Friday, 26 August 2011

Ramadhan ke-25.....

Nak cite pasal puasa semalam yg cuacanya sedikit panas. 22Celcius ok la tu..... boleh pakai t-shirt aje. Bdak2 Alhamdulillah maintain lagi tiade yg memonteng puasa. Utk attract mereka terus berpuasa Ramadhan ke-25 ni kami cadang buat lamb chop. Cakap aje berbuka dgn lamb chop...melompat bdak2 ni, even Amat yang tak puase pun sungguh teruja.

Lamb Chop.... Lamb Chop

Aliff panggil mama, tarik tempat BBQ kat belakang tu......
Bila panas best la buat BBQ

Aliff dgn ghairah menarik BBQ pitch..... Mama!!! jerit dia, dah berlubang le....
Charcoal semuanya dah dikeluarkan 1 beg hasil peninggalan aka sedekah kawan kami...

Kita tak boleh gunale jawab Mama.

So tukar plan kita bakar ajela dlm oven ........ tanpa membuang masa.

Sambil menunggu, budak2 ni practise bola.......  apa lagi. Barcalays Premier League dah bermula kan...

Dipendekkan cite, masa berbuka kian hampir. Lamb yg dibeli sekitar 1.2kg nampak sikit plak. Semua teruja........ Bila siap Mama terus menyuap Amat&Danish yg juga memang favourite lamb chop ni..... 2-3 ketul dah habis. Hebat sungguh mereka makan ni.... sambil diperhatikan oleh 2 lagi yg anak yg  masih menunggu masa berbuka.

Bila masa berbuka puasa tiba, selepas aje membaca doa dan membuka dgn sebiji kurma(ini aku mestikan utk mereka makan sebelum menjamah or minum apa2) masing2 terus mencapai Lamb Chop bersama black pepper. 

Cukup ke ni dlm hati aku...nasib ade juga ayam ala KFC yg juga dibakar...... sekejap aje licin semua Lamb Chop. Dpt le sorang 2 ketul........... Alhamdulillah sedikit sebanyak mereka bermotivasi utk terus berpuasa. Sambil kita menyelit erti puasa yg merupakan Rukun Islam ke-3. Jom2 solat maghrib then Isyak seterusnya Tarawih.

Ring Ring !!!!!

Eh pagi2 masa nak sahur berbunyi plak BB ni...... sapa ni. Mata masih kuyu walaupun dah lebih 15 minit bangun. Pukul 3 pagi,  jam terpapar dgn jelas walaupun dalam kesamaran...

Nombor dr TanahMelayu ni.....suspen juga pagi2 buta ni. Di sana sekitar 10am la kan....

Assalamualaikum.... pembuka bicara
WaalaikumSalam jawabku dgn tenang walaupun sedikit berdebar2 dlm hati.
I Azxxx ur senior batch 88 semasa d Seratas
Aha!!!! ok
Dpt no dr Dr Shaikh ni....... kami sama2 nak jumpa VC. I tanya ur name sebab I tau Shaikh dr Oxford. So Shaikh pun bg no ni...I pun terus call u.
Tk,Ok jawab aku sambil masih mencari wajah Abang Azxxx
I tengok ur photo dlm FB ke Scotland, I study d Glasgow dulu....
Yeap, saja jln2 lepaskan boring.
Sihatka kat sana...
Alhamdulillah, ringkas jawab ku.
Ok keep in touch...
Thanks for calling. Assalamualaikum

Mudah betul skarang ni, dgn teknologi kita boleh menjejaki kwn2 lama. FB ni sesuai dgn temanya utk bersosial but jgn pula kita ketagih cukup la. But actually ia depend kpd kita.... jika utk membuat kebaikan. Sebab jika dulu utk menerobos dakwah kena p rumah ke rumah or jika dulu terpaksa berperang. But now  boleh memasuki setiap pelosok dunia dgn dakwah hanya di hujung jari. Jadi rajin2 berkongsi ilmu dan berdakwah dg penuh toleransi.

Wednesday, 24 August 2011

Provisional License in Uk

Before you can learn to drive a car, moped or motorcycle you must apply for a provisional driving licence. If you already hold a valid full driving licence and want to learn to drive larger vehicles, minibuses or buses you will need to apply for provisional entitlement for these vehicles.

Apply in person or by post

You can apply for your provisional driving licence by completing the D1 application form that is available from the DVLA form ordering service or Post Office® branches. You will also need to enclose original documentation confirming your identity, 
A passport style colour photograph 
Fee of £50.00. 
Bring along Msia Passport
Prove of Address-Any bills with your address(standby)
Send your completed application and payment to DVLA, Swansea, SA99 1AD or you may be able to use the premium checking service.

You can go directly to DVLA, in this case Oxford and submit by hand.
Jimat duit pos dan yang pasti dokumen anda selamat diuruskan oleh DVLA.

Mohon VISA ke UK (Student)

N3 yang dipetik panas2 dari blog

http://raihanmusa.blogspot.com/search/label/how%20to%20apply%20UK%20VISA

Yg dlm perjalanan ke kpg Oxford...dia kata nak beraya dulu kat TanahMelayu

Semoga ia menjadi pedoman utk memohon visa, walau apa pun sila rujuk kepada 

 http://www.ukvisas.gov.uk/en/howtoapply/infs/

Saya bg tips tambahan berwarna Oren. 

