Wednesday, 27 April 2011

Paris+Disney-Persiapan Part2

Persiapan Memandu
Jom kita bersiap utk memandu d France…..apa susah2nya bawa keta jela kan, yg berbeza just kita akan memandu d RightHand yg lain d LeftHand …… AWAS….. study dulu jgn dok redah aje. Even UK dlm EU but tak semestinya semua sama. So study dulu….
Ni dia requirement:-
  • V5C-mesti bawa
  • Insurance keta

-insurance d UK basically comply to min requirement for EU, jika berlaku apa2 accident dah boleh cover but pada kadar minimum…pls confirm dgn towkey insurance kita.
-Call towkey insurance kita 1 bln sblm nak travel ke Europe, in our case is DirectLine. Dia akan mail GreenCardkena bayar tau.

GreenCard
  • Driving License-Jika UK bawa juga bhg yg sehelai kertas hijau

Then yg additional:-
  • Breakdown Cover in Europe


Incase keta breakdown ke. Ini terjadi kpd my friend, nasib dia beli AA breakdown coverage. Dari Paris keta dia d usung balik ke UK……. FREE(sebab dah beli insurance) kalau tidak kena repair kat EU, mau2 kena katok or 2-3 minggu baru siap. Pilihla yg jika berlaku breakdown dia blh hantar keta balik ke UK. Boleh beli per trip, but jika dah plan nak banyak kali melancong dgn keta beli aje 1 thn dlm GBP200++ lebih jimat, jika per trip pun sudah GBP55 utk kes kami ke Paris. http://www.theaa.com/


  • YOUR Travel Insurance Policy

Ini boleh beli utk single trip or annually terus utk 1 family. Kami beli dlm GBP38(utk 6 orang), kira ok sebab nak berjalan lagi ke Europe. Yang ini boleh pilih dr www.moneysupermarket.com compare aje, cari juga yg dia boleh cover bila travel d UK let say 2or3nights or 25miles away from House, in case ade problem. Travel ke ScotLand pun dah jauh tu…..
Kami pilih Flexi Cover Direct Travel Insurance.. Dia cover most or European Country, termasuk Turkey….best ni. Ada clause utk beli travel policy ini mengatakan mesti dok UK more than 3 or 6 months…..pls double check

Dah bgtau pasal benda di atas, so dah boleh bawa keta p masuk Europe….ke.. Pandai la kau…belumla.......... lagi....lagi
Wajib comply to motoring regulation in EU; mesti ada…saya habaq mai utk France je tau…Holland, Deutschland…lain2 refer kat table bawah:-
  • GB Plate or GB Europlate Number


Perasan tak kat plate blkg ada tulisan GB, tula….. p tengok ada tak…keta kami x ade…so apa solution:-Beli Sticker GB kat HALFORDS…dlm GBP3-5
  • Headlamp Converter(Headlamp Converters & GB Stickers Cat. code: 784694-0)


Since kita RightHand Drive so lampu sebelah passenger tu nanti suluh drebar yg pandu d LeftHand Drive, so beli sticker kat HALFORDS dan tampal. Saya beli skali dgn sticker GB tu dlm GBP12-13. But ada org kata, keta2 yg latest ni ada suis utk convert benda ni….. pls check
  • Warning Triangle


Ni kena ada, kalau beli HALFORDS GBP15….kami pinjam je…
  • High Visibility WaistCoat(Halfords High Visibility Waistcoat Cat code: 006262-0)


Baju yg silau2 tu…org buat keje kat tepi jln tu…..mesti letak dlm keta, jgn kat bonet. SOP dia boleh capai semasa dlm keta. France nak 2 helai…..kami pun meminjam. Kat HALFORDS GBP5 sehelai.
  • Spare Bulbs


Ni tak boleh lari kena beli, p kat Halfords kena GBP20. Tengok jenis keta, dia jual 1 set.


Tambahan, utk mengembara ke negara Europe yg lain:-





Apa2 pasal keta sila ke http://www.halfords.com. Saya dah ade share..promote ni.

So yg lain2 tu checkla keta, jack, air, engine oil and etc. Insaallah d mudahkan Allah perjalanan kita. Nanti kita sambung d N3 lain pasal disney

4 comments:

  1. fuhh mcm2..fuhhhh..sebbaik cni depa handle cepat

    ReplyDelete
  2. wah, how very informative!
    dahsyat sekali persediaannya..sy nak cerita juga ttg ni tapi, xberapa details nnti, maklumlah keja2 ni biasanya org lelaki yg sgt cekap. org pompuan cekap sediakan kelengkapan lain.. :)

    ReplyDelete
  3. Tk...insaallah mencari kelapangan utk terus berinformatif.Tk

    ReplyDelete
  4. QUANTUM BINARY SIGNALS

    Get professional trading signals sent to your cell phone daily.

    Start following our signals today and gain up to 270% per day.

    ReplyDelete