Friday, 4 May 2012

Persiapan Pulang Ke TanahMelayu

*Menyepi sekian lama atas sebab internet telah diberhentikan 1 minggu sebelum pulang. Insaallah mencari waktu utk update penjalananku utk pedoman pengembara.

**Saya berkongsi cerita atas rasa terpanggil utk membantu sahabat2 yg akan pulang, pasti ramai yg blur termasuk penulis tentang persediaan yg perlu dilakukan untuk pulang. Semestinya semua sibuk, namun panduan ini pasti dpt mengelakkan sejumlah wang&masa yg berharga dimanafaatkan.

***Artikel ini ditulis semasa dlm train dr Soton ke Oxford & dilakukan sedikit penambahan di Tanah Melayu


Masa berlalu begitu pantas, setelah 21bln di oxford tiba ketika dan waktu utk berangkat pulang ke tanahair. Pelbagai perkara yg perlu diselesaikan:-

1-Penghantaran barang2
2-Eksport kereta jika ada
3-Proses jual kereta
4-Proses jual atau souvenir barang
5-Maklum utilities
6-Bank
7-Skolah
8-Council tax
9-Terminate Car Insurance
10-Bayar saman
11-Landlord


1-Penghntaran barang2
Sblum nak booking kontena, 4-5bln sblum balik start le kemas2 barang supaya kita tahu gambaran berapa banyak barang yg nak d bawa. Elakkan last minit, sebab mcm kes kami 21bln rasanya x banyak barang. Kos utk 20footer kontena skrang 600pound utk door ke port. Jika ke rumah another 200-300pound berdasarkan jarak dr port. Budget 1K la.

Utk loose item 1 kotak dlm 28pound, kami hanya ade 40kotak. Jika kira mahal drp sewa 1 kontenna 20 footer. So jika ambil pallete yg kayu tu ade limit bil kotak, yg 1 pallete dlm 200pound. So kat sini pun dah pening.

Nasib baik ade sahabat di oxford yg nak balik, tapi 1 bln awal. Di sebabkan aku dah berkemas; mencari kotak2 free di JR hospital 2-3 bln awal maka boleh dikirakan 70%-80% udah berkemas. So jika nak ship awal x kelam kabut sangat, so dlm 2 minggu juga utk siapkan. Mcm tesis or research, the last 5% tu yg payah sikit.

Ada kwn2 yg maklum, jika nak hantar pd april iaitu bln kami nak balik ade kontena yg d booking oleh warga msia. Tapi bila fikir2 nak sewa plak lori utk ke sana, dah cost then nanti d msia kena sewa lagi lori-itu perkara kecil. Tapi jika bnyk hoping di UK kos lagi naik.

Last2 tumpangle kwn di oxford, cuma kena someone d msia pickup barang jika kami belum tiba d tanah melayu.

Ade juga cadangan yg sewa 20footer kontena utk barang dan keta. Cuma makluman kwn2, cara mcm tu kontena akan di buka dan permunggahan barang2 tersebut ada kemungkinan barang hilang sebab ia tidak dpt d pantau oleh kita.

20footer kontena tu jika setakat 200kotak bersaiz(WxLxH 18 x 18 x 30atau mudah refer A4 paper A4xA4xA4), hnya separuh jika d susun dgn teratur.So bayangkan jika 40kotak kami, terlalu banyak kosong. Paling bagus pool bebrapa org utk balik.

Antara agent2 di UK yg selalu digunakan oleh warga Malaysia:-





2-Eksport keta ni juga tricky

Terdpt pelbagai cara yg d ketahui.-sewa 20f

Ini terbaik kos sedikit mahal. Sebab keta kita je. Share 40f utk 2 keta


Ini lebih jimAt dan mudah jika ada 2 keta skali. Tapi kebiasaan mana yg dpt sebegini. So agen forwarder akan mencari 'Partner' buat kita. Tapi dia pun cakap berlapik utk match 2 owner ini. Selalunya timing date sikit berubah utk sesuaikan. Mcm kes kami nak hantar dlm 26 april, paling awal 23. Another partner nak awal dlm 19, so akhirnya 23 april menyebabkan kami tiada transport sementara nak balik pd 30 april. Uhu!!, kalu terlalu demand dah balik baru kereta shipping. Kena minta kwn2 bantu.