Thanks Puan Raihan

==============================================

Saya cukup bersyukur kerana urusan VISA saya selesai, kecut perut juga menunggu keputusan dari UK embassy. Apa-apa pun urusan sudah selesai tinggal nak berangkat sahaja. Dah siap VISA terus roger-roger supervisor saya di sana. Beliau sangat cool and very friendly! Alhamdulillah.
Oh yer, bagi yang belum akan memohon VISA saya ada tips. Bagi saya, memohon VISA mudah sahaja cuma bab prepare document tu yang agak 'leceh'. Bagi yang pergi seorang mungkin simple jer, but kalau bawa family, itu yang mencabar. Apa-apa pun kami berjanji nak sehidup semati bersama and tempat isteri adalah disisi suami. So, perkara-perkara macam tu adalah small matter. Eceyh. Merapu pulak.
Kena quadraple check, sebab jika kita tersilap you kena reject dan kena apply semula. Kos dia mahal....Sorang isi dan sorang lagi kena semak....
Jenis VISA yang perlu dimohon : Tier 4 (General)(Sponsored) Student
- Saya telah membuat kesilapan paling besar iaitu salah isi borang, saya pergi isi borang Tier 4(General) Student sebab dalam guideline university dok ulang-ulang Tier 4(general) sahaja. But semasa di Visa Application Centre, officer tu noticed kesilapan saya and tukarkan on the spot.
Next, ramai yang tertanya-tanya document apa yang perlu di bawa, semuanya dah tertera dalam CAS. So, refer pada CAS letter/email. Macam kes saya, saya tidak perlu submit apa-apa kecuali financial affidavit dari KPT. Tapi saya submit jer sebab sengaja. hehe. Cuma document untuk dependent(suami dan anak-anak) tidak tertera dalam CAS. So pepandai la google.
Jika Sabatical or attachment pihak sponsor akan bagi as TIER5, so sila isi borang utk TIER5. Pastikan apa yang kita dapat dari UK.
Saya ada sedikit panduan mengenai general document yang perlu di submit:
1. Unconditional Offer Letter
- Since mereka baru wujudkan sistem CAS, kebanyakan universiti hanya akan issuekan CAS number bila kita dah meet all the requirement such as english requirement and financial. Officer di Visa Application Centre cakap, tak effect pon kalau tak submit. So, tak wajib pon sumbit, nak submit pon boleh. Takder kene penalti pon. Submit jer la, perbanyakkan dokumen. =D
2. CAS email/letter
- Tak payah submit pon takper. Sebab dalam borang kita kene letak CAS number, dari situ orang embassy boleh access details kita. Tapi saya submit sebab nak memperbanyakkan dokumen. =D
3. IELTS results
- Ini bergantung pada CAS statement, kalau dalam CAS kene provide IELTS results, so submit la. DEPENDS on CAS. Macam kes saya, saya tak perlu submit tapi saya submit juga sebab nak perbanyakkan dokumen. =D
4. Transcript Academic
- Ini bergantung pada CAS statement, kalau dalam CAS kene provide Academic Transcript, so submit la. DEPENDS on CAS. Macam kes saya, saya tak perlu submit tapi saya submit juga sebab nak perbanyakkan dokumen. =D
5. Financial Statement
- Atas sebab saya pergi under KPT, so saya just submit surat dari KPT yang berbahasa Inggeris. Ada seorang officer di KPT suruh saya hantar surat yang ada tandatangan untuk keselamatan. KPT kan hantar offer letter by pdf file without signature. So, request la kat KPT surat yang bertanda-tangan.
- For dependant (husband kesayangan serta anak), boleh refer di website VISA, kalau satu kepala cecah berbelas-belas ribu for outer London. Walaupon suami pun ditaja but mereka nak evidence yang kita ada back up money for spouse. Duit ni boleh atas nama suami or sesiapa yang berkaita but kene ada evidence of relationship. Lagi satu, kene request bank statement and bank letter yang menunjukkan akaun kita maintain jumlah tersebut lebih 28 hari etc. Kami request dari saham Felda (suami punya syer), but pegawai Felda tu gi buat surat bahasa melayu yang sangat simple and tak mematuhi syarat. Then, kami sendiri draftkan surat, diorang print atas head letter Felda and sign. Sonang. Lagi satu, kalo nak guna ASB pon boleh. Saving account boleh. 
Part ni kena berhati2, jangan panik. Sila kemukakan bukti dlm English, jika Tabung Haji or ASB or Felda tidak mahu convert kita kena prepare sendiri dan guna letter head mereka. Cuma pastikan dapat cop&tandatangan. Jika tidak cukup sumber kewangan pinjam mana-mana pihak samada saudara or rakan or bank. Kemudian boleh pulangkan semula, cuma ia mesti jumlah yang dihantar dalam 28hari dan telah berada dalam akaun lebih 3 bulan(sila semak). Ini mungkin perkara mudah bagi yang telah disponsor tetapi bagi yang selfsponsor anda perlu betul2 cukup duit.
6. Translated relationship certificate
- Kene translatekan sijil nikah di mahkamah, kalau nak translate sendiri pon takper, jimat. Tapi saya spesies malas, saya minta translator di mahkamah translate kan. Kene charge sikit la. Kalau translate sendiri (saya boleh kasi template), then kena minta certified translator cop and sah kan. Surat beranak anak pun kene translate tau. 
7. Appendix 8- Self Assessment
- Ini dalam bentuk Hard Copy. Print and isi elok-elok. Kalau ada masalah boleh contact saya: raihan0908@yahoo.com.
9. Hard Copy Online Application Form
- Lepas dah isi online, print borang online tu dan sign. Kena submit juga.
10. Previous pasport and current pasport
- Pasport dedulu yang dah expired pon hantar la. Current pasport pulak, make sure valid sampai habis belajar. Sebab mereka akan print 'entry clearance' dalam salah satu page dalam pasport kita sekarang. Macam saya, pasport expired lagi setahun, so saya tetap gi buat pasport baru yang valid sampai 5 tahun.

