Saturday, 20 December 2014

Bandung here we come...

Blog ni dah berabuk sangat. Lama juga tidak melancong ke luar negara. Maklumla..... now time cari duit dulu. Idea ke bandung sekeluarga ialah untuk memberi peluang kepada anak2 melawaat negara yg berpenduduk 280juta, dengan populasi muslim sekitar 87.2%. Lawatan kami dulu kebanyakan ke negara2 Eropah yang kaya dan mempunyai sistem transport, social, kebersihan yang terurus. Now ingin membawa minda anak2 terhadap kehidupan di Asia Tenggara.


Bandung terletak di Pulau Jawa Barat dengan populasi hampir 2.6mil di kota bandung. Kedudukan Bandung hanya 148km dari Jakarta dan berada 768m dari paaras laut menyebabkan suhunya sungguh nyaman sekitar purata 23.6Celcius. So bayangkanlah, tentu best weather sebegini untuk berjalan2 or shopping di Bandung. Bandung mempunyai kesan peninggalan sejarah Belanda secara langsung; dari wajah org bandung, bangunan, nama juga ada terikut juga.


Ridwan Kamil.pngWali Kota or Mayor ketika ini Ridhwan Kamil, eh!!! mesti org tertanya2 saudara ke. Nanti saya nyatakan kenapa di ambil kisah Mayor ini.
Bandung ini bkn kali pertama bg aku. Udah beracap kali ke sini suatu ketika dahulu dari 2006-2009. Hampir 5 kali lebih, dah tau selok belok. Ni atas tujuan rasmi bekerja.... Ini kira kunjugan selepas 5thn enggak dtg semula.

Sebelum kami terbang ini merupakan kunjungan pertama kami ke KLIA2. Mula2 ingin parking mobil di sana, tetapi selepas di kira2 lebih baik menggunakan khidmat Pak Usop. Jom tinjau dulu...Dlm Flight


Immediate after touch down
Untuk makluman, disebabkan kedudukan di kws tanah tinggi, pendaratan di Bandung Husein Sastranegara International Airport  sedikit mencabar dan juga landasan sedikit pendek. Alhamdulillah Airbus AIR ASIA mendarat dengan selamat tetapi cepat brek kerana landasan yg terhad. Utk makluman Airport dipanggil BANDARA bermaksud BANDAR UDARA. Perlu faham culture di Indon suka memendekkan atau mencatum perkataan. Nanti guest.....

BANDARA ini saiznya kecil iaitu seluas 5,000 meters square, dengan penumpang 2.46 million. Lepas aje checkout, screening terus keluar.
Sampai aje Pak Supir telah tunggu. Utk makluman sepatutnya fligh kami 2030, tetapi dicepatkan ke 1530. Take off delay 1 jam. So Pak Supir yg tunggu pun lama juga... kesian. Sampai waktu telah gelap.Maka kami pun terus ke Restoran Nasi Padang. Saya pesan kpd anak2 tengok bagaimana mereka membawa hidangan yg begitu banyak. Si kecik pun order Teh O Ais atau dipanggil Teh Manis. Saya Opocat bercoklat..... awek muda...
Amat mkn rendang bersama cousin yg handsome

Then terus check in ke Hotel Ibis yg berselahan Trans Studio.... itu untuk next day punya itenary
See u guys next day

No comments:

Post a Comment