Tuesday, 26 April 2011

Paris+Disney-Persiapan Part1

N3 kali ini akan menceritakan persiapaan k DisneyLand & Paris sempena cuti skolah 2minggu di UK iaitu Easter Break(9-25 April). Apa lagi……. Kena prepare aktiviti utk the whole family. So 2 bln b4 cuti Easter kami dah plan utk meneruskan aktiviti PerjalananKu ke luar Great Britian. Ini merupakan Negara ke2 slepas Wales yg telah kami lawati. Pada awalnya plan nak terus ke Keukenhof Holland dan singgah d Brussels. So kami sempat membuka peluang trip ni kpd rakan2 lain, ramai yg berminat tetapi tidak berani nak confirm date….payahla…sebab kita kena booking hotel dan benda2 lain. Selepas 2 minggu menunggu feedback, maka kami pun terpaksa mengorak langkah sendiri dan memendekkan tour ke Disney+Paris saja. Here we go....Bonjour & Messi

Akhirnya keputusan telah d buat utk k Disney+Paris dgn berkereta. Antara sebabnya, nak merasa keindahan tour d countryside France, selain pengalaman memandu d RightHand Drive(guna keta UK) d France dan menambah koleksi pengalaman dlm PerjalananKu. Lagipun berdasarkan maklumat & nasihat dr sahabat d Birmingham http://dentistandme.blogspot.com, "insaallah tiada masalah, u all can pick up driving d France…kejap je".

Dari situ kami membuat persiapan
Booking hotel+tiket Disney & Eurotunnel-3N4D
Booking hotel d Paris-1N2D
Persiapan memandu d France
Study Disney
Prepary itinerary
Others

Jadi memulakan dgn proses booking Booking hotel+tiket Disney & Eurotunnel-3N4D
Kami booking menerusi agent yg d beri oleh sahabat d Birm, apa lagi…siapa nak boleh call minah Salleh ni … u all boleh compare price….then decide, just sebut from Malaysia minta dia bg good price. Katale….friend from Oxford recommend u….

Wendy Dodds" <wendy.dodds@hdcstaff.com
01227 281917

Communicate by email & phone finally dptla…..Hotel+ticket Disney. Alamak!!!!!! D sebabkan menunggu 2 minggu jika ade yg nak join, kos telah melambung GBP200. Fuyo….. but kami compare juga jika beli online…..  still murah.
Hotel yg di beri ialah Davey croquette ranch, memang best utk yg berfamili cuma kena ada transport sendiri, sebab tiada shuttle bus.



Kami juga memilih utk menaiki EuroTunnel iaitu train akan membawa keta kami dr Folkestone to Calais. Ini pun kami booking menerusi Wendy…. So total Cost(hotel3N4D+tiket+Eurotunnel) around GBP900++…Melintasi Eurotunnel ini hanya 35minit dgn train but u kena check in 20minit earlier. Tapi sebenarnya tak kisah,  smpai awal  travel awal. If miss  departure time, they will give  next train….itu aje. Kami smpai sekitar 1 jam awal semasa pergi, but balik 30 minit lewat…

Confirmation by Eurotunnel ni hanya d fwd melalui email; print confirmation letter yg tertera confirmation Number tu: XXXXXX ... mudah kan

Boleh juga memilih menaiki feri, seperti d Penang tu..rasanya. But since journey ni fix and to avoid any delay…then base on our  experience in 2002 when we travel by bus frm Calais to UK, suddenly the EuroTunnel congested because of heavy wind…. Oh!! All ferries operation were stopped…… so itulah sebabnya kami pilih EuroTunnel. Kalau ikutkan….best naik ferry ni…. 45 minutes sambil melihat lautan yg luas dan berjemur d bawah mentari.

Sementara hotel d Paris kami booking sendiri secara online, cari aje yg murah sikit. Lagipun kami ni berenam, so kena 2 bilik….. setelah puas mencari dapatla PREMIERE HOTEL d Nanterre LaDefence. Banyak betul rangkaian Hotel ni…so just 15-20 minutes from Champs-Élysées. So 2 bilik berharga EURO98… kena semak juga parking berbayar ke, ade internet ke dan  dll… yg kami ada parking & internet d lobi..

Anyway kita sambung persiapan seterusnya dlm N3 lain kelak…..

3 comments:

  1. This dеsign iѕ speсtacular!

    You definіtelу know hоω to κeep a rеadеr еnteгtaіnеԁ.

    Betweеn your wit аnd your videos, Ι wаs almoѕt
    mοved tο start mу own blog (well, almoѕt.
    ..НaHа!) Wonԁеrful jοb. I really loved ωhat
    yоu hаd tо say, anԁ morе than that, hοω
    you presented it. Tоo coοl!

    Feel free to visit my page: father's day gift ideas

    ReplyDelete
  2. Нaѵe you ever considered cгeating an е-book
    or guest authoring οn other blogs? I have a blog baѕed оn the same ideas you disсuss and would
    love to have уоu ѕhaгe somе stοries/information.

    I know my subscribers would enjoy your work. If you're even remotely interested, feel free to shoot me an e-mail.

    My page: Treatment for hypothyroidism

    ReplyDelete
  3. Teeth Night Guard is selling personalized fitting and highest quality customized dental guards.

    ReplyDelete