11. ATAS
- Ini hanya applicable untuk by research. Rasanya semua sedia maklum. ATAS dah approve baru boleh apply VISA.
(segala dokumen diatas perlu di photostat sahaja dan TAK PERLU pengesahan ketua kampung. hehe.)
(Lebih kurang beginilah 'entry clearance' yang akan diletakkan dalam pasport Malaysia anda)
11. Bank Draft
- Macam saya, saya request bank draft di Alliance Bank. Alliance Bank berdekatan dengan Visa Application Centre. Bawak siap-siap duit. RM 1301 per person.
12. Gambar Pasport
- Oh no, saya pakai tudung yang betul-betul melekap kat muka and take off cermin mata. (Untuk avoid shadow, depends la) . Lagi satu, background gambar kene warna krim or putih.
13. Book appointment online
- Now tengah peak season, so mereka tak kan simply kasi orang masuk sesuka hati ke sana. So, make sure buat appointment. The best time saya rasa adalah pukul 10 lebih. Sebab pagi tu gi Alliance Bank buat bank draf and terus apply VISA.
14. Senyuman
- Eheh. Bukan main pulak. Senyum, senyum, senyum. =)
Bawa dokumen ORIGINAL dan PHOTOCOPIED. Submit bersama. Dont worry, bila VISA dah clear, mereka akan pulangkan balik. Lagi satu, kalau tak pasti dokumen apa yang perlu di submit, submit jer semua. Biar lebih jangan kurang. Tapi jangan pulak submit sijil maen hoki. huhu.
Saya harap ini membantu kalian, kalau ada tambahan atau pembetulan boleh lah email saya. Ada apa-apa pertanyaan or nak minta advice ker, boleh la email raihan0908@yahoo.com.
Semoga dengan bantuan ini, Allah akan membantu saya. InsyaALLAH. =D
*Visa itu disubmit di bangunan MCA. Parking banyak di bawah atau jika tidak kena parking di KLCC.


Regards,
Prof-Wanna-Be Raihan Musa

Mencari Janji Tuhan

N3 ni sedutan drp email yg saya dpt drp my cousin d Kulim. Nampak gayanya banyak lagi pengorbanan yg perlu dilakukan selepas 50thn kita merdeka. Tak sangka begitu jauh mereka ketinggalan walaupun kita ade billionare or bekas PM dr. Kedah. 
Tak boleh ke wujud pekerjaan di area tu, meamng awal2 kita bg bantuan. But jika mereka hanya menunggu tanpa berusaha utk survival tidak akan hilang kemiskinan. Bak pepatah cina, jika di beri ikan saja mereka akan menanti ikan lagi. Jika diberi kail pasti mereka tahu mencari ikan sampai bila2.
May be boleh bg mereka keja dalam Ladang kelapa sawit, padi, getah or industri kampung yg lain. But ini betui2 kena yg buat kerje sungguh2 utk mengubah kws ini bkn setakat utk keje mkn gaji. Jika 10years ade perubahan baru boleh kasi Dato' berkhidmat utk masyarakat.

Jemput2 renung2 tanahair kita.....

Jln-Jln Masuk Kg: Mencari Janji Tuhan
Kejap tadi ada kawan dari pedalaman Kuala Ketil, Kedah call; dia tanya tak dak bantuan ka tahun ini? Saya tanya bantuan apa, dia kata ya lah bantuan untuk org2 miskin yang hangpa selalu dok buat tiap-tiap tahun bulan posa tu. Saya kata, baru kelmarin dulu 20 Ogos 2011 kami masuk belah area Belantek sana nu, dekat 60 buah kereta lebih.

Tadi pulak kat Surau, lepas Isyak tunggu terawih, Cikgu Din yang jadi penunjuk jalan untuk kami masuk kampong area Kubuq Panjang, Pendang Kedah tahun lepas habag, waktu dia balik kampong di Pendang sana nu semalam, Tok Imam masjid tu tanya dia, tak dak lagi ka program macam tahun lepas tahun ini? Cikgu Din kata, tahun ini depa (NGO WARGAKILANG) pi kot lain pulak kot.

Ahad weekend baru ini, waktu saya bawa balik satu Triton kain baju terpakai yg kwn-kwn bagi, bawa balik ke kampong halaman saya di Baling sana nu; waktu depa pakat dok berebut pilih baju tu, Tok Esah cakap depa dok sebut nama saya sejak awal posa lagi, bila la si Munir ni nak bawa balik baju-baju ni macam tahun sudah-sudah?

Hish, rupa-rupanya dalam sedaq tak sedaq, kerja amal yang kawan-kawan dok buat thru WARGA KILANG ini, walaupun tak organize tara mana, tapi hebat jugak kesannya; rasa bersalah pulak bila dok terima call dan feedback macam tu. Orang dok mengharap, tapi kita tak berkemampuan.

Kami ni bukanlah NGO besaq2 yang ada ramai kakitangan dan dana berpikoi-pikoi. Kami hanyalah sebuah NGO kecik, yang penerajunya tak sampai pun 10 orang, di mana kami sesama kami selalu mengingatkan antara kami bahawa modus operandi kami ialah sebagai PENUNJUK JALAN mcm kaum Aborigin yang menjadi pemandu arah dan pemikul brg kpd expedisi masuk rimba di hutan-hutan Amazon sana nu.

Bezanya, kami tak charge apa-apa, cumanya mengharap janji-janji Allah SWT, sebab kami yakin janji Allah adalah benar seperti mana firmannya dalam surah At-Taubah 111, barangsiapa yang mengorbankan masa dan tenaga, jiwa dan raganya untuk kerja-kerja macam ini, insyaallah akan dibalas dengan balasan syurga di sana kelak, di hari yg tiada apa yang mampu membantu kita melainkan kerja amal dan kerja buat kita yang baik sewaktu masih hidup di dunia ini.

Kerana memikirkan kami ini hanyalah sebuah NGO keciklah, makanya pada hari Sabtu 20 Ogos 11 lepas, saya agak terkejut bila melihat lebih drpd 60 buah kereta/MPV/4WD berbagai jenama menyertai expedisi Jln-Jln Masuk Kg membantu fakir miskin di bulan Ramadhan kali ini. Tak sangka pula ramai yang nak ikut mai.

