Tuesday, 17 July 2012

Mengeluarkan kereta dari Port Klang

"N3 berkisar mengeluarkan kereta dari Port Klang. Kompleks ke, time consuming ke... sudi-sudila baca"



Pergerakan hari ini menuju ke Port Klang dengan suatu misi semoga dipermudahkan. Maka awal2 lagi call dah brother yg menjaga tempat parking kereta sebelum bergerak. Dia akan tanya:-

  • No chasis kereta
  • Nama owner
  • Container no-refer IID dokumen

Then gerak ke sana, at least dia prepare doc lebih awal. Dptkan juga address kat mana kereta kita di parking.

Jam 11am kami pun tiba di Westport, Port Klang tempat tafsiran. So mula2 submit semula K1&doc lain kat Tkt1 bhg tafsiran jgn terus nak pi bayar mcm kami. Pass surAt  rayuan yg Kastam Putrajaya bg kat Pengarah Kastam Negeri Selangor.

Selepas d masukkan data dlm sistem then baru boleh p bayar. Sebelum tu pastikan bank draft or bankers cheque telah disediakan atas nama Pengarah Kastam Negeri.

BayAr then dptkan resit paperless katanya d kaunter. 
Simpan!(Nanti semasa reg keta, JpJ nak)
Nasib En kastam ni bantu, kasi cepat. Biasale agent2 dah bawa berkepuk2 dokumen.




 Resit Pembayaran Kastam


Then minta guide ke arah keta di parking.  Agen kami parking di PkFz  dlm 4miles. Jumpa polis ambil pas dulu. Kami just masuk then polis Pkfz pun minta buka bonet utk periksa. Sudah selesai kami pun nak masuk, baru tau kena ambil pas dulu. Reverse ke pondok polis bantuan PKFz cakap nak pickup kereta dr luar negara, jika agen bg tau agen. Owner mcm kita pun boleh juga. Polis akan minta IC dan isi borang panjang VTC(vehicle tracking....), polis bg pas.


 Pintu masuk PKFZ



Baru boleh masuk PKFZ, ada pesanan kata barang2 dlm bonet cuba elakkan d bawa nanti payah pula. Begitu juga anak2, kami bawa 1 hero, but saya je yg keluar minta pas, infact polis pun nampak dia ok je.

Memasuki PKFz nampak banyak kereta baru bersusun dlm kws tersebut. So itu kereta baru, yg terpakai apalah sangat pada mereka yg handle may be ribuan applikasi setiap hari. Naik muak la kot, but itu tugas masing2. Yg d hospitalnya bergelumang dgn darah so jlnkan amanah masing2.

Selepas masuk x pasti nak ke mana, then call dimaklum bhw rounabout then ikut pukul 3. Tercari2 jumpa berderet2 kereta plate UK tersadai, Bmw, mercedes, audi dan pelbagai lagi. Akhirnya bro itu terus bawa ke tempat kereta, banyak lagi. Then dia bg kunci dan kereta masih boleh di start, very impressive. After nearly 70days tidak bertuan. Kereta kami pada agen QEL block A unit 42.


 Banyak keta di parking.... nasib berbumbung


Then kami dijemput masuk opis, dia minta

  • K1
  • IID
  • Bayar parkir RM8 per day

Then dia kembalikkan
  • Resit
  • VTC dokumen-utk bg kastam masa nak hantar pas
  • Dockumen warna biru-utk polis Pkfz masa nak keluar

Sempat juga dia bertanya, macamana abg buat sendiri ni. Siap dgn rayuan semua. Aaa... May b saya ade masa, coz keje sendiri. Jika x free better suruh agent.


Masa utk memandu kereta anda, LIHAT minyak  tinggal 5miles. Alamak. Masa nak keluar polis bantuan akan periksa semula bonet. Dia ambil dokumen yg perlu then arah kereta ke sebelah kanan utk pegawai kastam verify doc dan chasis keta. 

Wah ! Abg. Ni kalu org bujang mesti ramai girlfriend ni...

Aha! Tawa aku
"org bujang just 2 pintu" balas ku
Still ok abg, jwbnya.

Kemudian aku pulang semula pas PKFz dan ambil 2 IC. Jgn lupa plak kwn or isteri yg ikut tadi.

Maka terus memandu, mencari Esso yg bersebelahan opis Westport. Sudah maklum bahawa airconditioning was not working. Tau aje la, dgn 34celcius di PKFZ maka memang mencurah2 peluh. Anak pun nak ikut skali.

Suspen juga, smpai Esso minyak dah betui2 no reading pd display. Drp 3-4miles dan hingga 1 miles. Memang amat suspen, takut manatau mati tengah jln. Tahu ajela, banyak trailer kontena yg memandu boleh tahan kelajuannya.

 Hampir or sudah habis fuel




AlhamdulillAh.  Dengan berhati2 memandu ke rumah sebelum di petang hari ke puspakom.
(Silakan dapatkan Pas sementara utk Pemeriksaaan dari JPJ, sebelum memandu. Pastikan kereta ada insurans. Nak gamble pun boleh!!!! sendiri tanggung)


Sedikit perkongsian, memang menyeronokkan malah dpt explore new places PKFZ dan meet more gomen servant. Then observed the SOP of clearing the vehicles. Not really difficult but u need to be patience sometimes, officer not around, u have to wait longer. But as long u have the right documents and photocopied , it shouldn't be any issues. The hurdles just to clear the tax!! Money!! Money.

Reminder:-

  1. Advice utk wanita, jika nak buat sendiri bawa le parents, adik&abg coz area Pkfz ini besar dan sunyi. In case kena kacau ke, sebab ia betul2 terpencil.
  2. Semasa hantar kereta ambil reading mileage terakhir sebelum masuk kontena
  3. Standby bawa cable jumper or tong minyak; utk apa!!!
  4. Ini berdasarkan proses di Westport, Port Klang. Port2 yg lain idak sama


   

4 comments:

  1. assalam..mcm mane nk tau kreta kite duk kt port mane..sejak beli dah dekat dua tahun krete kt situ..xpernah g tgk...Ap ade problem nk lulus..so lmbt sikit la dpt..skrg dh dpt AP tp nk g tgk krete mcm mane ye?mcm mane nk call n nk tahu krete kite duk kt blok mane2..tq

    ReplyDelete
  2. msej info ke eidaniaga@yahoo.com.my
    tulis melayu eh..xfaham english..tq

    ReplyDelete
  3. Pasal port ni u call agent, for sure dr dokumen yg dihantar oleh forwarder UK mereka boleh tahu.

    ReplyDelete
  4. terbaek info ni t.kasih byk

    ReplyDelete