Wednesday, 11 May 2011

Persiapaan Mental Ke Disney



Setelah siap itennary maka perlu sedikit persiapan mental ……. Apa yg susah2 ni smpai perlu kena prepare mental……. Mcm nak masuk competition plak. Pi aje la…
Aha, jgn pakai redah je. Apa yg nak prepare tu:-
1)     Budak2 pasti mental dia kena bgtau tau awal2, tak semua game u all boleh main. Ini base on HEIGHT, nanti ada plak yg mengamuk……..
2)     Kita mesti pergi dalam 1 kumpulan, jgn berpecah or terikut2 sesiapa. Lihat fenomena real berlaku budak hilang. But fortunate he is so cool….tak menagis pun. Hinggakan game kuda ni diberhentikan sehinggalah kes budak ini settle.



 Kebetulan budak ni hilang..... but he is cool.Game STOP


3)     Dengar arahan chief de Mission…..
4)     Utk parents mesti banyak bersabar, tau ajela…bukan kita p berdating….. askar2 ni banyak halnya.
5)     Untuk yg memandu, ini paling mencabar kena memandu d sebelah kanan. Petua yg paling penting kena visualise…….. memandu tu. Mana boleh…pejam mata ke….
Pi www.youtube.com taip driving in Paris ….knape

Memandu d Arc d Tomple

http://www.youtube.com/watch?v=oA6RN-bVIbM
http://www.youtube.com/watch?v=BliGIPQ_KHc&feature=related

 
Petuanya memandu paling perlahan driver akan ambil jln paling KANAN. Pedoman saya, Driver mesti lorong yg dekat dgn bahu jln……

Memandu d roundabout, ini kena faham betul2…smpai aje Calais akan ade Roundabout…..so macamana, sama juga cari youtube…… roundabout in Paris. But you akan appreciate ARROW pd roundabout yg tunjuk k KANAN utk melakukan pusingan, instead of ke kiri…..perasan tak kat UK ade arrow ke KIRI. I pun baru realised & appreciate…….


 

But konsep roundabout ni akan berbeza sama sekali bila kita memandu d Arc d Tomple….. lihat d youtube Driving at Arc d Tomple. Sebab dlm kita dok memusing roundabout tu jika ade kereta dr simpang ingin masuk dan dia berada d kanan kenderaan kita, maka kita wajib berhenti dan membiarkan dia masuk ked lm bulatan. So kena jelas perkara ini, saya rasa dia buat rules macam ni utk allow keta dr simpang masuk ke bulatan. Kalau tidak smpai bila tiada peluang utk masuk. So jgn risau, memandu dgn berhemah & cermat. Memandu di France sikap pemandu lebih kurang mcm di Msia, gelojoh, jln saya no change to cross le kat simpang tunggu keta tiada baru boleh cross.

Then bila d memandu d city centre Paris, akan ada keta keluar dr simpang ke jln utama tanpa berhenti……why sebab ade rules d France yg mengatakan yg kanan paling utama…….. xxxxx . Beberapa kali saya kena Hon sebab berhenti bila keta dia org nak masuk ke jln utama. Ini kena hati2……

Jln2 di Paris amatla besar2 terutama d Champ Elysee…..BUT tiada garis pembahagi jalan. So kena pandai2 adjust keta….may b boleh jadi 5 baris or 7 baris…. Panduan saya follow yg depan aje…..






Parking d Paris, pehhh….memang rapat kena menonton U-tube. Kalau keta baru, alamatle…… bumper Wajib ada kesan tompok2. Kat sini memang bumper d gunakan utk sondol meyondol. Semasa 1st parking d Val D Europe utk beli makanan, ada minah tu parking keta belakang saya. Memang sah dia sondol punye….itu cara parking. Nasib bumper keta saya warna hitam & jenis rubber. Itu berlaku dpn mata sebab saya ada d situ……
 http://www.youtube.com/watch?v=nif2gODVxm8&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=AhWmsFqQd3s
 
Kelajuan d Highway samada yg bertol atau tidak ialah 130kmph. Jika bawa keta UK, pasti confuse sebab kita pakai miles. So set SATNAV kpd KILOMETER supaya memudahkan pemanduan. Bila hujan, rules kelajuan turun kpd 110kmph. Jika yg bawa caravan pasti slow sediktit……



1 comment:

  1. Searching for the Best Dating Site? Create an account and find your perfect date.

    ReplyDelete