Wednesday, 8 February 2012

Turkiye


Malam begitu gelap gulita, namun harus berjaga utk memacu 4 roda menuju ke Luton Airport. Ini kerna flight yg akan kami naiki ke bumi Turki akan bertolak jam 7am. Nasib Luton Airport hanya sekitar 80minit, tidak sejauh mana.....


Turki negara yang begitu pesat membangun dengan pertumbuhan ekonomi melebihi 10% selepas Recep Tayyip Erdo─čan, dari parti AKP memerintah. Turki yang berkepadatan 72juta orang merupakan sebuah empayah ottmaniah yg dijatuhkan oleh Young Turks diketuai oleh Mustafa Kamal Atartuk.


Perjalanan kami akan bermula  dengan parking kenderaaan di Long Term Parking @ Central Car Storage, Kimpton Road, Luton, Beds, LU2 0SX. Katanya tempat ini bagus, ini merupakan kali pertama kami terbang menerusi Luton kebiasaanya Gatwick Airport.


Kami kemungkinan besar hanya akan berada di sekitar Istanbul selama 1 minggu. Namun dikhabarkan cuaca tidak secantik yang dijangkakan, dan berkemungkinan bersalji, kita tunggu aje.....


Tempat2 yang ingin dilawati adalah yg menjadi tumpuan pelancong seperti :-
Blue Mosque
Hagia sofe
Grand Bazar
Spice bazaar
Tokapi Palace
Dolmabahce Palace
Galatasaray stadium
Bosphorus
Dll


Ada yang berkata 1 minggu tidak cukup, tapi memadai utk kami rasanya utk mempelajari dan mengesahkan kata orang bahawa org Turki lebih berdisiplin drp Pak Arab. Semoga perjalanan diberkati Ilahi.

No comments:

Post a Comment