Walaupun nama kami WARGAKILANG, tapi waktu saya bagi bagi briefing di Masjid Lubuk Merbau itu, saya nampak ramai juga yang datang bukan geng kerja kilang.

Antara bukan orang kilang yang saya ingat ialah Pak Ya dan Team Rukun Tetangga Tmn Utama, Mergong, Dr Nazri dari UUM, Sdra Azrul dari UiTM Permatang Pauh bersama para pelajarnya, Sdra Shamsul daripada sebuah NGO bernama PAKSI dari Perak, Encik Yusuf Presiden NGO Pertama dari Kuala Lumpur dan yang tak sangka sekali ialah seorang Tuan Imam dari Bertam Perdana, Hj Elias bersama beberapa orang anak kariahnya. Mereka ini masing-masing datang kerana ingin menyumbang dan melihat sendiri kerja-kerja amal dan CSR ini secara lebih dekat.

Pun begitu, majoriti yang memeriahkan aktiviti JJMK kali ini ialah pekerja-pekerja kilang dari berbagai buah factory di sebelah sini, dari level Security Guard, Clerk hinggalah ke level GM. Antaranya ialah dari kilang INTEL (depa saja!), Osram, Motorola, Siltera, Toray, Fuji, Seagate, Naza Gurun, Hoya, Celestica, Dell, Lumiled, Venture dan Schenker Logistic dll yang tak sempat saya catat. Ada juga wakil daripada KCSC (Kulim Hi-Tech Park Company Security Committee), gabungan lebih drpd 20 buah kilang-kilang industri di Kulim Hi-Tech yg turut serta.

Ada juga yang datang secara sendiri dan tidak mewakili mana-mana kilang atau pun pertubuhan seperti sdra Kamarul, sdra Zamros dan sdra Mansur suami isteri dari Perlis.

Ada sahabat suruh saya tulis sikit sebagai penutup Jln-Jln Masuk Kg kami untuk tahun ini.

Saya tak tau nak tulis apa sebab dok tengok ramai dah yang menulis dalam blog masing-masing seperti Pak Ya Mergong, Tuan Lukman, Puan Azura, Cikgu Shakir dan lain-lain.
Kalau saya nak tulis pun, saya nak habag kata perjalanan Jln-Jln Masuk Kg kali ini memang antara yang paling best.

Apa tidaknya, makcik kakak dan para penerima sumbangan itu nampak seronok dan gembira sungguh. Bila tengok wajah-wajah depa ini. Bila tengok depa gembira, kami pun jadi tumpang gembira, tak rasa langsung keletihan atau pun penat di bulan puasa ini.




Tapi, sepanjang pemerhatian saya, saya dok nampak yang paling seronok tak sangga sekali ialah budak-budak. Cuba lihat gambar-gambar di bawah ini:
 

Anak-Anak di Kota Aur Belantek ini begitu seronok sekali dengan kunjungan kami, selain dpt pelbagai jenis biskut dan makanan, dapat mainan pulak lagi. Bagi mak ayah depa, benda-benda macam toys, teddy bear dan mainan ini duduk last sekali dalam priority list depa. Nak beli teddy bear macam mananya, nak beli barang makan pun kena berkira. T.kasih lah kpd sapa-sapa yang terlintas hati bawa mai barang mainan tu. Saya pun tak terpikiaq nak bawa benda-benda macam toys dan anak patung ini, dlm kepala dok ingat gula beras kopi saja!

Di bawah ini pula ialah gambaq seorang budak kecik yang waktu kami pi survey/riki seminggu sebelum ramadhan dulu, dia bertelanjang bogel saja, tak pakai seluar dok berlari kat halaman rumah.


Rumah pun daif ber-attap rumbia saja.


Ini pula gambaq dia waktu kami pi bagi sumbangan untuk 8 buah keluarga di rumah Che Ros hari itu.


Bila saya tengok dia pakai baju Kedah KFA yang usang tu, memang nampak sangat dia tak ada baju baru sebab menjadi kecenderungan orang kampong untuk berhias pakai lawa-lawa bila ada tetamu mai dari jauh macam kami ini.
Orang-orang mcm depa ni lah yang selalunya berebut-rebut bila saya dok hantaq kain baju terpakai kampong-kampung pedalaman seperti ini.

Cakap pasal anak-anak, lihat pula anak Puan Rashidah ibu tunggal yang kematian suami 4 bulan yang lalu ini. Seronok tak kira dia bila dapat teddy bear – besaq pulak tu; dan di celah-celah itu pula ada seorang cik kak itu mai huluq kat dia pensil warna dan alat tulis Lagi sekali tak terpikiaq pula saya nak bawa benda-benda macam tu bawa mai. So, t.kasih lah kpd sapa-sapa yang terlintas hati nak bawa benda-benda macam itu, besaq manafaatnya buat adik kita ini.

Sebenarnya jiwa saya agak sensitive bila melibatkan anak-anak ini, mungkin sebab saya sendiri anak ramai, maka jadinya saya mudah terasa kalau ada isu bersangkut dgn anak-anak ini.

Mungkin itu juga antara sebabnya saya dan rakan-rakan di WK memilih untuk membawa rombongan masuk kampong kali ini ke Pondok Mat Nahu sebagai persinggahan akhir kami untuk JJMK kali ini.

Waktu kami mai melawat depa dua tiga bulan yang lalu, bila tengok betapa daifnya tempat anak-anak di sini belajar, tempat depa tidur, makan dan masak tu, saya bertekad suatu hari nanti kalau diizinkan saya nak bawa kwn-kwn yang selalu dok ikut kami masuk kg tu mai singgah sat tengok pondok ini.

Alhamdulillah, akhirnya kami berjaya juga bawa team JJMK Wargakilang mai ke sini, dan Alhamdulillah lah juga buat pertama kalinya dalam sejarah Jln-Jln Masuk Kg Wargakilang, inilah kali pertama expedisi kami berakhir dengan majlis tazkirah.



