Friday, 27 July 2012

Mari Mencuba Memasang Pebble Wash

N3 menarik yg diambil dr blog

http://agrobiosolution.blogspot.com/2010/03/bagaimana-hendak-memasang-pebble.html


Bg yg bercadang-cadang sempena lebaran boleh mencuba, sambil melatih skill hands on. Jika di Eropah kerja-kerja sedemikian dilakukan sendiri sebagai hobi sambil menjimatkan ongkos.

Pastinya pada mula ada sedikit kekeliruan atau tidak menjadi, tapi insaallah ia akan menjadi hobi malahan mana tahu sumber income yg lumayan kelak.

Selamat mencuba!!


££££££££££££££££££££££££££££££££££££££££££££££££££££££££££££££££££££££££££££






PEBBLE WASH DIY- DO IT YOURSELF
ADVANTAGES OF PEBBLE WASH/ KELEBIHAN 'PEBBLE WASH'
  • Natural material, thus soothing to your eyes/ Bahan semulajadi dan lebih selesa di pandang.
  • Will not fade /Tidak akan pudar.
  • No need to apply paint forever./Tidak perlu dicat sampai bila bila.
  • Aesthetically beautiful./ Cantik.
  • Good for edging or contrast for flooring pattern. / Berguna untuk tepian dan corak didalam didalam rekabentuk lantai.

 

STEP NO. 1- IDENTIFY ELEMENT TO BE APPLIED WITH PEBBLE WASH 

LANGKAH NO. 1- MENGENALPASTI ELEMEN YANG HENDAK DIPASANG 'PEBBLE WASH'
  • Measure the surface area to determine the amount of pebble required for the works. Usually a bag of 25 kg pebbles can cover ten square square feet . If you are skill enough, then you can apply thinner pebble wash and you can cover more than one square meter area with a bag of pebbles. Apply cement rich rendering to the surface to the required shape.
  • Mengukur permukaan elemen untuk menentukan berapa banyak 'pebble' diperlukan, biasanya satu beg 'pebble' boleh digunakan untuk sepuluh kaki persegi. Jika anda sudah mahir, anda mungkin boleh pasang nipis sahaja dan anda boleh dapat menutup lebeh dari sepuluh kaki persegi untuk satu beg batu. Plasterkan mengikut bentuk yang di kehendaki mengunakan simen (lebihkan simen).
 
 

SUKATAN PLASTER/PLASTER MIX RATIO

'Plaster' kan struktur dengan sukatan campuran plaster seperti berikut;-
1 SIMEN (CEMENT): 3 PASIR HALUS (FINE SAND) : KAPUR(LIME)

Sukatan kapur adalah dicadangkan mengikut keperluan. Kapur membuat plaster likat dan cepat keras. Anda boleh mencuba mengikut kemahiran (skill) anda. Sekiranya anda memakai simen khas untuk plaster, kapur tidak perlu dicampur lagi. 


 

STEP NO. 2-PREPARATION OF PEBBLE WASH MIX LANGKAH NO.2- MEMBANCUH 'PEBBLE WASH'
  • Use only cement and pebble to make thick paste
  • Guna batu dan simen sahaja dan pekat
  •  
  • Ratio of 1 CEMENT :1 PEBBLE (By volume)
  • Sukatan 1 SIMEN : 1 BATU (Nisbah)




  • Let the cement absorb water and become very sticky
  • Biarkan simen betul betul menyerap air dan menjadi likat
 
 
 
STEP NO.3-APPLY CEMENT AND PEBBLE MIXTURE ALL OVER THE ELEMENT
LANGKAH NO.3- RATAKAN CAMPURAN BATU DAN SIMEN KE SEMUA PERMUKAAN ELEMENT YANG HENDAK DIPASANG PEBBLE WASH



  • INSTALL PEBBLE WASH MIX WHILST THE RENDERING STILL LOOK ' WET' BUT HARD ENOUGH TO WORK ON
  • PASANG CAPURAN BATU DAN SIMEN KEATAS PLASTER YANG SEDANG MENGERAS

 
 
  • COMPACTING AND SMOOTHING
  • MEMAMPATKAN DAN MELICINKAN 

 
  •  COMPACTING CAN BE DONE BY USING ROLLER AFTER MIXTURE START TO HARDEN.
  • KERJA KERJA MEMANPAT DAN MELICIN BOLEH DIBUAT DENGAN MENGUNAKAN ' ROLLER' SELEPAS CAMPURAN SUDAH MULA MENGGERAS



