Thursday, 4 August 2011

Kena Pau or Sedekah

Jika d Malaysia jarang sekali aku membuka tingkap dan tidak mengunci pintu apabila sedang melepak2 menunggu dlm keta. Tak kira le di mana jua, melainkan hanya membuka sedikit utk angin or udara masuk. Aku pun x sure kenapa jadi begitu bg negara yg di declare islamic country.

Tabiat itu terbawa2 sehinggalah di kampung Oxford, tapi lately bila summer tingkap keta yg d buka sedikit luas utk membiarkan angin masuk lebih banyak. Malah tangan pun boleh masuk...... but ptg semalam around 6.00 semasa parking di TESCO Cowley aku terlena kejap bersama Danish sementara menunggu wife membeli belah. Itu menjadi kebiasaan kami melepak aje dlm keta sebab lebih pantas pergerakan wife. Bila terjaga tu kadang2 tengok perangai org yg dok lalu lalang....... tiba2 sorang mamat Pakistan membebel tepi tingkap sambil memasukkan pergelangan tangan ke bhg sebelah penumpang depan.

Mate, I need 70p to take a bus.Please
I pray for you
Emm!!!!(sambil melengah2 situasi....)
A pound should be OK.
Aku pun menjengah ke tepi pemegang pintu kerana memang terperasaan ade letak coints d situ.
I just have 50p, sambil menghulur kpd dia.
It's ok mate. Thanks..... sambil berlalu pergi

Cara dia minta tu polite..... apa komen blogger

Kali pertama dulu pernah di sapa oleh wanita yg menangis teresak2 meminta duit utk membeli tiket bas.
My bike was stolen, I don't have any money to go home. Can you please give me 3 quid
Buat2 blur sikit mcm x faham...

Kat Oxford ni memang banyak kes kehilangan basikal drp bende lain. Ini sebab ia  transport paling popular especially dgn number of students yg ramai.
So ini citer2 may b kebiasaan kita dengar d Oxford dan may be d Western Europe especially dlm suasa economy yg x bagus. But tiade pula peminta sedekah berkeliaran.....may b kena cekup dgn cepat or social workers dia pandai memantau. Namun d Glasgow aku sempat nampak d city centre ade yg meminta sedekah...

Apa pun terserah kpd kita..... cuma beware. Wassalam

1 comment:

  1. Quantum Binary Signals

    Get professional trading signals sent to your mobile phone every day.

    Follow our signals right now & make up to 270% daily.

    ReplyDelete