Sesungguhnya lain benar rasanya berada dalam majlis tazkirah, dalam madrasah usang, dalam kawasan pondok pengajian jauh di pedalaman, disampaikan oleh seorang Mudir yang begitu humble sekali orangnya, dalam bulan Ramadhan pulak tu. Satu pengalaman yang tersendiri buat kami.

Ustaz Kamel ini hebat ilmu mantiknya; antara yang saya ingat ialah bab yang menyatakan perihal kelebihan bersedekah dan memberi sumbangan. Kata Ustaz, bila mana kita bagi sedekah kpd org miskin katakan RM50, sebelum duit itu sampai ke tangan org miskin itu, duit yg kita bagi tu akan sampai kat Tuhan dulu, kemudian baru duit tu sampai kat org miskin tu. Hebatnya bersedekah - nak habag katanya setiap amalan bersedekah itu akan dicatat di sisi Tuhan.

Lagi satu kata Ustaz, kita kena ingat satu perkara, duit yg ada di tangan kita ini, katakan RM50, belum tentu lagi jadi milik kita, macam-macam boleh jadi; tapi kalau kita bersedekah di jalan Tuhan, duit itu sudah tentu jadi hak kita...di Akhirat kelak, kerana itulah janji-janji Tuhan dalam Al-Quran.

Bila saya dengar Ustaz cakap mcm tu, saya teringat surah At-Taubah ayat 111 yg saya tulis di awal tulisan saya tadi; dlm surah tu Tuhan habag kata DIA dah janji mcm tu dalam kitab Taurat, kitab Injil dan juga dalam kitab Al-Quran; kemudian Tuhan tanya lagi siapakan yang lebih benar janjinya berbanding janji Tuhan?

Tuan-tuan dan puan-puan, mendengarkan tazkirah ringkas Ustaz Kamel di Pondok Mat Nahu ini menyedarkan saya bahawa antara sebab utama saya dan rakan-rakan masih beristiqamah dengan kerja-kerja kebajikan ini ialah satu sebabnya kerana mencari JANJI-JANJI TUHAN. Kami yakin Janji Allah itu benar, akhirat itu benar dan balasan pahala syurga neraka itu benar.

Kerana itu juga, kami bertekad, dengan segala kudrat yg kami ada, insyaallah akan kami usahakan agar suatu hari nanti Pondok Mat Nahu ini akan punya sebuah Dewan Solat yang sempurna. Kpd rakan-rakan yang ingin membantu, bolehlah hubungi coordinator kami, sdra Aznee at aznee_othman@live.com untuk tujuan koordinasi. Ini adalah satu lagi pintu peluang untuk kita semua bertemu dengan janji-janjiNYA, insyaallah.



Last sekali, waktu dok browse thru gambar-gambar dalam FB Wargakilang, saya terjumpa foto Makcik Tua di bawah ini, antara penerima sumbangan kami di Masjid Nami. Cuba hangpa tengok, Makcik ini duduk bertinggung tak bangun-bangun, dok jaga brg2 dia tu takut orang ambik. Nak habag kata, beras 3 kampit 10kg itu bagi kita tak dak apa halnya, tapi bagi orang miskin macam Makcik ini, mahal nilainya.


Sesungguhnya wajah-wajah macam makcik inilah yang selalu muncul dalam sujud akhir solat hajat saya tiap kali saya bertawasul mohon apa-apa bantuan dari Tuhan!  
Moga ada menafaatnya.
Monier.
 p/s : Sumbangan boleh disampaikan melalui account AGROBANK bernombor 1-00-5101-00003934-0 diatas nama “ MADRASAH AHMADIAH ADDINIYAH ISLAMIAH”
 
 

CHUNA....

Apa ke tajuk ni.... pelik bebenor. Apa ke bahasa plak ni. Mengarut sungguh... La mai baca habis dulu, ini penting utk industri makanan tau ke idak.

Jika blogger yg mengikut tulisan yg  amat x berapa ni... BUT penuh informasi pasti teringat pasal industri cendol yg diusahakan kami. Lebih2 la sikit no, buat 2-3 kali dah jadi industri. But betui2 kat kpg ni mana nak dpt cendol kan melainkan u all kena buat le sendiri.

http://badrul-perjalananku.blogspot.com/2011/08/cendol.html

Dlm pembuatan cendol tempoh hari, 2x menjadi giler sebab makan la la tu(bahasa utara) or selalu(kelate).... kena blaajr ni dialet tempatan. Nanti nak jumpe org lelaki berskirt tartan aka scottish and ireland dgn ascent dia berbeza mcm cakap ALAN Sugar...ade impression u all dtg dr kpg or kota.

Sebab production cendol dan proses makan tu cepat, maka bentuk cendol tu kekal seperti dlm gambar blog. But ade 1x yg di simpan dlm fridge nak bagi sejuk dlm 1 hari maka ia menjadi hancuq or tinggal air hijau aje. Alahai cendol ku......

So baru teringat ini angkara tiada CHUNA aka CA(OH)2 aka bahasa mudah air kapur. Itu peranan air kapur utk bg maintain bentuk cendol.........

Ingat nak order kpd para researcher kimia agar dia buat kat lab....apa macam good idea tak. Campur kalsium & yg lain jadi le air kapur kot.


So jika org kpg nak beli boleh cuba kedai ni, may be kedai lain pun banyak but d sini yg kami beli.

Mirchi Oxford
381 Cowley Road
Oxford
OX4 2BS

T: 01865 236264

F: 01793 433916



Dah ade CHUNA ni boleh la buat bkn aje cendol, mcm2 kuih or kegunaa lain le kan. Selamat Mencuba!!!

Tuesday, 23 August 2011

Nak Makan Apa Hari Ni...

