Saturday, 16 October 2010

Aktiviti-aktiviti awal di Oxford

Pelbagai program yang telah dirancang sepanjang berada di bumi UK ini. Ia boleh dirangkumkan kepada 3 fasa:-
A-Hal-hal pengurusan seperti pendaftaran ke University,sekolah anak-anak,rumah dan solat serta, produk halal
B-Pengankutan, perlancongan dan ukhwah
C-Pekerjaan or 'income'

Selepas 3 fasa ini, kehidupan boleh dikatakan normal.Insaallah.....
[A]
1-Mulanya dengan pendaftaran wife di John Radcliffe Hospital(JR). Penyediaan pas, prosedur dan info-info penting.
2-Seterusnya membuka akaun bank untuk transaksi scholarship. Penting!!! perlu mendapatkan surat pengesahan daripada Jabatan mengatakan anda berkhidmat di situ. Surat tawaran awal tidak di layan, terpaksa berulang-alik ke bank ....dengan berjalan kaki, nasib baik cuaca masa itu begitu nyaman belum sejuk. Bank akan charge kita depend 5-8GBP....setiap bulan....boleh claim balik ke niiii!!!!
3-Kenape penting akaun bank ini; sebab dengan kad debit yang ditawarkan amat berguna untuk melanggan internet, membayar bil-bil(air,api,gas,council) dan oh!! lupa membeli barang dari internet.
4-Mendaftar anak-anak di County Council; memandangkan sessi persekolahan bermula pada Sept. 2010....dan kami tiba pada 6/08/2010, masanya amat suntuk. Mudah sungguh; tak perlu bawa apa-apa hanya isi sekeping kertas dan pilih 3 buah sekolah yang berhampiran or cathment area. Alhamdulillah...untuk 2 orang anak yang ke New Marston Primary School ada kekosongan. Seorang dalam Foundation dan satu lagi dalam Year4. Ingaaatttt!!!!!!!! kelas bargantung kepada date of birth; which month your kids are born. Cut of period is 1st September. Anak ke2, born in March and in 2010 he is 8yo, but since he born in March he will join Y4. But his younger brother born in 25 Sept, he is 5yo in 2010. He will be joining Foundation class; fuhhhh.. jika dia masuk Y1 blur giler.... cakap pun tak betul lagi...sian dia.... he has to learn the hard way....hopefully he can overturn the hurdles...

Anak yang ke secondary school...worst scenario, dia lepak rumah almost 1 bulan sebab menunggu penentuan sekolah. Kerana tiada kekosongan, terpaksa di hantar ke Oxford School di Randville Road, tidak jauh dari Manzil Mosque. Ini kira tidak termasuk dalam senarai semasa mendaftar di County Council. Selepas dapat surat perlu pula.... attend 'placement test'... biasale....huru-hara, oral test Miss tanye ayah dan emak kerja apa dia blank. 1st week, I hantar dia sampai ke depan sekolah sebab perlu transfer to another Oxford bus: 13 <-> 5. Now after 2 weeks dia bisa mengatur langkah sendiri...trained him to be more independent and responsible at the age of 11yo. Sudah pandai balik guna U5-Oxford Brooke University bus. Nasib tambang bagi umur di bawah 16yo, untuk ZoNe A hanya 28GBP untuk 28days...naikla...berapa kali.......Beli kad
'KEY' di Debenham, tkt3 ....di Magdalen Street Oxford OX1 3AA. Jimat.......

My Recommendations:-
>>Once you guys confirmed your home address in Oxford. You can apply online to select which school your kids will be studying. http://www.oxfordshire.gov.uk/wps/portal/publicsite  ...Find:school admission
It's good to secure a place at a prestige goverment school... they can improve English especially....slang and pronouncation. Itu jika gomen school...ade juga fully private school or islamic scol http://www.iqraschool.org.uk/

.....Nanti kita sambung topik [A] utk rumah dan produk halal serta solat...nak solat...jam 0600 dah maghrib....lepas tu nak pi ambil printer plak....ummmm!!!

5 comments:

  1. Siksa juga ya..especially kalau melibatkan anak2 bila merantau di tempat org.

    ReplyDelete
  2. Yeap, kalau p bujang.... payah juga...terpikat kat mata biru plak... best juga....belajar procedure dia orang. Yang lebih menarik, pergi appeal untuk anak tukar sekolah. 1 jam kena convince 3 panels hearing comitte..... tak lepas juge...ahah

    ReplyDelete
  3. anak sulung umur brp?...brp thn kat sana bro?

    ReplyDelete
  4. Tk, Dr. 2011 masuk 12thn....terlepas UPSR, x pe. 21 bln je, lagi 16 bln balik. Tk again for being a follower

    ReplyDelete