Friday, 18 February 2011

Nasihat kepada pelajar Kejuruteraan

Terjumpa blog pelajar Kejuruteraan yang masih mencari arah. Biasala, saya dulu pun gitu belajar aje. But sebenarnya salah........ sebab Engineering perlukan more hands-on...... exposure..... sebab tu drop out seperti Bill Gates suksess.... sebab exposure d luar dan minat dia yang mendalam......

Lihat founder Google ....... kira hebat dalam teknikal dgn search engine beliau. Namun hanya start making money bila appoint aje CEO....so jurutera kena ada skill biz juge. Kalau idak tak kemana. Sudi-sudi membaca.....coretan di bawah

 

Salam,
But terpanggil utk memberi sedikit pandangan mengenai kerjaya seorang Engineer. Since i dah 15thn menjadi
engineer but now kira bercuti utk merancang kehidupan seterusnya.

Boleh tahu engineering course apa Civil, E&E, Mekanik, Mekatronik.

1st degree saya dalam E&E then Master dlm IT.

Yes belajar engineering memang sibuk sikit but dulu saya grad 1996, tak ade masalah mencari pekerjaan.
But now skill engineering ini mesti disertakan dgn package2 yg lain; saya boleh katakan wajib:-

1) Communications Skill
2) Writing skill - utk buat proposal
3) Public Relation(PR)-penting built up networking

Di Malaysia jika dalam E&E and IT kita kurang banyak dalam produk development. Banyak kita beli dan customize then pakai. Ada beberapa company Msia yg menjual produk ke pasaran dunia seperti:-

XYBase- buat software utk airport management system

But as engineer u kena banyak hands on sebab yg belajar tu just on the surface. Bila u kerje kena jumpa orang, convince kan org, kadang2 task engineering itu begitu sedikit aje. That 's why i cakap wajib 3 skill di atas.

Then u kena juga belajar biz and finance. Sebab ini bottleneck, kalu cakap nak deliver apa2 puak2 akauntan akan pukul kita dgn isu2 biz. Sebab bean counter ni dia dok main cash flow, balance sheet, return of investment yg semuanya menjadi nyawa kpd sesuatu company. So puak2 akautan/finance ni blajar senangkan tapi depa ctrl the game. So u kena ambil belajar benda2 ni........ jadi mudah utk bekerja. Ambilla short course but paling penting u kena faham & tau bila nak guna.

Kalau ada cuti break cari kerja di company seperti BritishTelecom, Bank, Oil&Gas ....... buat internship kat sana. Sebab i pernah interview budak2 yg CGPA tinggi2 tapi nak sambung wayar VGA pun tak tau. Engineering perlukan more praktikal,....kalau u EE i boleh explain more
details lagi.

As i said d Msia banyak yg manage the system, but if u minat development u need to be smart...... which company u nak p.

Ok
 

7 comments:

  1. salam. thanks a lot for this post :)

    ReplyDelete
  2. Thanks for sharing seniors.Yup those 3 skills are vital to keep us survive like me, in oil and gas industry in future.
    Moga lebih bnyk lagi post yg kongsi pengalaman d masa akn dtg.
    Your experiences are valueable for newbies like us.
    :)

    ReplyDelete
  3. oh yea, mintak izin share post ni dengan kawan-kawan saya ye :)

    ReplyDelete
  4. MasyaAllah sheikh, perkongsian yg bermanfaat. Terkesan jua dengan tajuk blog ini. kita punyai persamaan. ^_^

    ReplyDelete
  5. Tk2...boleh nak share kat kwn2. Ilmu tu kan satu sodakah.... insaallah jika nak apa just bgtau. Tk

    ReplyDelete
  6. very nice info... nak tunjuk kat adik...coz he's still new in engineering field..

    ReplyDelete
  7. Get daily ideas and instructions for making THOUSANDS OF DOLLARS per day ONLINE for FREE.
    GET FREE ACCESS INSTANLY

    ReplyDelete