Itu persoalan bila tiba tengah hari. Sempena bulan Ramadhan dan cuti sekolah aku lebih prefer tanya anak2 apa nak makan. Alhamdulillah setakat hari ke-23 tiada lagi ponteng bagi dua yg besar. May be di sebabkan cuaca yg sekitar 17Celcius menyebabkan kurang terasa panas dan dahaga. Cuma bila sejuk mungkin mereka tersa sedikit lapar..... setakat ini tiada rengetan utk bargain membuka puasa. So just carry on sahaja....

Bila tanya nak makan ikan or kambing today, almost keempat-empat org prefer Kambing. Sejak 6bln kebelakangan ini mereka sudah pandai appreciate makan kambing. Lagipun daging di sini lembut dan pelbagai pilihan yang boleh kita hendak, nak buat lamb chop ke or curry  semuanya ada. Apa lagi kambing la menu ptg ini, jemput2......

Monday, 22 August 2011

Tour Scotland Day1-Part1

Hajat di hati ingin bertemu lelaki berskirt yang berkain TarTan sambil mendengar alunan BigPipe dengan memerhatikan keindahan alam semulajadi yang hilly tapi amat berbeza dgn tanahair disebabkan faktor kedudukan geografi yang lebih ke utara. Bila cuaca berbeza maka hutan serta gunung-ganang berbeza begitu juga dengan perangai manusia. Sepanjang perjalananKu itu yg menjadi pemerhatian dalam mengerak sisa2 sebelum meneruskan perjalanan pulang ke TanahMelayu. Banyak sepatutnya dapat ku pelajari atau di ajar oleh mereka, namun banyak juga patut kita memperluaskan dakwah yang tanpa sempadan dalam way of life.

Perjalanan bermula dari
Day1:Oxford->Lancaster->Glasgow
Day2:Glasgow->Loch Lomond
Day3:Loch Lomond->Fort William->Inverness->Perth
Day4:Perth->St. Andrew-Edinburgh
Day5:Edinburgh->Stonehaven->Aberdeen->New Castle
Day6:New Castle->Hull->Oxford
yang memakan masa selama 6D5N.


 Day1:
Kami bermula pagi dan sampai ke Lancaster sekitar jam 1pm. Dalam 4.5 jam juga driving. Alhamdulillah cuaca amat menarik. Ada la singgah kejap di services utk merehat badan. Passenger semua biasale sodap tido semua, tinggal drebar layan radio&pemandangan.

Smpai aje Lancaster cari souvenir & makanan. Jumpa restoran halal yg besar juga nama Sultan. So emak dia pun pergi la membeli ..... after terpusing2 mencari tadi. Tiba2 anak yg ke-3 nak k tandas plak, so hantar abang yg sulung teman dia. Selepas tunjuk restoran tu, maka mereka pun pergi. Aku cuma parking kat loading area. Maka tak boleh nak just tinggal kereta begitu saja. Tiba2 anak yg ke2 nak juga ke tandas, dia sebenarnya baru bangun tidor. Lepas explain ke mana arah nak pergi, aku pun lepaskan dia. Sebenarnya kalau boleh nak tunggu anak yg sulung balik dulu but bila call wife tak berjawab2. Dah nak marah ni.... dah le lapar, panas sikit plak tu. So dijadikan cite aku pun lepas la dia. Sambil memerhati dr dlm keta kerana yg ke4 dok tidor  rasanya. 

Aliff anak ke2 ni yg baru bangun tidor terus aje berjalan ke traffic light utk cross jalan. Namun ia terus berlari menonong bahasa utara... kira meluru aje cross jln. Woi!!! jerit aku dlm keta.... dia dah salah jln. Tunggu kat 5 minit dia x patah balik, adoi bdak ni... org dah explain dia x faham la tu. Aku jadi kelam kabut sikit at last dokong anak ke4 bergerak mencari Aliff. Risau sungguh aku ni, memang la dia tau baca but dlm poket 1 sen pun x ade. Handphone pun x ade. Dgn pantas aku meluru cross jalan, sampa aje depan Restoran terpacul dia dr arah bertentangan..... apa lagi kena lecture 1 round. Emm!!! itu kadang2 x nak lepas dia org even dlm situasi getir nak ke tandas. Rupa2nya handphone wife x dpt sebab signal very weak... alahai mcm2 dah terfikir dlm kotak minda aku ni. Itu baru 1/2 journey day kelam kabut. Apa2 pun kena lebih berhati2.... dgn askar yg ramai ni..

Dapat  aje nasi beriani kami singgah d park. Memang lapar driver ni. Lepas makan kami singgah k rumah teman d Lancaster, Jaa' nama pendek. Ini hikmahnya berpersatuan dan berkawan, tarak sombong punye. Org2 Melayu ni banyak bende lagi boleh buat but kalu nak limit kan kpd siapa lebih benar or lebih berharta, maka x ke mana kita. Banyak lagi yang boleh kita dok dan diskuss bersama2. Betul ke idak......

Jaa' ni wife dia yg belajar, but dia ambil inisetif sendiri self sponsor buat Master. Dengar cite nak habis dah..baguih tu. Seronok dengar cite dia keje utk support belajar. Yg paling menarik dia jaga student lumpuh kat University of Lancaster. Katanya jika jaga mlm utk bantu student tu dpt la GBP60. Peh!!! boleh tahan, katanya semangat sungguh pelajar tu walaupun dirinya serba kekurangan. In fact nak pakai baju pun x boleh, semua kena bantu. Itu kadang2 kena muhasabah diri yg punyai segala-galanya namun masih berdolak-dalih.

Setelah siap menjamah hidangan ikan Termenung  & kari ayam bersama Dir kami meneruskan perjalanan. Dir & Jaa' ni kwn dr darjah5. Tengok bagaimana erti persahabatan. Rupanya Dir ni dah 5-6 thn bekerja di Lancaster, kebetulan wife masing2 org negeri d bawah bayu, maka lagi rapatle.

