Monday, 11 July 2011

Perjalanan Solo Ke Brussels

Sepatutnya N3 ini dah lama di masukkan but sebab bulan MaY dulu sedikit sibuk. Perjalanan ini disebabkan tugas rasmi, x payah describe detail le. Since pengalaman memandu ke Paris dan Holland, jadi level of confident tu memang more than 50% which is better than yg lepas2.

Cuma ada juga yang terpaksa gamble seperti lampu keta terbakar, even berjalan d siang hari tetapi jika hujan wajib di ON kan. In fact requirement bila memandu di France perlu sediakan lampu spare, ni yg terpasang pun terbakar. Tawakal le...

Perjalanan mengambil masa 5jam, 2.5jam d England dan selebihnya di France & Belgium. Harinya cantik but pd awalnya hujan renyai2 dari Oxford ke Folkerstone.....tu yg sedikit berdebar2 kerna kena ON lampu yg sebelah aje menyala......

Speed limit d France 130kmph, Belgium 120kmph..... d Highway aje tau..

Mari teman saja dlm perjalanan solo ni...


Kan dah cakap hujan renyai2 




 Sejuk le kat UK ni....sempat snap sambil memandu. BAHAYA


Folkerstone....  


Naik train dlm EUrotunnel..12.42 




Kali ini berada d tingkat atas dlm train, slow2 masa nak naik ke atas 







185km je......Kl ->Muar..kot 


Smpai aje France, panas beb.. 


bila tengok ladang dia orang, teringat kampung yg sawah luas terbentang. But kenapa masih d tahap yg sama. Jika Europian kena tanam gandum just 4-6 months utk keep stock, kenapa kita yg 12bln boleh fully utilised masih terpaksa mengimport beras.... renung2kan





Kumpulan bermotor ni ramai....masa cuaca panas 





Kecik betui tram dia, space x ade..cute plak . Dah nak smpai ke destinasi






Perjalanan pulang dgn menaiki EuroStar dr Brussels Midi ke St. Pancras(London) dlm 2 jam....peh laju ni. St. Pancras di London ialah stesen utk menaiki EUROstar ke Paris, DisneyLand, Brussels....



Ramai org menunggu 





Dalam coach ni penuh, yg x best ade mamat mata sepet Jepun, China, Korea ke.... yg berbau terlampau2. Hinggakan Mat Salleh kat sebelah dia pun lari cari tempat lain. 




 Dah tiba St.Pancras station





Now dr St.Pancras mencari arah ke Victoria Station ikut Victoria Line. Kenapa plak ke situ, sebab ade bas k kampung ku Oxford. Tak cekap area London ni...


 5 stops away 


Dari Victoria Station tercari2 aku mana platform Oxford Bus di Victoria Bus Station, memusing2 juga. Finally nampak kaunter pertanyaan London Bus, so p la tanya. Kena sound plak, Do you know it's London Bus Station aka bus2 merah kat London. Jwb le...kalu tau..buat ape aku nak sibuk2 cross jln. Tau ajela, weekend jam 10mlm, most kaunter pertanyaan d Victoria Train Station dah tutup. 

Selepas dapat clue, berjalan mencari Oxford bus dlm suasana hujan renyai2. Jauh juge, finally jumpe.....GBP14 one way. OK..la.

Kat London ni org x mengisahkan org lain, jln laju giler. Teringat cite kwn ku yg dulu 1 thn d London terpaksa membawa anak2 ke sekolah dan membeli barang dapur dengan stroller....pehh...mencabar escalator punye la tinggi. Tahu aje la dgn bdak2. But masa aku d Munich suasana sama je, but single senang urus diri. Jln memang laju..... dah 10 thn berlalu....

At last jam 11.50mlm smpai di Oxford, nasib baik cross aje jln bas terakhir ke rumah aku tiba. Kalau idak kena le menapak...20minit. Itu pengalaman 1 day return trip Oxford-Brussels-Oxford.... perlu tahu apa nak buat, bila nak naik bas, costing.....baru perjalanan lancar. Alhamdulillah ke hadrat Illahi.

4 comments:

  1. - wahhh ingatkan depa peramah yg sentiasa nk menolong org...kene sound pulak ek...

    ReplyDelete
  2. jauh perjalanan luas pandangan ....

    ReplyDelete
  3. If you need your ex-girlfriend or ex-boyfriend to come crawling back to you on their knees (no matter why you broke up) you need to watch this video
    right away...

    (VIDEO) Get your ex back with TEXT messages?

    ReplyDelete