Dlm economic downturn shipping company reduce number of ships, so the cost is accelerating. In fact pd awal kami minta quotation, 1bln beza menyebabkan cost berubah dr 505 to 595 pound. Pandai dia org buat biz.

Then di nasihatkan oleh agen utk ambil insuran utk keta nAik kapal. Kos insuran around sekitar 1% drp harga keta kita insured. Jika hantAr sendiri ke port, bawa confirmation letter drp agen dan v5c utk mereka confirm vin number bila hantar keta. Itu aje. . . Jgn lupa utk ambil CAR TAX, boleh claim balik drp DVLA. Aku terlupa dlm dok beringat, last csuruh agent pos ke rumah. Hopefully smpai. Kunci kena tinggal pd forwarder. Elakkan drp tinggalkAn apa2 dlm keta utk elak hilang dan cukai bertambah.

Juga consider fuel masa hantar tu less than 2gallon, ini syarat yg dlm doc yg agent bagi. So adjust le minyak, ini utk comply international shipping punya regulation. Bagus juga minyK dah mahal giler, bg kes aku smpAi Aje nak menyala indicator cukup utk lg 40miles. Hope smua ok. Insaallah.
Jika setuju dgn date&price yg di quote maka boleh hAntar kereta sendiri or minta agen pickup, yg additional sekitar 100pound. So apa yg perlu buat:


  • Contact agen, bg tau nak pickup or hantar sendiri & nak 1 kontena 1 keta or mcm mana
  • Bg tau earliest &latest date boleh hantar
  • Setuju harga, match date
  • Hantar keta
Antara agent2 di UK yg selalu digunakan oleh warga Malaysia:-
www.arcadiafreight.co.uk

www.palshipping.com


3-Jual keta yg digunakan

Proses menjual keta 7seater aku dlm ekonomi sebegini memang sedikit sukar. Aku tersilap judgment, ingatkan dlm 1 bln boleh dpt jual tetapi perlu sedikit masa utk mendpt harga yg terbaik. Bkn ada utung pun tapi reasonable. Ada yg nak beli terlampau-lampau murah. So jika keta yg lg mahal2 2k-3k, kena reserve masa yg mencukupi.


4-Proses jual or souvenir barang
Jika yg masuk rumah semi or unfurnish pasti banyak perabot yg ada. Jika bnyk barang nak ambil kontena so boleh bawa sekali ke Msia. Mentang2 le perabot d UK ni cantik even yg 2nd hand. Kami bnyk ambil dr freecycle so offer le kpd rakan2 malaysian dulu, kira kabilah2 melayu dulu. Jika x nak baru offer kat d freecycle balik. Laju je... Laku .. Barang cantik katakan

Boleh juga nak jual balik, since time is limited dan barang2 tu x berapa untung. Nanti kena penalty dgn landlord plak.



5-Maklum utilities

Ini keje kena hati2. Jika handphone pastikan bila kontrak tamat, jika nak cancel kena bayor bila x cukup haul. Pandai2 le, jual ke bil2 yg terakhir. But kena percaya le kpd pembeli. Ana just terminate aje. Tapi mula2 call dia kata hari terakhir tu terminte. Last2 hari yg nak terminate tu dah terlalu sibuk semasa nak fly. Customer service hanya open 8am-8pm. Akhirnya d Msia terpaksa call balik Vodafone, x tau la berapa kena charge.

Internet&tv sama juga, check bila tamat kontrak. Ada kos termination. So hati2, or jual kpd new tenant. Kasi diskaun le.

Elctric,gas&water, pls notify earlier when u want to leave UK. At least dia aware, dia akan suruh baca meter terakhir yg sama2 d baca oleh anda dan landlord.

Closing meter elektrik dan gas ialah semasa penyerahan kunci kpd landlord. Terus aje call bgtau servis provider. So mereka akan calculate on the spot dan minta no akaun debit or credit card. Kalau tangguh2 nanti lanlord tak akan bg deposit, buat depan2 dia. Unless dia nak black&white last bill tu kena tunggu dpt surat dr service provider.

Selepas utilities clear, landlord pun kata ok. So kami berjaya dpt balik deposit dah.