Lancaster ni famous sebab ade Lake Districts... but ade org bagi tau Loch Lomond jauh lebih hebat. But nanti nak juge ronda2. Bil pelajar Malaysia d Lancaster sudah berkurangan especially bagi yg d sponsor oleh gomen. Beberapa kerat aje kata Jaa' yg tinggal.

Bercerita tanpa gambar x best kan... mari jelajah



Berhenti berehat jap, ke WC. Ramai yg memakai pakaian Arnab dlm bas ni..

Sudah di atas M6... nak smpai dah

Banyak pula motor2 besar...




Udah smpai Lancaster...


Restoran sultan kat sini....berdebar bila teringat cite

Lepak makan kat sini, semua dah lapar



 





Udah smpai rumah Jaa' kat cornner tu aje...cantek view. Kami di atas bukit, yang jauh tu Lake Districts. Rupanya dia org baru pindah rumah. Sewanya peh!!! dlm GBP500, but boleh buat solat raya kat guess area.

Ni wife Dir bagi, tarikan wanita di Glasgow. Kebetulan dia study d sana dulu.
Bonnpack Scotland




Selepas aje berehat d rumah Jaa, kami mula meneruskan perjalanan semula ke Glasgow dlm 3 jam. Nanti kita terus bercerita.

Sunday, 21 August 2011

Terawih Minggu Ketiga di Wolfson College

Kali ni x ramai yg hadir sebab mostly balik beraya k Msia. Ada balik dgn AirAsia, Emirates, dll....x sure pula dgn MAS sebab mahal le. Sob222..... sedih, kena kuatkan semangat. Insaallah ramai lagi yg beraya di sini cuma kena kumpulkan kwn2 dgn idea kreatif baru dpt bersama2 meraikan hari raya Aidil Fitri 2011. Rasanya dlm 50-60 org ade lagi ni....

So terawih kami simple aje, utk week ke-3.


Tazkirah dr imam-Khair 







Yg ke-4 nanti special sikit dah plan berbuka sekali insaallah. 

Production hause...

Alahai weekend ni sibuk memanjang. Sabtu p shooting sikit......bkn jadi model. Ambil gambo2 building di kpg ni, tadi baru aje siapkan Video Klip. Ni antara ciri2 nak lwn Dato Yusof Haslam, nak create production house la  kan. Modal plak x ade...but dlm biz modal belakang kira, company RM2 boleh buat Highway berjuta2. As long yg penting projek dpt, barule..... semua sudi berkawan, tambah2 lagi bank2 la kan......

N3 ni x ade mcm tu, cuba dpt assignment last minute utk Pre Depature briefing di Msia.... alah program utk adik2 nak mai ke UK. Selalunya program ni diadakan setiap tahun, kali ni kena perkemas strategi agar dpt adik2 idea bila mai ke UK, especially Oxford. Rasanya program ini utk Undergrad..... may be PostGrad pihak sponsor sendiri2 dah bagi info.

So teman pun buatle Video Klip dlm 4-5 minit, boleh tahan jugakan. Cuba2 je x pandai, sebab bende2 ni kena kreatif baru la cantik&tertarik. Nasib baik ade bnyk juga koleksi gambar2 aktiviti di Oxford. Cuma kekurangan gambar2 tourist attractions.....sebab yg ade tu bnyk gambar family. Tu yg kena shoot semula. But sempat juga belajar nama2 building Oxford ...mari kita lihat.

Boldenian Library 


 Sheldonean Theatre...PM bg ucaptama di sini


 Natural Museum.... x sempat masuk lagi



 Department of Materials.... Oxford U


InOrganic Chemistry Building, ada PG akan dtg very very soon.... x sure ni ke tempat research beliau for the next 3-4 years. All the best... 


Nama College yg terpampang tu...

New Building of Oxford Centre for Islamic Studies(OXCIS). Ni just 5 minutes walking from my house. Ade mosque juga dlm ni. Not sure bila nak buka.


Mostly Oxford U punye department dlm satu area bg course engineering, physic, chemical & etc kat South Park tu la.... Ada juga yg terpisah seperti IBME, OXCIS


Yg kat bawah ialah Oxford Brookes Uni. Ia pun berterabur kampusnya, yg di bawah kat Headington. Banyak student Msia study Architecture kat sini. Ade juga kat Wheatly agak jauh ini ade buat automotif, nuclear-part of it, business.  





Nak tengok Video Klip yg sangat simple tu nanti la pre-depature program habis next week baru start. Hope boleh menang hadiah...sebab submit tugasan. Selamat berbuka

Friday, 19 August 2011

UK Riots...

Riots ni dah reda nampaknya, keadaan sudah terkawal. Memang dasyat juga masa riots tu BUT utk kampung Oxford tidak teruk sangat. Tuan2 boleh baca drp petikan akhbar di bawah.


Actually drp dokumentari yg d tonton 2 hari lepas ia bermula di Totenham bila mark dougan(black) ditembak mati oleh polis. Maka community minta penjelasan drp polis. Why!!!!!

Bermula dr kemarahan itu maka bermulanya kekecohan. Sebenarnya kekecohan ini telah berlaku di Tottenham juga pada 1985 dulu, maksudnya di area yg sama apabila seorang wanita black ditembak mati. It was called Broadwater Farm riot occurred around the Broadwater Farm area of Tottenham, North London, on 6 October 1985.

Ini disebabkan oleh kematian Cynthia Jarrett apabila rumahnya di lakukan HOME SEARCH oleh polis disebabkan kesalahan anak lelaki beliau young black man, Floyd Jarrett, was arrested by police, having been stopped in a vehicle with an allegedly suspicious tax disc.