STEP NO.4-WASHING CEMENT ON TOP OF PEBBLE
LANGKAH NO.4- MENCUCI SIMEN PERMUKAAN BATU




USE SHOE BRUSH AND WATER, BRUSH GENTLY AT LEAST AFTER ONE HOUR
GUNA BERUS KASUT DAN AIR, BERUS DENGAN PERLAHAN SEKURANG KURANGNYA SELEPAS SATU JAM 


  • AFTER ONE DAY OR MORE, USE DILUTED SULPHURIC ACID AND ROLLER TO WASH LEFT OVER CEMENT ON TOP OF PEBBLE
  • SELEPAS SATU HARI ATAU LEBEH, GUNA ASID SULFURIC(50%-70% CAMPURAN AIR) DAN ROLLER UNTUK MENGELUARKAN SISA SIMEN ATAS BATU



RINSING OF ACID RESIDUE
MEMBASUH SISA ASID


STEP NO. 5. APPLY STONE SEALANT
LANGKAH NO. 5. SAPU 'STONE SEALANT' 




Recommended stone sealant brand/Jenis stone sealand yang baik: DOLPHIN BRAND 


 

INSTALLATION OF PEBBLES USING CLEAR BITUMEN AS ADHESIVE INSTEAD OF CEMENT
PEMASANGAN PEBBLES GUNA 'CLEAR BITUMEN' SEBAGAI GAM


I had received a lot of enquiries on installation of pebble using other adhesive instead of cement. Below are photographs of such installation in United Kingdom in the 80's and I was personally involved in the design. The binder used is a clear type of bitumen and the method of installation is the same as the installation of normal tarmac.

Banyak pertanyaan yang saya terima berkenaan pemasangan pebble menggunakan gam selain dari simen. Gambar dibawah ialah satu contoh satu projek disebuah sekolah di United kingdom pada tahun 80an yang mana saya juga terlibat dalam merekabentuknya. Gam jenis bitumen warna cerah/jernih telah dibancuh dengan batu (pebbles). Cara memasangnya adalah sama macam memasang jalan tar biasa.





Pebbles and clear bitumen mix was installed on top of binder course.
Campuran batu dan bitumen tanpa warna di pasang diatas slab 'binder course' (black tarmac base)




Compaction of pebble/bitumen mix using rollers and stamping plate.
Campuran yang telah dipasang di padatkan menggunakan 'compactor', 'roller' dan besi penebat. 



ENQUIRIES ABOUT SUZUKA PEBBLES/PERTANYAAN TENTANG SUZUKA PEBBLES
We also receive a lot of enquiries on how to install Suzuka Pebbles which comes in containers. According to our experience, product that comes in container usually required a bit of stirring before using. We suggest that those who intent to use the product, should first practice applying it on any concrete surface. As we our self had no experience using it, we can only guest on how to apply it. Try to apply , level, and compact it. When you are very confidence, then only you can apply it at the destined surface. Usually if adhesive are used as binders, it should also act as sealant, therefore no need to apply acid or sealant. Please inform us on the result so that we can share it with others.
Malay: Ramai yang bertanya cara pemasangan Suzuka Pebbles. Biasanya produk yang dibeli didalam tong besi atau plastic, boleh dipasang terus selepas digaul sedikit untuk membuat batu yang terkumpul sebati semula. Buat percubaan atas permukaan simen dibelakang rumah anda sebelum membuat pemasangan di tempat sebenar, pasang ratakan dan padatkan. Jangan lupa beritahu kami apabila anda Berjaya, supaya kita bolih ‘share’ dengan orang lain


2 comments:

  1. saya pasang yg jenis suzuka yg càmpuran epoxy tp bila sapu di dinding tidak melekat.....semua jatuh.......kenapa ye......kemudian saya buat di lantai saje.....frust jugak....

    ReplyDelete
  2. @pian > biar saya tolong jawabkan atas pertanyaan awak tu.. before awak sapukan bahan tersebut awak haruslah buat lubang-lubang pada dinding itu seperti orang nak pasang tile then awak kena plaster walaupun nipis...(tujuannya adalah untuk menguatkan lagi lekatan bahan tersebut pada dinding) . selepas dah render baru sapu campuran pebbel wash tu pada dinding. n buat sama seperti cara yang ditunjukkan oleh admin seperti diatas..

    ReplyDelete