Wednesday, 19 January 2011

Solat jumaat bg Aku

Bila merantau ni kena baik dengan orang, tak kira la...... but sebaik-baik manusia bila-bila masa aja. N3 kali ni pasal solat jumaat d Oxford, awal-awal dulu p solat d Manzil mosque yg besaq tu. But meamadangkan masa suntuk ada komitmen lagi cari tempat solat yang lebih dekat dengan rumah d New Marston. 

Actually d John Radcliffe Hospital(Women Centre, sebelah recepsonist) ni ade buat solat Jumaat, bagusla.....dekat dgn rumah. So kira aku dah jadi kariah hospital la.....best tu. Terjumpa jumpa Dr. Tun yang lama dah bekerja sebagai dentist+specialist di UK. Hebatkan Melayu, sepatutnya program tv d Msia menjejak anak2 Melayu yang bertapak di bumi asing. Bukan program hiburan aje...... Dr. Tun bekas pelajar MCKK..... hebat nama tu d Msia. So kami antara 2 Melayu yang almost every Friday bersolat d situ.

Tempatnya just common room yg d khaskan untuk solat...... boleh muat maksimun dlm 50 orang rasanya. Khutbah biasanya diberikan oleh para doktor-doktor dr JR dan dalam bahasa Inggeris...ok la. Kalau p masjid Pakistan&Bangladesh kadang-kadang bahasa Urdu....tak faham aku. Khutbah dia very simple but jelas.....

Paling best jika Imam Ali bg khutbah, memang OTAI. Isinya ringkas tapi ertinya amat mendalam...umpamanya menyeru menyeru umat islam bersatu. Contoh bila nak raya je, kecoh tak boleh decide sama2...semua muslim d Oxford raya pada hari yang sama. But now he is not feeling well...ill, but a very good preacher. Semoga sembuh cepat....

Akhir kata.... lihat gambar ni. Ada sikit je ..sorry

Selepas solat dah ni....jika semasa...pasti aku tak solat pulak 



akhir kalam........solat jgn lupa solat

1 comment:

  1. Teeth Night Guard is offering personalized fitting and high quality customized teeth guards.

    ReplyDelete