY!!!!! Cikgu strike..... BRITIAN On Strike. Itu la punca sklolah cuti, so apa lagi parents pun kena ambil day off.

Ini bukan saja guru2, but juga DVLA aka JPJ, pkerja Ferry Dover, Imigresen di Airport-port. So impaknya siapa yag dtg UK hari ini kena sabaq banyak2 le.....

Pkerja2 ini follow Cheif Union yg tidak bersetuju dgn PM-David Cameroon berkenaan dgn PENSION. Ada le tu yg kena cut; for sure gomen nak kurangkan defisit. Rakyat semakin panjang umur & ramai, PENSION still skim dulu. This gomen has proposed too many drastic changes which start from NHS, tuition fee for U, Pension and etc. Do people will accept it.....

Britain and other European countries nowadays facing serious economic problem BUT Turkey economic growth among the highest....why

video

Tuesday, 21 June 2011

Derby

Derby terletak lebih kurang 30 minit dr Notts dan berada dlm arah kami balik ke Oxford. So alang kepalang singgah kejap pusing2 dengan kereta saja sambil berhenti solat. Alhamdulillah Derby Islamic Centre boleh digunakan, memang amat cantik masjid ini. Sila ....



Amat pun solat jamak&qasar sekali... 



           



Sekitar City Centre Derby.... more new building compared to Notts



Apa lagi football stadium.... lepak2 kejap





Next Destination may be...
        


        

        

Pelangi menghiasi perjalanan pulang kami. Sempat solat maghrib d rumah jam 10mlm.



Sekadar d sini perjalanan sekitar 18 July 2011......

Nottingham-Part2

Lepas berjalan dah smpai jam 2pm. Apa lagi perut mula terasa lapar. Di UK, insaallah komuniti muslim ramai. So pandai2la memilih........, tak jauh dr air pancut tu ade kedai kebab.


Yg duduk sorang2 tu kebuluran




 Dlm perjalanan anak tangkap gambar kedai halal meat


Notts Trent University(dulunya Poly tech, upgrade to Uni)...not University of Notts







Nottingham Forest Stadium

Suatu ketika dulu Notts Forest FC amat dikenali sekitar tahun 1975&1993 d bawah kelolaan Brian Clough,  yg mana mereka memenagi English league championship, dua klai berturut-turut European Cups: 1977-78 beat Malmo 1-0; 1978-79 beat hambung 1-0 dan empat League Cups. Nama seperti Peter Shilton penjaga gol England yang begitu ternama, yg menjadi pujaan aku semasa di bangku sekolah.







Simple je stadium 



       




Beberapa kali kami berhenti untuk solat tetapi 3-4 masjid semuanya tutup. Ini perkara biasa jika anda ingin bersolat d UK, kebanyakan masjid hanya d buka waktu solat dan kadang2 tiada tempat utk wanita bersolat. So Ayuh kita Derby, masih sempat....... 

Nottingham-Part1

Kisah Robin Hood ialah suatu lagenda dlm sejarah masyarakat British. Jadi N3 kali ini nak melawat lokasi Robin Hood dgn sahabatnya berkampung dlm hutan Sherwood Forest. Best ke tidak tempat ini, yang pasti ia menjadi tarikan pelancong dan berkhemah. Tempat yang kami lawati ialah:-

  • Sherwood Forest-Major Oak 1500thn
  • Notts Castle
  • City Centre
  • Notts Football Stadium
  • University of Nottingham


Kali in pergerakan kami lebih awal, jam 7am dah bergerak. Maklumlah summer jam 4.30am subuh dah nak habis, so apa lagi perjalanan memakan masa 3 jam utk smpai ke destinasi pertama. Hujan renyai2 sikit, alhamdulillah sampai sekitar 10am kami di antara pelawat awal yg mengisi parking area yg hanya GBP3 sekali masuk. Masuk hutan ini free....JoM kiTa..

Summer dgn cuaca mendung.... 



Banyak bebiri kelihatan di sepanjang perjalanan 



Smpai d Sherwood Forest.....



Bergambar d Entrance 


2 pahlawan Melayu meniru gaya Robin berlawan 

 Theater room, boleh tengok video pasal RH

           
Berposing  d depan footsteps of robin hood

Memulakan perjalanan sekitar 30minit melalui hutan untuk melihat the only Major Oak yang dikatakan berumur 1500tahun


Bersih, tiada sampah sarap. But anjing bersepah, nasib tuan dia ikat 




       

 Major Oak

        

        
 Posing depan Major Oak




Jika anda perasan Major Oak itu sangat tua dan di support oleh besi2 agar dahan2 tetap kukuh. Yg menarik, tiada sebarang elemen pemujaan d sekitar pokok. Jika d Msia tu penuh dgn segala objek pondok merah or besi W terpajak  yg berebut2 utk menambat berkat. Ini clean..... je....


Destinasi seterusnya dlm Sherwood Forest mengambil masa lagi 30 minit......ummmm!!!! nak proceed ke. Finally, keputusan di ambil utk berpatah balik kerana kesuntukan masa utk melawat Notts City Centre.






       
Landmark RH ke... 



        


Pandai Amirrul posing.... 


Robin Hood Festival akan di adakan pada August, so masa itu baru dpt lihat aksi2 menarik org berpakaian ala2 zaman RH. Terasa kurang meriah di Sherwood Forest kerana tiada aktiviti2 yg dpt dilakukan, jika terdapat slot RH berkuda or berkampung may be akan menjadi lagi tarikan pelancong........ especially anak2. Ala2 kira mcm melawat Cheese di Holland...

Menuju ke City Centre


Berposing, depan landmark parking




Centre of Attraction

Ada orang berpiket plak

Notts Tourism Information Centre



Sekitar jln2 utama utk bershopping...hujan rintik2

Mencari arah yang hendak pergi




Kereta wedding dah smpai...limo

         


Couple dah berumur



Apa itu berambut hijau...




Sekitar Notts Castle
          




Arca RH......


       


Famous shopping centre..BroadMarsh

Besar lembu tu...



Tram di Notts


Aha....setakat ini d sekitar city centre. Jln pun basah sikit2, but pengembara mesti tabah.