Monday, 28 March 2011

Dubai Airport


Smpai aje di Dubai jam 1200 tengah mlm, tapi connecting flight sekitar jam 0400 pagi. Apa lagi pusing2 kat airport la. Namun sebelum memasuki airport perlu security check dulu, slow pulak tu pelbagai komen dari penumpang yang baru turun dari A380. But betul la slow, even airport boleh dikatakan canggih dan baru, kenape yek. Daripada komen penumpang yang biasa  dgn Dubai Airport ini disebabkan kebanyakan pekerja yg diambil adalah daripada kampong mereka iaitu India dan Bangladesh. Memang betul pun…………… udahla  bahasa Inggeris berterabur nak faham. Tidak melambangkan seperti kecanggihan airport Dubai. Itu pentingnya human capital, sebab kecanggihan bangunan memang cepat dilakukan, but pembangunan human capital perlu dilaksanakan juga..Then jika ambil foreigner aje bekerja boleh aje, but rasa self of belonging utk menonjolkan identiti negara itu amat kurang menyerlah.


Destinasi seterusnya ia merayau-rayau di Airport Dubai, peh!!!!! Ramai sungguh orang walaupun tengah malam. Banyak betul kedai2 souvenir…apa lagi dalalm ingatan FridGe Magnet koleksi isteri tersayang. Belek punye belek,  ade juga yg menarik tapi kena tukar duit dulu. Brape plak exchange rate dgn Pound. Akhirnya tukar GBP 15 dapat  UAE 81. So banyak jugala, kira ringgit lagi tinggi nampaknya. Sempat juga cashier tu Tanya aku.....Are you Filipino????? Ramai minah2 Filipino ye, No Malaysian, our face look the same because we are from ASEAN…yayayyaya. Perut lapar pulak, ingat nak carila Kebab ke kan, dah kat Negara arab. 

Pusing  sampai fikiran pun terpusing tak terjumpa juga kebab ana yang terasa nak makan. Dijadikan cerita, just makan di Burger King 1 set burger UAE20. Boleh tahan juga mahalnya. Berdasar congakan aku 2x juga dgn Msia. Duit murah drp Msia, but cost nak makan tinggi……. So Msia lagi untung la kiranya utk membeli belah.  Sambil2 mencongak tu meminta cili juga, tak nak tomato la……biasale memilih.



 AED20 utk set ni......boleh tahan

Setelah perut  stabil, aku just window shopping compare harga. Sempat mengintai2 jersey 2010/2011 Manchester United. Pehh!!! Harganya mencecah UAE250, jika  dlm GBP50. Ayoyo…mahalnya….. aku beli just GBP31 skali dengan delivery tu……… kat mana kampong Oxford la..kedai mana…….ehhehe…order kat blog le…jawabnya.. 

Aku decide tak nak beli apa2, since tak ingin menambahkan berat beg yg sudah pun berat digalas. Nanti balik semasa connecting kita beli…….. lampu Alladin ok kot… or Unta Magnet…or Buruj .So terus berjalan  mencari GATE 120, aduhai….jauh juge utk smpai ke sana. Mana ni jauh lagi ke,  letih berjalan ni. Hampir 20 minit berjalan dgn kelajuan 3km/h akhirnya sampai ke GATE120 yang dikelilingi dgn pohon2 tamar. Depa bela pokok2 tamar ini sebagai lambang di negeri Arab.







Tamar.... d merata2 tempat.

Banyak jemaah Msia yg baru balik dr Umrah...cuti skolah la











Tiba masanya  sekitar 0400am kami dibenarkan meanaiki pesawat. Aku nak lena, la…. Azam tu. Naik aje kat atas, tempat dah kena kebas, complaint kat stewardes minta dia uruskan. Jadi berlakula pertukaran tempat, akhirnya aku dok kat sebelah couple. Mula2 aku just keep quite but after certain period I’m feel bored. In fact our flight has been delayed because still hasn’t  got clearance from Air Traffic Controller(ATC). 

Sosek-sosek memasang telinga  apa bahasa dia org cakap….. ahhaahaha Frankreich aka France. So apa lagi aku pun mencelahle, Are you guys from France,,Yaya…… we are from Paris. Entah macamana tiba2 dia cakap their grandfather is from Morocco. We just married, patutla daring semacam……… so you guys go to Msia for honeymoon. Vei, Vei……jawab hubby dia, Nono……jawab yg pompuan. They told me , 2 years  ago  they  visited Msia.  So this time more interesting they are husband&wife. Dipendekkan cerita, selepas pesawat dah take off, kami dah slow down berbual. Aku pun dah letih dan bersedia melelapkan mata.

Bangun tidur tak  tahu la berapa kali, makan pun boleh la tahan……… but layanan more polite than drp London. Sudah boring tidur aku  layan tengok Sosial Network. Best juge cite ni, but malangnya tak sempat habis. 

Kesimpulan yg aku dpt Mark Zucker pengasas FaceBook ni melalui pelbagai ranjau sebelum berjaya mengumpul berbillion  USD. Jika yg belum menonton aku cite sikit la, sebenarnya  dia dan roommatenya develop suatu system social utk berkenalan saja seronok2. Apa yg mereka suka ialah bila traffic yg melawat  sistem  mereka mendadak meningkat. Bangga dia org, ni…….. biasala student2 Stanford U ni buat keje giler2. Sebab abg dia orang dulu pun macam tu , seperti SUN system, Google dan itu aje yg ingat. 

But at the same time, Harvard U pun ade buat similar system. So HV U developer sudah saman dia orang utk dapt kan Intelellectual Property(IP)  mengenai system social ini. But at the  same time Zucker mula Nampak ade potensi utk maju dan mula mencari pelabur kepada system mereka. Pergi sana sini, biasala kena turn down………….. until la dia jumpa Founder Napster- Shawn kot….. baru start aktif, sebab Napster pun dulu di reject oleh investor. So kira jumpa org sekapala la…….. then baru start seriously business model. Apa…lagi…tunggu la  nanti  bahagian seterusnya. Kan saya cakap belum sempat habis……tunggu….


3 comments:

  1. QUANTUM BINARY SIGNALS

    Professional trading signals sent to your mobile phone daily.

    Follow our signals today and profit up to 270% per day.

    ReplyDelete
  2. eToro is the most recommended forex broker for beginning and advanced traders.

    ReplyDelete