Di situ bermula...... Broadwater Farm Riot ...26 years ago.
 Rujuk di bawah utk lebih lanjut
http://en.wikipedia.org/wiki/Broadwater_Farm_riot

Sepanjang pemerhatian aku menjelajah kws ini..... pertama ketika membeli keta utk teman di Msia dan kedua ke Stadium Totenham dan sekitarnya.

Kalau nak tahu Stadium Totenham ni sepeti stadium di UK yg lain kebanyakan di sekitar kws perumahan...x macam Msia gah sebijik dgn parking yg banyak. But stadium ni lain sekali bkn apa kerana kami tidak dibenarkan masuk even di perkarangan stadium. Ini semasa tour kami di bln May 2011. Pelik2...x pernah x boleh masuk. Pi la Arsenal, Rangers&Celtic-Scotland, Liverpool even MU, semua boleh masuk di sekitar stadium.




Pengalaman mencari kereta kwn meamng nampak kws ni penuh dgn warga Britian yg black. Tahu aje la bila black ni mcm2 hal & perangai. Satu kadar pengangguran yg tinggi.... itu main coz. Kerja tarak apa mau mkn, kalu di msia. But sini winter nak mai nanti perlu survive utk panaskan badan..... sebab kena ade heater. Jika ade rumah x ade Heater aduhai. Allah aje yg tau.... Tu duit lagi kan....

Jika di USA semasa pergi k Los Angeles dr Universal Studio k City Centre tu ade la sorang  lelaki muda black, peh!!!! dok membebel nak tackle awek black juga. Perjalananan tu 1 hour..... di membebel kuat2 sepanjang perjalanan satu bas boleh dengar, x ade plak org sound... memang dah faham perangai black.

But bukan semua, tapi percentage very high. Jiran kami dulu origin drp Jamaica, begitu baik and soft old lady. Always greet us Are you Alright.

Bermula dr kematian Mark Dougan tadi bermula riot, atas rasa x puas hati kpd Metropolitan Police. Maka balai polis di serang.....

Yg menarik polis pd awal x kejar2 pun dok berkeliaran aje. Strategi awal just by CCTV monitor dan bila mlm rush. But bila nampak polis x ligan&godam...bahasa utara sikit maka copy cats menjadi2 di kws lain. Mula merebak tempat lain & menyerang kedai2.... Take Now, Later No Need To Pay yg famous diperkatakan dlm BBC news.

Lebih hebat riots ni kebanyakan bdak2 sekolah ade yg 11yo pompuan pun dok baling batu ke tingkap  kedai. Hebat tu...... Polis just tengok. Hinggalah keadaan merebak di bandar2 lain..copy cats Birmingham, Liverpool, Manchester, Oxford, Northampton.....

Di Birm 3 Pakistani British terbunuh di langgar keta semasa protect dia punye business. Ini menyemarakkkan lagi api riots antara British Asian dgn Looters. But keadaan ini cepat di bendung dgn pelbagai gathering oleh local comunitty to fight the looters..... so cool down sikit.

But di sekitar kws2 perniagaan org... turkey & kuds..mereka turun ramai2 berganding bahu protect business.

The riots just few block away from our area, we don't want to take law on our hand. But we must ready to protect our business, if looters try to destroy our shops we will all together protect it. Petikan ringkas dr dokumentari...riot


Kenapa jadi riots ni, root cause:-
1-Kadar peganguran yg tinggi terutama dikalangan black
2-Ekonomi yg semakin meruncing
3-Too many Budget cut-youth, DOL,
4-Institusi keluarga yg semakin runtuh-dlm bahasa kasar, banyak anak luar nikah
5-Cukai yg meningkat
[Base on My  study]

Kebetulan PM David Camerron pergi bercuti, dan Deputy Polis still baru. Kerna ramai polis yg kena pecat apabila kes HACKING oleh company Rubert Mudoch. So looters menjadi2 sampai membakar bangunan dan kedai2. Until PM short cut his holoday dan meeting dgn team COBRA(The Civil Contingencies Committee is a British cabinet committee chaired by the Home Secretary. It is intended to deal with major crises such as terrorism or natural disasters.). Selepas itu baru polis mula start ligan&godam looters dan bertindak more aggresive. After a week, keadaan terkawal.

Kebetulan student kita Asyraf Haziq pun di PAU & jaw dia berdarah. Amat malang bagi beliau di bulan Ramadahan. Alhamdulillah, beliau sudah keluar dr hospital dan bersama2 di Majlis Berbuka dgn warga Malaysia di MSD London semalam-Khamis 18/8 di atas anjuran Kelab UMNO London & MSD.


So itu sipnosis drp kekalutan riots yang berlaku di Britian. Semoga ia menjadi pedoman kpd kerajaan TanahMelayu agar tidak meminggirkan mana2 pihak dan juga tidak hanya fokus kepada meritokrasi kerana jika playground tidak sama bagaimana we want to get a fair result. X leh nak secara total mengambil meritokrasi seperti d laungkan oleh sesetengah parti politik, jika kita dok terikut2 mereka for the political mileage pasti anak2 Melayu akan terpinggir dan akhirnya negara rugi.

Apamacam boleh ganti KaK Haliza Hashim TV3 ke...

Thursday, 18 August 2011

Roti atau biskut.....

Tajuk aje bagaikan nak mengajar buat kueh raya. Mesti tercabar tiffinbiru aka Chef Mat Gebu. Tak pasti kegebuannya dlm bulan Ramadhan ni.

Roti atau biskut......

Istilah yg selalu confused disebabkan faktor geografi...... sebab org Utara TanahMelayu akan kata sesetengah biskut tu RoTi. Jika dpt pesanan nanti hang beli RoTi Marrie sebungkus..... better faham2 betui 1 hari cari pun x akan jumpe la kan.....

Betui tak.....

Kat kpg sini selalu berbalah dgn wife isu ni...... bila beli Double Chocolate Cookie..... Roti atau biskut.


Roti atau biskut.......