Thursday, 11 August 2011

Setahun sudah berlalu....

Jap aje kan 1thn di UK, so now masuk phase kedua. Dunia berputar begitu pantas berlalu bak kata org time is money, but bg kita org islam it's more than money. Bcoz setiap yg berlalu pasti akan dinilai semula di depan yang Maha Esa. So apa yang dah dilalui perlu dinilai semula ajar menjadi pedoman dan panduan di masa depan. Kalau dlm syarikat kira KPI.... ujung tahun sapa nak naik pramid yg semakin mengecil di atas.

So saya pun kena buat KPI even x ade bos, apa dah berlaku....
1-Pendaftaran skolah anak2 & pemindahan anak k skolah lebih baik
2-Membeli mobil utk mengembara
3-Dptkan lesen UK
4-NI
5-Apply keje..aha so far x berjaya 
6-Kembara UK(Scotland, Wales,Ireland)
7-Kembara Europe(Disney-Paris,Netherlands, Turkey, Spain-not yet)
8-Membeli mobil pulang
9-Pindah new hause

Perkara5 tu memang tiada rezeki infact dah dpt 1 interview dgn Oxford U as RA, just nice contract basic until March 2012. But x dpt, may b dia org nak org yg ade visa lebih lama. Anyway I've accept. Jika nak keje kena kira2 betul2, coz nak hantar nusery bdak2 je mahu 700-1000 pound a month. So keje full time dpt dlm 1500, bye2 aje la. X berbaloi........
Banyak juge apply yg lain but most kene reject. Cuma yg nak kongsi info bagi yg ikut spouse belajar d UK, maka perlu :-
  • Cepat2 buat NI
  • Apply or riki2 keje apa nak buat.
[Saya apply hanya after 6 months di UK, so time tu dah terbuang]

Seperti diketahui keje di UK sekarang semakin sikit.....tengok aje pasal riot tu mainly due to keje x  adela sebab gomen dah cut.

Bagi yg ikut spouse dan terpaksa cuti or resign itu sebenarnya satu pengorbanan. X kire le suami or isteri. But itu yg terbaik utk sebuah kehidupan. But jgn le semborono je.... kena bersedia, seperti yg tips kat atas. For me, kire bercuti jap hampir 14thn years working. Mencari idea baru sambil menikmati apa itu suatu perjalanan. 

Dulu asyik keje je... 9-7( dah kira masa travel juge..) nampak dunia itu aje. But actually banyak bende lagi boleh buat, bkan setakat keje then balik. Hujung minggu lepak..... Dunia ni banyak bende u boleh nikmati. Padaku kerje d masa depan no more 9-7, but lebih realistik fleksibel and no more 12bln setahun. But just cukup 9bln....3 bln masa utk lepak2 menikmati kehidupan. Itu cite2 kehidupan d masa depan. Nak kata ade duit banyak x  adela, but jika just keje je...... kita mcm katak bawah tempurung la.

Spouse2 ni kena le ada perancangan, especially hubby2. Biasa dok p keje...but now lepak plak. Mental kena strong la...bro be prepared. Kami dtg ke sini pun dah plan2 awal 4-5years back....what to be done. So kira resign pun dah masuk dlm skrip juge. So bile x ade keje di UK, jangan le jadi buntu........ sebab company yg saya keje dulu pun dah dok throw2 org ikut suka. So it's better to plan your resignation instead of 24hours u all dpt notice kena berhenti. Masa tu baru langit rendah or tinggi kan....

Jadi dlm perjalananku kena buat skrip sendiri drp mengharap org suruh kita berlakon. Tula.... smpai 6bln baru nak cari keje kat UK, kenapa lewat. Kwn2 yg x rapat tanye...!!! Sebabnya adela skrip yg ambo buat...keje sendiri. But as u all know Msia pun banyak projek stop melainkan projek untuk rakyat.

Jika mai ikut spouse tanpa perancangan nanti mcm2 plak jadi. Ade kawan2 yg bercerita yg jadi pelik2, sebab dah biasa p keje tiba2 kena lepak. Minda celaru, masing ambil tahu..kwn lain at least lepak borak2 lepaskan boring.

Bagi yg background IT, ambil professional certificate as MCSE, CCNA, CCISP.... or apa2 yg worlwide recognise. Chances to get a job is higher. Ini terbukti kwn teman yg baru dtg 1 bln ni, dia ni baru ikut wife. Jap aje dpt korje, rupanya dia ni ade certificate CCIE sebab dia org IT dlm bidang networking..... itu cadangan jika ingin berkelana.
Then you all tau kan, lately ramai yg study tu pompuan plak. Mana p lelaki, my opinion ramai gentelman2 ni keje dgn swasta.... then akan pilih wife yg keje gomen. So cool sikit rumah&tangga. But bile ade peluang gomen bagi....so kena sacrifice sikit le. Masa ana dulu zaman mewah, mana ade engineer nak keje gomen... but now as u all knew economy x baguih....masing2 berpusu2 k gomen. But ade yg berani boleh la mencuba rezeki 9/10 but usaha pun kena 900%. 

Itu songel2 selepas 1 thn berlalu... mana tau jadi rezeki penulis. Banyak maksud ni..... siapa yg faham aje boleh bg komen

Setahun sudah berlalu


3 comments:

  1. Bad,

    Mmg betul, kena ada crtificate yg recognise worldwide (aku ada RHCE). Kalo berani, bole gak buat mcm budak2 dr India... claim kata ada mcm2, tp sebenarnya takde... hanya pergi training biasa2 yg bg cert kehadiran jer... derang kat sini "base on trust", jd dia percaya apa yg kita claim... tp kalo kantoi masa interview, nasib la...
    Aku dulu mmg start mintak kerja dr M'sia lg... register kat website kerja & gak apply online... ada gak dpt call dr ejen, walau kat M'sia...
    Lg satu yg penting, English... aku penah diinterview 15mins jer, pastu dia terus cakap taknak sbb English...

    - rosli -
    Summertown Hse.

    ReplyDelete
  2. Betui2 tu sifu. Nasib baik aku ni just 21bln. X le terasa sangat. Nanti ramai adik2 nak mai dok 3-4thn nanti boring plak. So kasi bgtau awal2. Pasal English tu memang betul, but after 5-6bln dah cayo kata org Perak. In fact, anak2 kita yg x tau apa2 depa cakap aku pun confuse dgn slang skali. Tk, bro.

    ReplyDelete
  3. Quantum Binary Signals

    Professional trading signals sent to your mobile phone daily.

    Start following our signals NOW and gain up to 270% a day.

    ReplyDelete