Wednesday 10 August 2011

Cendol...

Sebut aje cendol, sepatutnya semua orang tahu bahawa ia benda utk d makan. Tambahan lagi bila d bln Ramadhan terutama buat anak rantau macam saya ni. Rasa nak makan cendol ni teruja bila fb kwn dr Liverpool menghidangkan ketika berbuka puasa. Apa lagi dia nak mkn cendol bermain d minda. Hari tu dah terlepas ABC .. Air batu campur d restoran melur d kota london. Mcm x percaya mimpi2 2 minggu lepas jadi kenyataan. Tapi apakan daya kita org islam perlu percaya pd qada&qadar kan. Sudah order boleh dia x buat, bukan main angin la kita. But d sebabkan oleh waktu parking udah habis terpaksa la cancel order tu. Brape rege semangkuk GBP4.50 tu....

Return to our topic Cendol smula, bile aje tengok Nazali the Reds broadcast dlm fb amat teruja. So soksek2..dgn chef besar jumpe satu blog ni..... http://hanieliza.blogspot.com/2010/08/cendol.html
Dulu sebab ade pengalaman keje R&D so kita cuba la dulu apa bahan2 yang ade. Versi 1 kurang sikit color hijaunya, but versi2...bett'er...sengau sikit mcm org Oxford cakap.
Mari lihat resepi...

Bahan:
  1. 3 cawan jus pandan + pewarna hijau
  2. [gunakan 10 - 15 helai daun pandan]
  3. 1 cawan tepung beras
  4. 1 sudu kecil air kapur 
  5. Secubit garam
****
Memandangkan pandan x ade so, pewarna hijau yela. Boleh beli kat Sainbury's.
Air kapur ni x jumpe plak, so x pakai le...
Tepung beras ni beli kat Tong Heng-Headington. Kedai ni so far our family declare the best Asian Store sebab most yg kami nak ade kat sini. Nak address ambil ni
***
6, The Parade, Windmill Rd
Postcode:OX3 7BL
City/Town:Headington, Oxford (Oxfordshire)
Main phone:01865 452069

Cara Membuatnya.
1. Gaulkan semua bahan dan tapiskan.
2. Masakkan dalam kuali /non-stik wok sehingga naik wap dan kental.
[Sentiasa kacau supaya tidak hangus]
[Kental tu mcm mana...., x cair but melekat2]
3. Sediakan mangkuk berisi air sejuk atas meja.

4. Tekan atas acuan berlubang.
[Ini kena kreatif sikit..lihat apa ana gune]
[Nak register intellectual property rights]

5. Sediakan air gula merah dan santan untuk makan cendol.
[Santan x ade, boleh pakai susu manis...Sainbury's ade, Tong Heng juge jual]
6. Boleh makan juga Red Kidney Beans aka kacang merah, Jagung dan buah kabung
 

So mari kita tengok hasilnya

 Ini maksud kental tadi, then masuk dlm bekas berlubang. Kebetulan yg ni aje ade....nasib. Kalu idak x dpt merasa cendol.

Ini cara menghasilkan cebis-cebisan cendol. Belakang tu kicap kipas udang

Versi 1..kurang hijau

 Versi 2.. hijau
  
Minta input dr org kimia ape guna air kapur, dlm pembuatan cendol.... bukan aje bg pahit kot may be ade chemical reaction yg lain menyebabkan ia menambah kesedapan cendol. X ade pun stil jadi... 

Rasanya jika Chef Mat Gebu bace mesti teruja....so ramai follower dia mesti flooded ana punye hits...
Anyway thanks to my supervisor...aka master chef, so selamat mencuba kpd sahabat2 di Dublin, Leceister, kpgku... dan d mana jua anda berada. Selamat berpuasa.

4 comments:

  1. wah best nye! nak buat jugak lah..hhehe

    ReplyDelete
  2. salam abg bad! kapur buatkan campuran tu lagi keras and tak berpecah2, if guna maybe dpt bentuk lagi memanjang and cacing-like hehe, practise la lagi then boleh la singgah petang2 makan cendol :PP

    ReplyDelete