Itu sebab phone x leh nak terminate lg, but pilihan terbaik guna pay as you go sebagai backup utk balik.


6-Bank


Lg tricky,especially autodebit. Lihat facilities apa u ambil. Takut autodebit u jadi minus. So start unregistered autodebit BUT ini selepas semua bil2 dah clear, kalau tidak ade possibility servis provider tak dpt claim duit mereka dan buat hal.


But may b u nak maintain juga akaun incase nak order barang UK ke, mudah sikit.


7-Sekolah

Pls notify your kids school that you are leaving for good. At least they are aware, do it  proper way. So the next Malaysian enter the school will receive a warm welcome from them. Masuk&Balik secara baik, jgn buat cara koboi because there are procedures that you need to follow unless....


8-Council tax

Boleh notify awal bila kita nak balik, so mereka akan calculate awal2 dan kita bayar. Tunjuk kepada landord sebagai bukti. Senang dpt deposit balik.


9-Terminate Car Insurance

Pls terminate car insurance after the car is sold. If not, your might continue paying it without realised. In many cases I would say, they set an automatic renewal. Which you didn't not realise, be carefull............ TERMINATE properly you car insurance


10-Bayar saman

Clear semua saman lalulintas, parking, etc. Ini utk mengelakkan anda menghadapi masalah di kemudian hari. Nak lari pun boleh tiada masalah....

11-LAndlord


Kena maklum ikut kontrak, jika kena notify 2bln pls do it. Jgn dok balik terkejut. But bila hari akhir nak keluar tu boleh update kemudian.

Try to repair any damages to avoid your deposit being deducted. So pls aware which part that can be repaired or replace or cover up. Aha!!!!

Our case kami dah aware apa yg rosak, so replace such as vacum cleaner, repair curtain holder. It depend to your agreement & landlord. Kalau owner Paki might be more fussy, like our first house. Mcm kita sewa istana plak.....




So kpd yg nak balik tu, at least ade guide. Tuan2&Puan2 boleh jimat banyak di sini especially dgn kontrak2 jika  terbaca artikel saya ni. Kepada sahabat raapt saya yg akan pulang, pls buat persediaan lebih awal. Nampak senang aje org kata, balik but jika tidak betul2 planning ada yg nanti masuk UK kena reject or saman. For sure kita ni pengembara or keparat2 yg akan senantiasa travel.



7 comments:

  1. Terbaik punya list la..thank you..at least utk sy lagi 3 thun akn datang..insha-allah.. :)

    ReplyDelete
  2. І was suggested thіs websіte by mу cousin.
    I'm not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my problem. You are incredible! Thanks!

    Here is my web-site 7 day car insurance cover

    ReplyDelete
  3. Thesе software programs cаn automatically emaіl link requeѕts, chеck your backlіnks, find οut which κeywοrds will work best for
    you аnd eveгy othеr task connecteԁ to
    SEO. Tеrapаd, Diarylаnd, Thoughts, SOSblog, Braνejournal.
    Mаny other small buѕinеsses own websitеs, but they ѕеem to never take the
    time to aсtuallу use their website as a tool to obtain new customers.



    Hеre is my blog pοst: private label seo software

    ReplyDelete
  4. SEΟ maу taгget ԁifferent κіnds of searсh, іncluding image
    search, loсal seaгсh ,
    νidеo ѕeаrch and industry-specific vertical search enginеs.
    The higher the rank of your website is, the higher іt will get lіstеd in the
    гesults. Sο for the ratе of pay that some writers аre accepting
    for SEO assіgnments, they cаn't possibly care about what they're writing.


    Feel frеe to surf tο my web blog: what Is Seo theory

    ReplyDelete
  5. This is a topіс which is neаr to my heart.
    .. Thank you! Where are yοur contact detаіls though?


    Here is my blog ροst; best landlord insurance

    ReplyDelete
  6. FreedomPop is the only COMPLETELY FREE mobile communications provider.

    With voice, text & data plans always start at £0.00/month (100% FREE CALLS).

    ReplyDelete
  7. If you want your ex-girlfriend or ex-boyfriend to come crawling back to you on their knees (no matter why you broke up) you got to watch this video
    right away...

    (VIDEO) Text Your Ex Back?

    ReplyDelete